Επιμένει να συνεννοηθεί με τον Χαφτάρ για τη μετανάστευση ο επίτροπος Μπρούνερ, παρά την «πόρτα» στη Λιβύη - iefimerida.gr

Επιμένει να συνεννοηθεί με τον Χαφτάρ για τη μετανάστευση ο επίτροπος Μπρούνερ, παρά την «πόρτα» στη Λιβύη

Ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάρκους Μπρούνερ
Ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάρκους Μπρούνερ / AP
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγες εβδομάδες αφού ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης τον έκρινε ανεπιθύμητο αρνούμενος να μιλήσει μαζί του, ο Μάρκους Μπρούνερ επιμένει πως η ΕΕ πρέπει να χτίσει δίαυλο επικοινωνίας με τον Χαφτάρ.

Συνδέοντας ανοιχτά τον Χαφτάρ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης είπε στο Politico πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μαζί του προκειμένου «να εμποδίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από το να συνεχίζει να εργαλειοποιεί τη μετανάστευση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το γεγονός ότι η Ρωσία αυξάνει την επιρροή της στη Λιβύη είναι ακριβώς η ανησυχία μας και γι' αυτό πρέπει επίσης να ασχοληθούμε με τη Λιβύη», δήλωσε ο Μπρούνερ, σε συνέντευξή του που παραχώρησε την Παρασκευή στο Politico, στο περιθώριο συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βαυαρικές Άλπεις. «Υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος η Ρωσία... να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες και το ζήτημα της μετανάστευσης στο σύνολό του ως όπλο εναντίον της Ευρώπης. Αυτή η εργαλειοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη και φυσικά φοβόμαστε επίσης ότι η Ρωσία σκοπεύει να κάνει το ίδιο με τη Λιβύη».

Η δήλωση αυτή δεν έρχεται εν κενώ. Στις 8 Ιουλίου ο άνθρωπος με τον οποίο ο Μπρούνερ θέλει να διαπραγματευτεί τον έδιωξε από τη Βεγγάζη, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπιθύμητο».

Συνεπώς το να ανοίξει και πάλι το κανάλι του διαλόγου, πόσο μάλλον να υπάρξει καλή συνεργασία, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται διστακτικοί σχετικά με μια τέτοια κίνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν γνωρίζαμε ποιοι ήταν οι άνθρωποι απέναντι μας»

Ερμηνεύοντας το διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη ο Ευρωπαίος επίτροπος προχώρησε σε μια παραδοχή που κάθε άλλο παρά τιμή δεν αποτελεί για την ευρωπαϊκή διπλωματία.

«Στη Βεγγάζη, δεν γνωρίζαμε ποιοι ήταν οι άνθρωποι που κάθονταν απέναντί μας», είπε ο Μπρούνερ, αφήνοντας να εννοηθεί πως η προετοιμασία της συνάντησης ήταν τουλάχιστον ελλιπής. «Δεν ήταν απολύτως σαφές όσον αφορά τη διαδικασία. Και γι' αυτό, τελικά, οι συνομιλίες δεν πραγματοποιήθηκαν. Αλλά είμαστε φυσικά έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες ανά πάσα στιγμή. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο», πρόσθεσε ο Μπρούνερ.

«Υπάρχουν ακόμη κανάλια επικοινωνίας σε τεχνικό επίπεδο που λειτουργούν πολύ καλά», είπε για τις συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και αξιωματούχων που εκπροσωπούν τον Χαφτάρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ