ΗΠΑ: Ένοχος για τρομοκρατία ο Αμερικανολιβανέζος που μαχαίρωσε τον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Ένοχος για τρομοκρατία ο Αμερικανολιβανέζος που μαχαίρωσε τον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι

Ο Χαντί Ματάρ που μαχαίρωσε τον Σαλμάν Ρούσντι
Ο Χαντί Ματάρ που μαχαίρωσε τον Σαλμάν Ρούσντι / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι κρίθηκε ένοχος για τη διάπραξη «τρομοκρατικής ενέργειας» και «υλική υποστήριξη» στη Χεζμπολάχ.

Αυτό ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σημείωσε ότι ο Χάντι Μάταρ, 28 ετών, «προσπάθησε να παράσχει υλική υποστήριξη στη Χεζμπολά» με τη «διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας που ξεπερνούσε εθνικά σύνορα» και «παρείχε υλική υποστήριξη σε τρομοκράτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη καταδικασμένος να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξης από τη δικαιοσύνη της πολιτείας της Νέας Υόρκης για την απόπειρα δολοφονίας του 79χρονου αμερικανοβρετανού συγγραφέα το 2022, ο 28χρονος αντιμετώπιζε αυτή τη φορά δίωξη για τη «διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας» και «απόπειρα υποστήριξης» τρομοκρατικής οργάνωσης, από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Υποστηρικτής της Χεζμπολάχ ο δράστης

Ο υπήκοος ΗΠΑ και Λιβάνου φέρεται να είναι υποστηρικτής της Χεζμπολάx, λιβανικού κινήματος προσκείμενου στο Ιράν, που έχει καταχωριστεί στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, αυτό που τον οδήγησε στην επίθεση ήταν ο φετφάς που εξέδωσε το 1989 ο αγιατολά Χομεϊνί, την εποχή ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, εναντίον του δημιουργού των Σατανικών Στίχων, καθώς έκρινε πως το κείμενο ήταν βλάσφημο.

Ο κ. Μάταρ «πέρασε πάνω από έναν χρόνο εμβαπτιζόμενος στη βίαιη ιδεολογία της Χεζμπολάχ και προετοιμαζόμενος να δράσει για τον φετφά που είχαν εκδώσει οι αγιατολάδες του Ιράν καλώντας να δολοφονηθεί ο κ. Ρούσντι», ανέφερε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας αρμόδιος για υποθέσεις εθνικής ασφαλείας Τζον Άιζενμπεργκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επέλεξε να ενστερνιστεί τις «βίαιες αξίες των ηγετών του Ιράν», σχολίασε ο ομοσπονδιακός εισαγγελίας Μάικλ ΝτιΤζάκομο.

Για τις πράξεις του αυτές, ο Χάντι Μάταρ αντιμετωπίζει ποινή ως και ισόβιας κάθειρξης, θύμισε το υπουργείο.

Η απαγγελία της ποινής του έχει προγραμματιστεί να γίνει την 3η Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χεζμπολάχ συγγραφεάς Σάλμαν Ρούσντι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ