Εμβόλιο της γρίπης των πτηνών -Συμφώνησαν για νέα στρατηγική οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ - iefimerida.gr

Εμβόλιο της γρίπης των πτηνών -Συμφώνησαν για νέα στρατηγική οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ

Στρατηγική της ΕΕ για το εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών
Στρατηγική της ΕΕ για το εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών/ Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια στρατηγική για το εμβόλιο της γρίπης των πτηνών καθώς το μπλοκ παλεύει με το πιο βίαιο ξέσπασμα στην ιστορία του, αναφέρει η γαλλική έκδοση του Euractiv.

Για να περιοριστεί ο ιός, ο οποίος πλήττει κυρίως τα πουλερικά και τα άγρια ​​πτηνά, τα ζώα μέχρι στιγμής είτε θανατώθηκαν είτε κρατήθηκαν σε μολυσμένες φάρμες και φάρμες κοντά στα κρούσματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιδημία επηρεάζει επί του παρόντος 36 ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γαλλία να έχει θανατώσει 16 εκατομμύρια πουλερικά από τον Δεκέμβριο και την Ιταλία 18 εκατομμύρια από τον Ιανουάριο.

Αυτά τα μέτρα, αν και είναι απαραίτητα, είναι εξαιρετικά δαπανηρά για τη βιομηχανία και τις δημόσιες αρχές, συμφώνησαν οι υπουργοί της ΕΕ. Η μαζική σφαγή γίνεται επίσης «ολοένα και λιγότερο αποδεκτή από το ευρύ κοινό», πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας.

Εμβολιασμός και πρόληψη

Λόγω της ταχείας εξάπλωσής της, η γρίπη των πτηνών αποτελεί πλέον κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθώς «όλοι οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι δυνητικά ζωονοσογόνοι για τον άνθρωπο», αναφέρουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Μερικές περιπτώσεις έχουν ανιχνευθεί σε ανθρώπους, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες.

Για αυτούς τους λόγους και λόγω της διασυνοριακής φύσης αυτού του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού, η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μαζί με τους υπουργούς της ΕΕ, συμφώνησαν να αναπτύξουν τον εμβολιασμό ως συμπληρωματικό εργαλείο πρόληψης την Τρίτη (24 Μαΐου) στις Βρυξέλλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι ενθουσιασμένος με την ομοφωνία που επιτεύχθηκε σχετικά με την ιδέα να ολοκληρώσουμε το οπλοστάσιό μας για την καταπολέμηση αυτής της επιζωοτίας, εξετάζοντας τη χρήση εμβολιασμού επιπλέον των απαραίτητων μέτρων βιοασφάλειας που ήδη γνωρίζουμε», εξήγησε ο νεοδιορισθείς Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων, Μαρκ Φεζνό, στο τέλος του Συμβουλίου.

Προβλήματα εξαγωγών

Οι υπουργοί της ΕΕ ζήτησαν επίσης προσοχή όταν πρόκειται για περιορισμούς στο εμπόριο πουλερικών. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, αρνούνται επί του παρόντος να αγοράσουν από χώρες που εφαρμόζουν τον εμβολιασμό από φόβο μήπως εισάγουν τον ιό στην επικράτειά τους.

«Τα μέτρα πρέπει να είναι συμβατά με το διεθνές εμπόριο», είπε ο Πλάνας, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο διαχωρισμός των εμβολιασμένων ζώων από τα μολυσμένα θα ωθήσει τρίτες χώρες να δεχτούν ξανά την εισαγωγή πουλερικών.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου απηχούν τη δήλωση του Ισπανού υπουργού: «Σε αυτό το πλαίσιο, η συλλογική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη, τόσο διμερώς με τους κύριους εμπορικούς εταίρους όσο και πολυμερώς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ, πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί μια συλλογική προσέγγιση για να ληφθούν υπόψη «τεχνικές διατάξεις» για «την πραγματική αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολιασμού».

Ο εμβολιασμός μπορεί να είναι ένα πολύπλοκο έργο, λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες παραλλαγές της γρίπης των πτηνών και τα πολλαπλά είδη πουλερικών που επηρεάζονται. Σε κάθε περίπτωση, το Συμβούλιο συμφώνησε να επικεντρώσει τη στρατηγική του σε μια θεραπεία που είναι «αποτελεσματική και ασφαλής, εύκολη στη διαχείριση και συμβατή με τις γεωργικές πρακτικές στην ΕΕ».

Συλλογική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης έδειξε την προθυμία των αντιπροσωπειών να συνεχίσουν να εργάζονται για αυτό το θέμα και το γεγονός ότι πρέπει να έχουμε μια ταχεία ανταλλαγή με τους εμπορικούς μας εταίρους για να διασφαλίσουμε την αποδοχή αυτής της προσέγγισης στο εμπόριο», κατέληξε ο Φεζνό στην τελική διάσκεψη της Συμβούλιο.

Το εμβόλιο της γρίπης των πτηνών βρίσκεται ακόμη σε αρκετές δοκιμές σε ολόκληρο το μπλοκ, με τη Γαλλία να δοκιμάζει δύο εμβόλια σε πάπιες και την Ολλανδία και την Ιταλία να δοκιμάζουν εμβόλια σε ωοτόκες όρνιθες και γαλοπούλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ