Τα εμπόδια που ορθώνονται στον δρόμο του Βέμπερ για την ηγεσία της Κομισιόν - iefimerida.gr

Τα εμπόδια που ορθώνονται στον δρόμο του Βέμπερ για την ηγεσία της Κομισιόν

O υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ
O υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ / Φωτογραφία: ΑΡ/Francisco Seco
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλά είναι τα εμπόδια που ορθώνονται στο δρόμο του Μάνφρεντ Βέμπερ προς την προεδρία της Κομισιόν, ιδιαίτερα δε η αντίθεση του Γάλλου προέδρου Μακρόν,αλλά και άλλων ηγετών, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή άτυπη σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Συμβιβαστική λύση καλείται τώρα να βρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για να οριστεί ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Ντόναλντ Τουσκ καλείται να συντονίσει τη διαπραγμάτευση των 28, αλλά και να διεξαγάγει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τον υποψήφιο ή την υποψήφια πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής (20ή-21η Ιουνίου). Άρα το μόνο που κέρδισε προς το παρόν ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι χρόνος...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Βέμπερ

Δεν είναι μόνον ο Εμανουέλ Μακρόν που δεν επιθυμεί για πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και άλλοι ηγέτες αρκετών χωρών, είτε επειδή διαφωνούν με τη διαδικασία να προτείνει η Ευρωβουλή τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο, είτε γιατί θεωρούν ότι ο Γερμανός ευρωβουλευτής δεν έχει την απαιτούμενη πείρα για τη σημαντική αυτή θέση.

Αποδυναμωμένη η Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Ο Βέμπερ μπορεί μεν να υπολογίζει στη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ για να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, αλλά η καγκελάριος προσήλθε αποδυναμωμένη στις Βρυξέλλες μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής στη Γερμανία, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες, αν και επικράτησαν, κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό -γεγονός που οπλίζει τη φαρέτρα των αντιπάλων της-.

Δύσκολη η εξίσωση

Την παραμονή της κρίσιμης άτυπης συνόδου της ΕΕ ο Βέμπερ έχασε έναν σημαντικό σύμμαχο μετά την ανατροπή της κυβέρνησης μειοψηφίας του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς από την πλειοψηφία της Βουλής της Αυστρίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να καταλάβει την προεδρία της Κομισιόν, ένας υποψήφιος ή μια υποψήφια θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τα 28 κράτη μέλη, με προϋπόθεση ότι αυτά τα κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, εννέα από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ χαρακτηρίζονται φιλελεύθεροι και πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν την επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τη Δανία. Πέντε ηγέτες ανήκουν στην κεντροαριστερά και υποστηρίζουν τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς.

Οκτώ ανήκουν στο στρατόπεδο της κεντροδεξιάς, αν αφαιρεθεί από την εικόνα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Ο εθνικιστής δεξιός πολιτικός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Βέμπερ για την Κομισιόν, έπειτα από μια σειρά σφοδρών συγκρούσεων. Το πρόβλημα περιπλέκεται μετά την απόφαση των χωρών του Βίζεγκραντ να προτείνουν, σύμφωνα με τσεχικά ΜΜΕ, δικό τους υποψήφιο, τον Σλοβάκο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.

Περίπλοκη υπόθεση η πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο υποψήφιος ή η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν χρειάζεται 376 από τις 751 έδρες. Εάν το ΕΛΚ κατάφερνε να συνεννοηθεί με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, θα εξασφάλιζε οριακή πλειοψηφία, η οποία θα βασιζόταν — κάτι άβολο και ενοχλητικό για πολλούς — στις ψήφους των Βρετανών ευρωβουλευτών, που θα αποχωρήσουν όταν το Brexit ολοκληρωθεί. Αν πάντως η πλειοψηφία στο ΕΚ ταχθεί υπέρ του Βέμπερ, αυτό ίσως πείσει τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν να του ανατεθεί η προεδρία της Κομισιόν, πιθανόν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για το πώς θα μοιραστούν τα κορυφαία αξιώματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς-κλειδιά.

Το συνολικό πακέτο, όπως ορίζει η Συνθήκη πρέπει να εμφανίζει ισορροπία μεταξύ γεωγραφικής και πολιτικής προέλευσης, αλλά και μεταξύ των φύλων. Οι συζητήσεις θα είναι πολύ δύσκολες γιατί θα εμπλακούν σε αυτές και τα ονόματα των διαδόχων του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι, που αποχωρούν επίσης το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ