Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ταϊβάν: Η Κίνα επεκτείνει τις εκτός συνόρων στρατιωτικές επιχειρήσεις και απειλεί - iefimerida.gr

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ταϊβάν: Η Κίνα επεκτείνει τις εκτός συνόρων στρατιωτικές επιχειρήσεις και απειλεί

Πύραυλος
Πύραυλος / Φωτογραφία Αρχείου: AP
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΥ

Ο Σι Τζινπίνγκ αυξάνει την επιθετικότητα τόσο στη ρητορική όσο και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα ​​από τα σύνορα της Κίνας, απειλώντας την Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υπέγραψε νομικές εντολές που επιτρέπουν τις δοκιμαστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα ​​από τα σύνορα της χώρας, εν μέσω αυξημένων εντάσεων σχετικά με τους ισχυρισμούς του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ότι τα στενά της Ταϊβάν αποτελούν κινεζικά χωρικά ύδατα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επίσημες αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες, ανέφεραν, ωστόσο, ότι ο Σι είχε υπογράψει εντολές που περιελάμβαναν τα περίγραμματα των δοκιμών για «στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός από πόλεμο», σημειώνοντας ότι αυτές θα ξεκινήσουν σήμερα, Τετάρτη.

Μια μεταγενέστερη αναφορά από τους Global Times, ένα εθνικιστικό ταμπλόιντ που υποστηρίζεται από το κινεζικό κράτος, ανέφερε -σύμφωνα με τον Guardian- ότι τα αδημοσίευτα περιγράμματα θα παράσχουν μια νομική βάση στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας (PLA) για να διασφαλίσει την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας. Θα επιτρέψουν επίσης στρατιωτικές αποστολές σχετικά με την ανακούφιση από καταστροφές, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διατήρηση της ειρήνης.

«Οι νομικές αλλαγές θα επιτρέψουν στα στρατεύματα να αποτρέψουν την επιρροή της Κίνας από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της περιφερειακής αστάθειας, να εξασφαλίσουν ζωτικής σημασίας διαδρομές μεταφοράς στρατηγικών υλικών όπως το πετρέλαιο ή να προστατέψουν τις επενδύσεις, τα έργα και το προσωπικό της Κίνας στο εξωτερικό», ανέφερε η έκθεση.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα με την Ταϊβάν βαδίζει στον δρόμο που χάραξε η Ρωσία με την Ουκρανία

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η κίνηση προσομοιάζει στον χαρακτηρισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η εισβολή της Ρωσίας έχει εγείρει φόβους στην Ταϊβάν, η οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, είναι μια κινεζική επαρχία και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο «βίαιης επανένωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ταϊβάν -με επίσημη ονομασία, Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν)- από την πλευρά της υποστηρίζει ότι είναι κυρίαρχο κράτος. Ο Τσεν Ο-Πο, μέλος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Κίνα δεν θα χρησιμοποιήσει τους νέους νόμους για να δράσει αδιάκριτα και να εισβάλει σε άλλες χώρες.

Ο Μπλέικ Χέρζινγκερ, ειδικός στην αμυντική πολιτική του Ινδο-Ειρηνικού, ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί την ανάπτυξη της Κίνας ως ωρίμανση των ενόπλων δυνάμεων και όχι κάτι ιδιαίτερα δυσοίωνο. «Η δημιουργία της πολιτικής βάσης για πιο ισχυρή συμμετοχή του PLA στην εξωτερική πολιτική της Κίνας μπορεί να έχει σχέση με τις νέες βάσεις που έχουν υποδείξει ορισμένοι (Καμπότζη, Solomons, κ.λπ.), αλλά το PLA έχει ήδη μόνιμη παρουσία στο εξωτερικό με μια συμφωνία επί της αρχής», έγραψε ο αναλυτής στο Twitter και πρόσθεσε: «Τείνω περισσότερο να το σκέφτομαι με όρους σταθερότητας των επιχειρήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με κινεζικές επενδύσεις και πολίτες στο Πακιστάν και αλλού».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μαρλς, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η Κίνα επιδιώκει να διαμορφώσει τον κόσμο γύρω της με τρόπο που δεν το έχει ξανακάνει στο παρελθόν. «Το εθνικό μας συμφέρον έγκειται στη διεκδίκηση της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, την ελευθερία υπερπτήσεων σε διεθνή ύδατα, σε μέρη όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας», σημείωσε ο Μαρλς.

Η οργή της Κίνας για την «εκμετάλλευση» των στενών της Ταϊβάν

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διακύβευσαν μια κινεζική αξίωση για τα στενά της Ταϊβάν, τον υδάτινο χώρο που χωρίζει την Κίνα από το κύριο νησί της Ταϊβάν. Τα τελευταία χρόνια, αρκετά ξένα κράτη διέσχισαν τα στενά με πολεμικά πλοία στο πλαίσιο ασκήσεων για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότερες χώρες έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και όχι με την Ταϊβάν, αλλά η Ταϊβάν έχει βασικές αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και ευρεία υποστήριξη από άλλες κυβερνήσεις του κόσμου.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουένμπιν, δήλωσε ότι η Κίνα έχει κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στα στενά της Ταϊβάν, κατηγορώντας άλλες χώρες που χαρακτήριζαν στα στενά ως διεθνή ύδατα ότι κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς προκειμένου να βρουν πρόσχημα για χειραγώγηση ζητημάτων που σχετίζονται με την Ταϊβάν και απειλούν την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, είπε στο Reuters ότι τα στενά αποτελούν έναν διεθνή θαλάσσιο δρόμο με την ελευθερία της ανοικτής θάλασσας να είναι εγγυημένη βάσει του διεθνούς δικαίου. Επανέλαβε, επίσης, τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την επιθετική ρητορική και την καταναγκαστική δραστηριότητα της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν και είπε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν όπου το διεθνές δίκαιο επιτρέπει, και αυτό περιλαμβάνει τη διέλευση μέσω των στενών της Ταϊβάν».

Ταϊβάν: Η θέση της Κίνας αποτελεί πλάνη

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν, Joanne Ou, χαρακτήρισε τη θέση της Κίνας «πλάνη» και είπε ότι οι ελεύθερες ασκήσεις ναυσιπλοΐας των ΗΠΑ έχουν την υποστήριξη της Ταϊβάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τονγκ Ζάο, συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace με έδρα το Πεκίνο, είπε ότι η πρόσφατη δραστηριότητα της Κίνας είχε προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις προετοιμασίες της για άσκηση ελέγχου στην Ταϊβάν ή περιορισμό στην ελευθερία μετακίνησης άλλων μερών.

«Η απόφαση της Κίνας να αμφισβητήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει τώρα μια ισχυρότερη κινεζική αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί και να προωθήσει τις προοπτικές της για το ζήτημα της Ταϊβάν, ακόμα κι αν αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες εντάσεις με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζάο.

Ο Στιβ Τσανγκ, του Ινστιτούτου Soas, είπε ότι η αλλαγή στη ρητορική αντανακλά την ολοένα και πιο σινο-κεντρική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί η κυβέρνηση του Σι. «Δεν είναι καλό για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή και παγκόσμια», τόνισε ο Τσανγκ.

«Είναι πιθανό να μην αλλάξουν πολλά στην πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι τα ξένα πολεμικά πλοία που διασχίζουν αυτά τα διεθνή ύδατα θα παρακολουθούνται αλλά δεν θα παρενοχλούνται. Αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια πιο επιθετική προσέγγιση με κινεζικά πολεμικά πλοία ή αεροπλάνα να προσπαθούν να προειδοποιήσουν τα ξένα πολεμικά πλοία, εκτός εάν τα τελευταία εξασφαλίσουν προηγούμενη άδεια από τις κινεζικές αρχές –κάτι που σχεδόν σίγουρα δεν θα συμβεί», κατέληξε ο αναλυτής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ