Ντους στη δουλειά, μαγειρεμένο φαγητό ή θέρμανση -Διλήμματα για τους Ευρωπαίους φέρνει η ενεργειακή κρίση - iefimerida.gr

Ντους στη δουλειά, μαγειρεμένο φαγητό ή θέρμανση -Διλήμματα για τους Ευρωπαίους φέρνει η ενεργειακή κρίση

Πλήθος με μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό
Γερμανία / Φωτογραφία: AP Photo / Markus Schreiber
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγη θέρμανση, περιορισμένη χρήση του φούρνου, και ντους στη δουλειά βλέπει το Reuters σε μια τραγική πραγματικότητα για εκατομμύρια Ευρωπαίους, εν μέσω του πρωτοφανούς κύματος ενεργειακής κρίσης.

Στην ανάλυσή του, το διεθνές πρακτορείο με έδρα το Λονδίνο διαπιστώνει ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την κατανάλωση ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα, αλλά οι λογαριασμοί συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ξοδεύουν τώρα ένα ποσό ρεκόρ από το εισόδημά τους στην ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία, και οδηγούνται σε πρωτοφανείς εκπτώσεις σε βασικές τους ανάγκες.

Οι μαρτυρίες όμως από τους απλούς ανθρώπους, που ζουν τη δύσκολη καθημερινότητα σε διάφορες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου, είναι χαρακτηριστικές.

Βρετανία- Ούτε τον ανεμιστήρα, εν μέσω καύσωνα

Στην πόλη Γκρίμσμπι της ανατολικής Αγγλίας, ο Φίλιπ Κίτλεϊ δεν άνοιξε τον ανεμιστήρα του στο σπίτι, καθώς η Βρετανία υπέκυπτε υπό ρεκόρ καύσωνα αυτό το καλοκαίρι.

Μια ματιά στον τραπεζικό του λογαριασμό αρκούσε για να δει ότι δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά.

«Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί, ωστόσο εξακολουθούν να περιμένουν να ζεις με τα χρήματα που προβλέπονταν όταν δεν υπήρχε κρίση… Μπορώ είτε να ανάψω τη θέρμανσή μου είτε να φάω», είπε ο Φίλιπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολίτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μόνοι τους μέτρα για να μειώσουν την κατανάλωση, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων εκτοξεύονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων στη Ρωσία και των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τιμή αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 550% τους τελευταίους 12 μήνες.

Το κόστος της ενέργειας για τους Βρετανούς καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο, δήλωσε την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή Ofgem, ανεβάζοντας τους μέσους ετήσιους οικιακούς λογαριασμούς στις 3.549 λίρες (σχεδόν 4.200 ευρώ).

Οι Βρετανοί θα ξοδέψουν το 10% του εισοδήματός τους σε ενέργεια

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια με διάφορα πακέτα μέτρων στήριξης, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η βοήθεια δεν έχει κάνει σημαντική διαφορά στα νοικοκυριά.

Αυτόν το χειμώνα, οι Βρετανοί θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο το 10% του εισοδήματος των νοικοκυριών τους σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και θέρμανση, καθώς και σε καύσιμα οικιακών οχημάτων, κυρίως βενζίνη και ντίζελ, διπλάσιο από το ποσό που δαπανήθηκε το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς επίσημων στοιχείων του Carbon Brief.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό καθιστά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση πιο σοβαρή από εκείνη της δεκαετίας του '70 και του '80.

Το ένα τρίτο των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωμένη χρήση κουζίνας και φούρνου, έδειξε μια μελέτη του Financial Fairness Trust. Το ένα τρίτο μείωσε τον αριθμό των ντους που κάνουν και τα μισά έχουν μειώσει τη θερμοκρασία στα σπίτια τους.

Η Ευρώπη βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση

Οι τιμές του φυσικού αερίου για οικογένειες στις περισσότερες κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες στις αρχές του 2022 ξεπέρασαν την κορύφωση των προηγούμενων κρίσεων στις δεκαετίες του '70, του '80 και του 2000, σύμφωνα με έναν προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό δείκτη για τα νοικοκυριά που παρείχε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Τα στοιχεία του ΔΟΕ που χρονολογούνται από το 1978 δείχνουν ότι, παρόλο που τα αμερικανικά νοικοκυριά πλήρωσαν κατά μέσο όρο υψηλότερες τιμές για φυσικό αέριο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η τιμή του φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές οικογένειες έχει ξεπεράσει τα αμερικανικά επίπεδα το 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς ζει ένα ζευγάρι στην Τουρκία

Στην Τουρκία, οι τιμές του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 67% από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η Σεϊντά Μπαλ, 27 ετών, στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι έχει περιορίσει τη χρήση του φούρνου σε τρεις φορές το μήνα για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο σύζυγός της πηγαίνει στη δουλειά με λεωφορείο για να εξοικονομήσει καύσιμα, αν και του παίρνει τρεις φορές περισσότερο χρόνο.

Η ιταλική οικογένεια στο έλεος της ακρίβειας

Οι λογαριασμοί ενέργειας σε μια μέση ιταλική οικογένεια, κυρίως για φυσικό αέριο και ρεύμα, εκτινάχθηκαν στο 5% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών έως τον Ιούλιο του 2022, από 3,5% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας οικονομικών ερευνών Prometeia.

Το επίπεδο του Ιουλίου ήταν το υψηλότερο από το 1995, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ντους και ξύρισμα στη δουλειά

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιταλικές και γερμανικές οικογένειες είναι από τις πιο πληγείσες από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΕ.

Ο 58χρονος Ερκαν Έρτνεν ζει στην πόλη Νίντα, βορειοανατολικά της Φρανκφούρτης, και εργάζεται ως χειριστής μηχανών σε εργοστάσιο.

«Τώρα κάνω το ντους μου στο χώρο εργασίας μετά τη δουλειά, και ξυρίζομαι στη δουλειά», είπε.

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Check24, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για οικογένειες που διαμένουν σε κατοικίες με μεσοτοιχία αυξήθηκαν κατά 78% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο τον Μάιο, το αντίστοιχο διάστημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ενέργεια ευρώπη κρίση ακρίβεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ