Εμβολιασμός στη Βουλγαρία: Ένας ευρωπαϊκός «πονοκέφαλος» - iefimerida.gr

Εμβολιασμός στη Βουλγαρία: Ένας ευρωπαϊκός «πονοκέφαλος»

υγειονομικός με μάσκα στα χρώματα της Βουλγαρίας
Φωτογραφία Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βουλγαρία σαρώνει τα αρνητικά ρεκόρ στην διαδικασία του εμβολιασμού με ποσοστά εμβολιασμένων στο 30%, την ίδια στιγμή που η πανδημία σαρώνει στη γειτονική χώρα.

Η Βουλγαρία ούτε στο 30%, ενώ η Ευρώπη φτάνει το 80%

Οι Βούλγαροι εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί στο εμβόλιο και τα ποσοστά εμβολιασμού είναι τραγικά χαμηλά.

Η ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), έχει επιτύχει τον εμβολιασμό, με μία τουλάχιστον δόση, του 76% του ενήλικου πληθυσμού και το 69.4% έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι χώρες μπορούν να αποστείλουν όποτε και όσες φορές θέλουν τα δεδομένα του εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο. Αλλά είναι υποχρεωμένες να δίνουν τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα τα στοιχεία τους.

Η Βουλγαρία, βάσει του ECDC, έχει εμβολιάσει μόλις το 22.5% των ενηλίκων τουλάχιστον με μία δόση και μόνο το 20.7% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Τι κάνουν οι Βούλγαροι υγειονομικοί

Θα περίμενε κανείς ότι οι υγειονομικοί τουλάχιστον θα εμφανίζονταν πιο συνεπείς στον εμβολιασμό. Κι εδώ όμως η Βουλγαρία χτυπάει ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ, ίσως πιο ανησυχητικό και από τον συνολικά αρνητικό εμβολιασμό στη χώρα.

Με βάση τα ειδικά στοιχεία που έχουν δώσει 17 κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Βουλγαρία, ενώ οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στη χειρότερη περίπτωση είναι στο 65%, η Βουλγαρία έχει εμβολιάσει, με μία δόση τουλάχιστον, μόνο το 23.7% των υγειονομικών. 22.7% έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τί συμβαίνει;

Τα ποσοστά είναι πραγματικά σοκαριστικά και γενικά φαίνεται ότι στα Βαλκάνια ο εμβολιασμός προχωράει αρκετά αργά, Σε λίγο καλύτερη θέση είναι η Ελλάδα και η Σερβία.

Οι ειδικοί που εξετάζουν το φαινόμενο συσχετίζουν το αντιεμβολιαστικό κύμα με το μέγεθος της εμπιστοσύνης ενός πληθυσμού προς τους θεσμούς και την κυβέρνησή του, καθώς και με τα επίπεδα φτώχειας. Αυτή διαπίστωση δεν είναι επιβεβαιωμένη αλλά αποτελεί κυρίαρχη εκτίμηση.

Η Βουλγαρία είναι από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ και η βουλγαρική κυβέρνηση αλλά και οι βουλγαρικές αρχές συνολικά δεν απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν μπορεί να συγκροτήσει με ευκολία κυβέρνηση που θα απολαμβάνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επίσης άξιο αναφοράς είναι ότι η Βουλγαρία είναι τελευταία και στις λίστες των κρατών μελών σχετικά με την προστασία και την ελευθερία των ΜΜΕ, στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές έρευνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

βαρίδια στην εμβολιαστική εκστρατεία

Κι ενώ τα εμβόλια φτάνουν και περισσεύουν στη Βουλγαρία, με τους υπάρχοντες ρυθμούς εμβολιασμού υπάρχει φόβος ότι πολλά εμβόλια θα φτάσουν την ημερομηνία λήξης τους χωρίς να χρησιμοποιηθούν, συνεπώς θα αχρηστευθούν. Και την ίδια στιγμή υπάρχουν κράτη που δεν έχουν επάρκεια σε εμβόλια.

Πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι όσο πιο ασταθής είναι μια χώρα οικονομικά και πολιτικά τόσο περισσότερο θα τροφοδοτούνται οι αντιεμβολιαστές, γι' αυτό και χώρες με αυτά χαρακτηριστικά στην ΕΕ θα καθυστερήσουν την ευρωπαϊκή εμβολιαστική εκστρατεία. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν τρόπους για να μπορέσουν να επισπεύσουν τον εμβολιασμό στα κράτη που οι αντιεμβολιαστές ασκούν σημαντική επιρροή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ