Εμανουέλ Μακρόν: Τηλεφωνική επικοινωνία με Ροχανί -Κάλεσε την Τεχεράνη να αποφύγει την ένταση στη Μέση Ανατολή - iefimerida.gr

Εμανουέλ Μακρόν: Τηλεφωνική επικοινωνία με Ροχανί -Κάλεσε την Τεχεράνη να αποφύγει την ένταση στη Μέση Ανατολή

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με καρφίτσα στο πέρο
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ιράν να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την αμερικανική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ιράκ κατά την οποία σκοτώθηκε ο ανώτατος Ιρανός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Εμανουέλ Μακρόν με Χασάν Ροχανί

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να επιστρέψει γρήγορα στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας ορόσημο για το πυρηνικό της πρόγραμμα που υπέγραψε με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.

Κατά τη συνομιλία τους, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Ροχανί την «άμεση απελευθέρωση» των δύο ερευνητών που κρατούνται στο Ιράν, εκ των οποίων η Γαλλοϊρανή ανθρωπολόγος Φαριμπά Αντελχάχ σε βάρος της οποίας ήρθη η κατηγορία της κατασκοπείας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις», ο Εμανουέλ Μακρόν «ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των συμπατριωτών μας Φαριμπά Αντελχάχ και Ρολάν Μαρσάλ», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά τη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων, η οποία αφορούσε επίσης την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Γαλοϊρανή ερευνήτρια που κρατείται στο Ιράν

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές ήραν την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της Φαριμπά Αντελχάχ, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος της Σαΐντ Ντεγάν εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί το δικαστήριο απέσυρε αυτή την κατηγορία, η οποία τιμωρείται, σε ορισμένες περιπτώσεις, με την εσχάτη των ποινών.

Η ερευνήτρια συνεχίσει ωστόσο να διώκεται για δύο άλλες κατηγορίες: «προπαγάνδα κατά του (πολιτικού) συστήματος» της Ισλαμικής Δημοκρατίας και «συνωμοσία με στόχο να βλάψει την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με τον δικηγόρο. Η πρώτη κατηγορία τιμωρείται με φυλάκιση από τρείς μήνες έως ένα χρόνο, η δεύτερη με δύο έως πέντε χρόνια. Και ο Μαρσάλ διώκεται για «συνωμοσία με στόχο να βλάψει την εθνική ασφάλεια».

Ταξιδιωτική οδηγία της Γαλλίας για το Ιράν

Την ίδια ώρα, η Γαλλία προειδοποίησε τους πολίτες της να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Ιράν, επικαλούμενη την "εξαιρετικά ευμετάβλητη" κατάσταση ασφαλείας.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε επίσης στους Γάλλους πολίτες που πιθανόν δεν είναι σε θέση να φύγουν προσωρινά από το Ιράν, να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και επαγρύπνηση και να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλειά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Γάλλοι πολίτες καλούνται επίσης να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εντός του Ιράν και να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ