Επέτειος εισβολής της ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ενωση -Μέρκελ: Αιτία ντροπής -Πούτιν: Κάνω το παν ώστε η Ρωσία να είναι πάντα ισχυρή | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Επέτειος εισβολής της ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ενωση -Μέρκελ: Αιτία ντροπής -Πούτιν: Κάνω το παν ώστε η Ρωσία να είναι πάντα ισχυρή

Στιγμιότυπο από την εισβολή των ναζί στη Σοβιετική Ενωση πριν 80 χρόνια
Στιγμιότυπο από την εισβολή των ναζί στη Σοβιετική Ενωση πριν από 80 χρόνια / Φωτογραφία αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από 80 χρόνια, η γερμανική Βέρμαχτ εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση. Η επίθεση και τα εκατομμύρια των νεκρών τιμώνται σήμερα σε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για «αιτία ντροπής» με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου, ενώ ο Πούτιν κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου και στα μνημεία των σοβιετικών πόλεων-ηρώων, όπου θυσιάστηκαν περισσότερα από 27 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Ρώσος ιστορικός Όλεγκ Μπουντνίτσκι υπενθύμισε σήμερα τα δεινά τα οποία υπέστη ο άμαχος πληθυσμός. Στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) έκανε λόγο για «τρομερές συνέπειες της εισβολής. Οι Γερμανοί θεωρούσαν τα κατεχόμενα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης περιοχή βαρβάρων, στην οποία μπορούσαν να συμπεριφερθούν όπως τους άρεσε. Περίπου 7,4 εκατομμύρια άμαχοι σκοτώθηκαν. Υπήρχαν αδιάκριτοι πυροβολισμοί και απαγχονίσεις μπροστά στον πληθυσμό, καθώς και συλλογικές τιμωρίες για ενέργειες μαχητών της αντίστασης. Σχεδόν κάθε οικογένεια επηρεάστηκε από τα δεινά», τόνισε ο Μπουντνίτσκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε ήδη ζητήσει την Παρασκευή μεγαλύτερη αναγνώριση στη Γερμανία των θυμάτων της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε ομιλία του στο Γερμανορωσικό Μουσείο στο Βερολίνο είπε ότι «κανείς δεν θρήνησε περισσότερα θύματα σε αυτόν τον πόλεμο από τους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και όμως αυτά τα εκατομμύρια δεν έχουν καταγραφεί τόσο βαθιά στη συλλογική μνήμη αυτής της χώρας όπως απαιτούν τα βάσανά τους και η ευθύνη των Γερμανών. Ο γερμανικός πόλεμος ήταν δολοφονική βαρβαρότητα». Σήμερα κατέθεσε ένα στεφάνι για τα θύματα στο Σοβιετικό Μνημείο των πεσόντων του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την Deutschlandfunk στο εβδομαδιαίο podcast βίντεό της, η καγκελάριος Μέρκελ περιέγραψε την 80ή επέτειο της ναζιστικής επίθεσης στην τότε Σοβιετική Ένωση ως «αιτία ντροπής. Η Γερμανία υποκλίνεται ταπεινά στους επιζώντες αυτού του επιθετικού πολέμου και είναι βαθιά ευγνώμων που τόσο πολλοί από αυτούς έτειναν χείρα συμφιλίωσης στη Γερμανία».

Ο Πούτιν απέτισε λουλούδια στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν

Με κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου και στα μνημεία των σοβιετικών πόλεων-ηρώων, όπου θυσιάστηκαν περισσότερα από 27 εκατομμύρια άνθρωποι, τίμησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν την 80ή επέτειο από την εισβολή των ναζί στη Σοβιετική Ένωση τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου.

Ο Πούτιν καταθέτει λουλούδια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου / Φωτογραφία: AP
Ο Πούτιν καταθέτει λουλούδια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στα τείχη του Κρεμλίνου / Φωτογραφία: AP

Περιστοιχισμένος από βετεράνους των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, βραβευμένους νέους και ευέλπιδες, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι ναζί εισβολείς δεν αρκέστηκαν στην κατάληψη ξένης γης, αλλά θέλησαν «να εξοντώσουν το λαό μας και όσοι απομείνουν, να μετατραπούν σε δούλους, στερούμενοι τη μητρική τους γλώσσα, τις παραδόσεις των προγόνων και του πολιτισμού μας. Τέτοια βάναυση γενοκτονία δεν είχε γνωρίσει η Ιστορία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βλ. Πούτιν θύμισε «την πνευματική ενότητα, τον μαζικό ηρωισμό του σοβιετικού λαού, την πίστη των ανθρώπων στο θρίαμβο της Δικαιοσύνης και στη Νίκη μας, που αποκτούσε ανυπέρβλητη ισχύ», και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα διατηρήσουμε αυτή τη μνήμη, αυτή την αλήθεια για τον πόλεμο. Κάνουμε και θα κάνουμε το παν, ώστε η χώρα μας, η Πατρίδα μας, να είναι πάντα μεγάλη кαι ισχυρή δύναμη, και πάντα θα είμαστε ευγνώμονες στους νικητές που εισήλθαν στην αθανασία, σε εκείνους που χάρισαν σε εμάς τις μελλοντικές γενιές, τη ζωή και την ειρήνη».

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό κείμενο του άρθρου του Βλαντίμιρ Πούτιν, που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», με τον τίτλο «Να είμαστε ανοιχτοί, παρά το παρελθόν», όπου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «όποιος κι αν προσπαθεί τώρα να ξαναγράψει τις σελίδες του παρελθόντος, η αλήθεια είναι ότι ο σοβιετικός στρατιώτης ήρθε στη γη της Γερμανίας όχι για να εκδικηθεί τους Γερμανούς, αλλά με την ευγενή, μεγάλη αποστολή του ελευθερωτή. Για εμάς είναι ιερή η μνήμη των ηρώων, που αγωνίστηκαν με τον ναζισμό. Με ευγνωμοσύνη θυμόμαστε τους συμμάχους στην αντιχιτλερική συμμαχία, τους μετέχοντες στην Αντίσταση, τους Γερμανούς αντιφασίστες, που έφεραν πιο κοντά την κοινή Νίκη».

Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι με τη «συμφωνία του αιώνα» μεταξύ ΟΔΓ και ΕΣΣΔ το 1970 για την μακρόχρονη εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη θεμελιώθηκε η ενεργειακή συνεργασία στην ήπειρο, που αποτέλεσε τη βάση «των μεγάλων σχεδίων, που ακολούθησαν, μεταξύ αυτών και η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο Β. Πούτιν γράφει ότι η Ρωσία ήλπισε πως «θα καταστεί μια κοινή νίκη για την Ευρώπη» και ότι λίγο απέχει η υλοποίηση «του ονείρου του Σαρλ Ντε Γκολ για μια ενιαία ήπειρο, όχι τόσο γεωγραφικά από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, αλλά πολιτισμικά, από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ», όμως «κυριάρχησε μια άλλη προσέγγιση, βάση της οποίας ήταν η διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η οποία αποτελούσε απολίθωμα του Ψυχρού Πολέμου, καθώς δημιουργήθηκε για την αντιπαράθεση εκείνης της εποχής».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας «η κίνηση ακριβώς της Συμμαχίας προς Ανατολάς, η οποία μάλιστα ξεκίνησε, πείθοντας ουσιαστικά τη σοβιετική ηγεσία για την ένταξη της ενωμένης Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, αποτέλεσε τη βάση της ραγδαίας αύξησης της αμοιβαίας δυσπιστίας στην Ευρώπη και οι υποσχέσεις, που δόθηκαν τότε προφορικά (σ.σ. στη Ρωσία) ότι "δεν στρέφεται εναντίον σας" και ότι "τα σύνορα της Συμμαχίας δεν θα σας πλησιάσουν", γρήγορα ξεχάστηκαν».

Κατά τον Β. Πούτιν, από το 1999 ακολούθησαν πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, στη Συμμαχία εισήλθαν 14 νέα κράτη, μεταξύ αυτών και πρώην Δημοκρατίες της Σ. Ένωσης, γεγονός, που, κατά τη γνώμη του, «έθαψαν ουσιαστικά τις ελπίδες να μην υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές στην ήπειρο».

Ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνει επίσης στο άρθρο του: «Πολύ περισσότερο, πολλές χώρες τέθηκαν ενώπιον της τεχνητής επιλογής, να ταχθούν είτε με τη συλλογική Δύση είτε με τη Ρωσία. Πρακτικά αυτό ήταν ένα τελεσίγραφο. Και ποιες συνέπειες είχε αυτή η επιθετική πολιτική, το βλέπουμε από το παράδειγμα της ουκρανικής τραγωδίας του 2014. Η Ευρώπη ενεργά υποστήριξε το αντισυνταγματικό ένοπλο πραξικόπημα στην Ουκρανία. Από εκεί άρχισαν όλα. Γιατί χρειαζόταν να γίνει αυτό; Ο τότε εν ενεργεία πρόεδρος Γιανουκόβιτς ήδη είχε συμφωνήσει με όλες τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης. Γιατί οι ΗΠΑ οργάνωσαν το πραξικόπημα και οι αναποφάσιστες χώρες της Ευρώπης το υποστήριξαν, προκαλώντας τη διάσπαση στην ίδια την Ουκρανία και την έξοδο της Κριμαίας από τη σύνθεσή της;».

Κατά τον Β. Πούτιν, «τώρα όλο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας έχει εκφυλιστεί πολύ. Αυξάνεται η ένταση, καθίσταται πραγματικοί οι κίνδυνοι ενός νέου κυνηγητού των εξοπλισμών. Χάνουμε τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες μας προσφέρει η συνεργασίας», η σημασία της οποίας ενισχύεται την περίοδο της πανδημίας, καθώς «όλη η μεταπολεμική ιστορία της Μεγάλης Ευρώπης επιβεβαιώνει: η ακμή και η ασφάλεια της κοινής μας ηπείρου είναι δυνατές μόνο με κοινές προσπάθειες όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Διότι η Ρωσία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη. Και αισθανόμαστε τον αδιάσπαστο πολιτιστικό και ιστορικό δεσμό με την Ευρώπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ο Ρώσος πρόεδρος καταλήγει στο άρθρο του: «Είμαστε ανοιχτοί στην έντιμη εποικοδομητική συνεργασία. Αυτό επιβεβαιώνει και η ιδέα μας για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου συνεργασίας και ασφάλειας από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό ωκεανό, ο οποίος θα συμπεριελάμβανε διαφορετικά σχήματα ολοκλήρωσης, μεταξύ αυτών την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Θα επαναλάβω ξανά: Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης μιας καθολικής εταιρικής σχέσης με την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά θέματα, που έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον. Είναι η ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα, η υγεία και η παιδεία, η ψηφιοποίηση, η ενέργεια, ο πολιτισμός, η επιστήμη και η τεχνολογία, η επίλυση των κλιματικών και οικολογικών προβλημάτων.

Ο κόσμος αναπτύσσεται δυναμικά, αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και απειλές. Κι εμείς απλώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να κουβαλάμε μαζί μας το φορτίο των παρεξηγήσεων, των προσβολών, των συγκρούσεων και των λαθών του παρελθόντος. Το βάρος, το οποίο θα μας εμποδίζει να επικεντρωθούμε στην επίλυση των επίκαιρων προβλημάτων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μας χρειάζεται να αναγνωρίσουμε αυτά τα λάθη και να τα διορθώσουμε. Κοινός μας και αδιαμφισβήτητος στόχος είναι να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια στην ήπειρο, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, ένας κοινός χώρος ισότιμης συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης όλων στο όνομα της ακμής της Ευρώπης και του κόσμου συνολικά».

Σε σχετική ανάρτησή της στο Twitter, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα αναφέρει: «Στις 22 Ιουνίου 1941 η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε δόλια στη Σοβιετική Ένωση. Στον Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο της ΕΣΣΔ εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας σκοτώθηκαν πάνω από 27 εκατομμύρια Σοβιετικοί πολίτες. Δεν έχουμε δικαίωμα να το ξεχάσουμε. Αν ξεχάσουμε, ποιοι θα είμαστε…».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ