The Weekend Australian: Επιστήμονας του κινεζικού στρατού είχε καταθέσει αίτημα για πατέντα εμβολίου για την Covid-19 πριν κηρυχθεί πανδημία - iefimerida.gr

The Weekend Australian: Επιστήμονας του κινεζικού στρατού είχε καταθέσει αίτημα για πατέντα εμβολίου για την Covid-19 πριν κηρυχθεί πανδημία

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα
Ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα / Φωτογραφία αρχείου: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας επιστήμονας του στρατού της Κίνας φέρεται να κατέθεσε αίτηση για πατέντα εμβολίου για την Covid-19 προτού η νόσος κηρυχθεί παγκόσμια πανδημία.

Ο Γιουσέν Ζου, που εργαζόταν για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας κατέθεσε την αίτηση για λογαριασμό του κόμματος στις 24 Φεβρουαρίου του 2020, δηλαδή μόλις πέντε εβδομάδες αφότου η Κίνα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την μετάδοση του κορωνοϊού από ανθρώπους σε ανθρώπους, αναφέρει η The Weekend Australian. «Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί να επιτυγχάνεται στο παρελθόν, κάτι που εγείρει το ερώτημα κατά πόσον οι σχετικές έρευνες [για την ανάπτυξη του εμβολίου] είχαν αρχίσει πολύ νωρίτερα», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Φλίντερς, Νικολάι Πετρόφσκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O Ζου φέρεται επίσης να συνεργάστηκε «στενά» με επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, περιλαμβανομένης και της αναπληρώτριας διευθύντριας, Σι Ζενγκλί,  της αποκαλούμενης και «bat woman» της Ουχάν λόγω της έρευνάς της στους κορωνοϊούς σε νυχτερίδες. Η σχέση τους πιθανώς να εντείνει τις εικασίες ότι ο κορωνοϊός διέρρευσε από το εργαστήριο κι ότι η Κίνα γνώριζε ότι μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο πολύ πριν σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της The Weekend Australian η σχέση του Ζου με τη Ζενγκλί υποστηρίζει αποχαρακτηρισμένα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιανουάριο και υποστήριζαν ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν εμπλεκόταν σε «μυστικές στρατιωτικές δραστηριότητες». «Το Ινστιτούτο έχει εμπλακεί σε απόρρητες έρευνες, περιλαμβανομένων και εργαστηριακών πειραμάτων σε ζώα για λογαριασμό του κινεζικού στρατού τουλάχιστον από το 2017», ανέφερε εκείνη έκθεση, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ κι άλλοι δωρητές που υποστήριζαν τις έρευνες στο εν λόγω Ινστιτούτου έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ερευνήσουν αν κάποια από τα κονδύλια διοχετεύτηκαν σε μυστικές κινεζικές στρατιωτικές πρωτοβουλίες.

O μυστηριώδης θάνατος του Κινέζου επιστήμονα

Ο Ζου πέθανε μυστηριωδώς τον Μάιο, σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών αφότου κατέθεσε την αίτηση για την πατέντα, με τη New York Post να υποστηρίζει ότι ο θάνατός του αναφέρθηκε μόνον σ’ ένα ρεπορτάζ κινεζικών ΜΜΕ παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους επιφανέστερους επιστήμονες της χώρας. Ο Ζου είχε εργαστεί στο παρελθόν σε έρευνες που συνδέονταν με αμερικανικούς οργανισμούς, περιλαμβανομένων των New York Blood Center και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Το τελευταίο διάστημα η θεωρία περί διαρροής του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν επανήλθε στο προσκήνιο μετά από δημοσίευμα της WSJ στις 23 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν νόσησαν τον Νοέμβριο του 2019 με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της Covid-19 ή της εποχικής γρίπης, σε βαθμό που χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Η ιδέα άρχισε να κερδίζει έδαφος και στην κυβέρνηση Μπάιντεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ  να ζητά από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού και να αναφέρουν εντός τριών μηνών το πόρισμά τους. «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τομ Κότον, για την αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι απέχει πολύ από το να είναι επαρκής. «Οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας ερευνούν το θέμα αυτό εδώ και 15 μήνες. Έχουν κάνει καλή δουλειά, αλλά η απάντηση τελικά βρίσκεται στα χέρια των Κινέζων κομμουνιστών», δήλωσε. Πρόσθεσε δε ότι αξιωματούχοι στην Κίνα δεν έχουν αποκαλύψει πώς ξεκίνησε η πανδημία: «Θα πρέπει να επιμείνουμε να προβούν σε αποκαλύψεις, να μας παράσχουν μια σαφή, ξεκάθαρη εικόνα του τι συνέβαινε στο εργαστήριο στην Ουχάν», τόνισε.
Διάφορες ενδείξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς έχουν εγείρει ερωτηματικά για το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, ερευνητές του οποίου ως γνωστόν διεξάγουν πειράματα με στελέχη κορωνοϊών σε νυχτερίδες παρόμοια με εκείνο του SARS-CoV-2. Η Κίνα εξ’αρχής επιμένει ότι ο κορωνοϊός δεν διέρρευσε απότ ο εργαστήριο, αλλά ότι μεταπήδησε σε ανθρώπους πιθανώς σε υπαίθρια αγορά της Ουχάν, όπου πωλούντο ζωντανά ζώα. O εκνευρισμός με τη στάση του Πεκίνου εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή ότι δεν θα μετάσχει σε περαιτέρω έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Μπάιντεν επέπληξε την Κίνα όταν ζήτησε νέα έκθεση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, καλώντας συμμαχικές χώρες των Ηπα να βοηθήσουν να ασκηθεί «πίεση στην Κίνα να συνεργαστεί σε μια πλήρη, διάφανη, βασιζόμενη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα» για την προέλευση του κορωνοϊού «και να παράσχει πρόσβαση σε όλα τα σχετικά στοιχεία και αποδείξεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ