Συνεχίζει τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό η Βρετανία -Οι δυσκολίες του σχεδίου, πώς θα είναι η ζωή μετά - iefimerida.gr

Συνεχίζει τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό η Βρετανία -Οι δυσκολίες του σχεδίου, πώς θα είναι η ζωή μετά

Συνεχίζεται ο εμβολιασμός στη Βρετανία
Ξεκίνησε χθες ο εμβολιασμός στη Βρετανία/getty
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιφυλακτικοί αλλά και κάνοντας όνειρα για το επόμενο καλοκαίρι, που όλοι ελπίζουν ότι η πανδημία θα έχει καταπολεμηθεί, αν και δύσκολα θα αποτελεί ανάμνηση, ήταν χθες οι πρώτοι Βρετανοί που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε χθες ένα πρώτο βήμα στη μακρά και επίπονη εκστρατεία για τη νίκη ενάντια σε ένα ιό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Οι μαζικοί εμβολιασμοί ξεκίνησαν με μία 90χρονη να γίνεται το πρώτο άτομο που κάνει το εμβόλιο της Pfizer εκτός του πλαισίου των δοκιμών και παροτρύνοντας τον κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H 90χρονη που έκανε πρώτη το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
H 90χρονη που έκανε πρώτη το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Αύριο η έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ, στα τέλη Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για την Ευρώπη

Εκτός όμως από το Ηνωμένο Βασίλειο, αύριο αναμένεται να πάρει έγκριση το εμβόλιο της Pfizer και στις ΗΠΑ από τον αρμόδιο οργανισμό (FDA), με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει χθες πως στις πρώτες 100 ημέρες θα εμβολιαστούν περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι. Όσο για την Ευρώπη, η έγκριση του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να δοθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να ετοιμάζονται για τη διανομή και διάθεση του εμβολίου στο κοινό.

Οι εικόνες από τους πρώτους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, με πρώτη τη Μάργκαρετ Κέιναν, 90 ετών, πρώην βοηθό σε κατάστημα κοσμημάτων, η οποία χαμογελαστή, φορώντας ένα μπλουζάκι που έγραφε «Καλά Χριστούγεννα», έκανε το εμβόλιό της δηλώνοντας χαρούμενη που θα μπορέσει το επόμενο διάστημα να επανενωθεί με την οικογένειά της. Ανάμεσα στους πρώτους και ένας 81χρονος άνδρας με το απίθανο όνομα Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Γρήγορα, έγιναν έμβλημα της κούρσας όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη για τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και της αγωνιώδους αναμονής του κόσμου για ανακούφιση και έξοδο από την εφιάλτη του ιού, που συνεχίζει να προκαλεί καθημερινά χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Ποτέ στο παρελθόν η Βρετανία, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, δεν ανέλαβε ένα τόσο σκληρό και δύσκολο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού. Οπως αναφέρουν οι New York Times, τα νοσοκομεία παρέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες δίσκους που έμοιαζαν με κουτιά πίτσας, καθένας εκ των οποίων περιείχε 975 δόσεις εμβολίου, τα αποθήκευσαν σε καταψύκτες, τα ξεπάγωσαν και χθες τα μετέφεραν σε σύριγγες, για να τα κάνουν τελικά στα χέρια των διάφορων χαρούμενων αλλά και φοβισμένων -στη θέα της σύριγγας- Βρετανών. Κάθε λεπτό μετρούσε: Οι δόσεις του εμβολίου που ξεπάγωσαν και δεν θα δοθούν μέχρι την Παρασκευή, θα πεταχθούν.

«Το κάνουμε με στρατιωτική ακρίβεια», δήλωσε η Φιόνα Κίνγκχορν, υπεύθυνη νοσοκομείου για τα εμβόλια στην πρωτεύουσα της Ουαλίας, Κάρντιφ, όπου χθες ήταν προγραμματισμένο να γίνουν 255 δόσεις του εμβολίου. «Στην πραγματικότητα, μας βοήθησε ο στρατός στον σχεδιασμό», πρόσθεσε.

Μια γεύση τού πώς θα είναι η ζωή μετά τον κορωνοϊό

Για αυτούς που έκαναν πρώτοι το εμβόλιο χθες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι Βρετανοί και εκατοντάδες γιατροί και νοσοκόμες που εργάστηκαν ακούραστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο εμβολιασμός έδωσε μια γεύση για το πώς θα είναι η ζωή μετά τον κορωνοϊό, γεμάτη με σχέδια για προγραμματισμένες εκδηλώσεις και ταξίδια σε παραθαλάσσια μέρη.

Η 90χρονη Κέιναν -Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο του κορωνοϊού
Η 90χρονη Κέιναν: Ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο του κορωνοϊού
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι ελπίδες ενισχύθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το ίδιο που χορηγήθηκε στη Βρετανία, παρείχε ισχυρή προστασία έναντι του κορωνοϊού εντός περίπου 10 ημερών μετά την πρώτη δόση, νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.

Όμως, τα όποια σχέδια για το πώς θα είναι η ζωή μετά την πανδημία μετριάζονται από τον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας, με τον ιό να εξαπλώνεται και να προκαλεί πάνω από 400 θανάτους την ημέρα μόνο στη Βρετανία. Η χώρα έχει αρκετές δόσεις τώρα για 400.000 ανθρώπους, μια μικρή μερίδα του πληθυσμού των 67 εκατομμυρίων. Θα περάσουν μήνες για να γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια σε αρκετούς Βρετανούς, πολύ περισσότερο σε άτομα σε φτωχότερες χώρες με περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια, προτού η ζωή μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει και πάλι στην κανονικότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν επίσης θέματα σχετικά με το πώς θα εμβολιάσουν τους πολίτες τους. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε χθες «να φέρει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου» τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του. Η κυβέρνηση Τραμπ αγόρασε πολλές δόσεις εκ των προτέρων από την Pfizer, αλλά με δύο δόσεις που απαιτούνται για τον καθένα, αυτό αρκεί μόλις για το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η Pfizer, όπως και άλλες φαρμακοβιομηχανίες, βρέθηκε αντιμέτωπη με αναπόφευκτες κατασκευαστικές δυσκολίες, αναγκάζοντάς την να μειώσει τα σχέδια για τη φετινή προμήθεια στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα «πραξικόπημα» ενάντια στην πανδημία

Όσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, η έναρξη των μαζικών εμβολιασμών ήταν κάτι σαν πραξικόπημα ενάντια στην πανδημία που έπληξε τη χώρα. Προς το παρόν, ο εμβολιασμός γίνεται μόνο σε 50 νοσοκομεία, λόγω των αναγκών αποθήκευσης του εμβολίου σε καταψύκτες.

Κάποιοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που είχαν περάσει μήνες κουράροντας ασθενείς με κορωνοϊό έκλαψαν κάνοντας το εμβόλιο. Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος δήλωσε ότι δεν ένιωσε περισσότερο πόνο από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο, αν και τους ζητήθηκε να καθίσουν για 15 λεπτά, ώστε να βεβαιωθούν ότι όλα πήγαν καλά.

«Είναι ωραίο που το έκανα», δήλωσε ο 91χρονος Μάρτιν Κένιον, που περιέγραψε το εμβόλιο ως «αρκετά βαρετό». Εφοδιασμένος με μία κάρτα μεγέθους πορτοφολιού με ημερομηνία για τη δεύτερη δόση του, στις 29 Δεκεμβρίου, ο Κένιον είπε ότι ήταν ενθουσιασμένος που είπε στην οικογένειά του ότι επρόκειτο να εμβολιαστεί και που επιτέλους θα καταφέρει να δει τα εγγόνια του, ηλικίας 10, 8 και 7 ετών, στις γιορτές.

 Η κάρτα που παίρνουν οι Βρετανοί μετά τον εμβολιασμό
Η κάρτα που παίρνουν οι Βρετανοί μετά τον εμβολιασμό
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας ακόμη και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο

Κι ενώ ο κόσμος αρχίζει να κάνει ελπίδες για ένα μέλλον covid free, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για αρκετούς μήνες ακόμη. Και αυτό διότι οι κλινικές δοκιμές της Pfizer παρακολούθησαν μόνο πόσο εμβολιασμένοι ασθενείς αρρώστησαν με κορωνοϊό. Αυτό αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα κάποιοι εμβολιασμένοι να μολυνθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα και στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταφέρουν «σιωπηλά» τον ιό, ειδικά εάν έρθουν σε στενή επαφή με άλλους ή σταματήσουν να φορούν μάσκες.

Εάν τα εμβολιασμένο άτομα είναι σιωπηλοί διακινητές του ιού, μπορεί να τον μεταφέρουν στις κοινότητές τους, θέτοντας σε κίνδυνο τα μη εμβολιασμένα άτομα. «Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι μόλις εμβολιαστούν, δεν θα χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκες», δήλωσε ο Μάικλ Ταλ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Θα είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν πως θα πρέπει να φορούν μάσκες, γιατί θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικά άτομα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ