Εμανουέλ Μακρόν: Μια Ελληνίδα στη γαλλική κυβέρνηση -Ποιους επέλεξε για τα κρίσιμα υπουργεία - iefimerida.gr

Εμανουέλ Μακρόν: Μια Ελληνίδα στη γαλλική κυβέρνηση -Ποιους επέλεξε για τα κρίσιμα υπουργεία

Ζαχαροπούλου-Μακρόν
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν κρίσιμες υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε μια έμπειρη διπλωμάτη, την Κατρίν Κολονά, νυν πρέσβη της Γαλλίας στο Λονδίνο, ως επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, και έναν πιστό υποστηρικτή του, τον Σεμπαστιάν Λεκορνί, στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, που ανακοινώθηκαν σήμερα από την προεδρία, είναι ο ιστορικός, ειδικός στις μειονότητες, Παπ Ντιαγέ, για να ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, και μια Γαλλολιβανέζα, η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, στο υπουργείο Πολιτισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Μπρούνο Λεμέρ, ενώ για πρώτη φορά στην Ιστορία της Γαλλίας μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Πρόκειται για την έως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Κορίνθια και ιατρός γυναικολόγος, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Ευχές Βαρβιτσιώτη στη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

«Καλή και δημιουργική θητεία σε μια αληθινή Σπαρτιάτισσα που αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού στη νέα γαλλική κυβέρνηση», τη Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, εύχεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μέσω Twitter.

Ποια είναι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου

Γεννημένη στη Σπάρτη, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι, σύμφωνα με δήλωσή της, πρώτα και κύρια γιατρός. Κι αυτό, παρότι από τις τελευταίες ευρωεκλογές αποτελεί μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στις τάξεις του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 45χρονη χειρουργός γυναικολόγος ολοκλήρωσε μέρος των σπουδών της στη Ρώμη, ασκεί τα καθήκοντά της ως γιατρός σε νοσοκομείο του Παρισιού και διατηρεί την έδρα της ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, αποτελώντας έτσι την προσωποποίηση της ενωμένης Ευρώπης.

Η κόρη του Νίκου Ζαχαρόπουλου, πρώην αντιδημάρχου του δήμου Σικυωνίων στην Κορινθία, δηλώνει άλλωστε «βαθύτατα Ευρωπαία».

Η κραυγή της προς τις Βρυξέλλες στην αυγή της πανδημίας

Λίγους μήνες αφότου η Ευρώπη είχε βυθιστεί για τα καλά πλέον στην πανδημία του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020, η Ελληνίδα γιατρός συνυπέγραφε ένα δημοσίευμα με τίτλο «Το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να ακούσει τα χειροκροτήματα των 20.00».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα κείμενο που συνέταξαν 20 συνάδελφοί της από τις Βρυξέλλες που εξασκούν επαγγέλματα υγείας (γιατροί, ψυχολόγοι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές) και το οποίο μεταφράστηκε πριν από ενάμιση χρόνο σε οκτώ γλώσσες, ζητώντας από την ΕΕ να καταστήσει την υγεία «απόλυτη προτεραιότητα».

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου με τον Εμανουέλ Μακρόν
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου με τον Εμανουέλ Μακρόν

Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου δεν έπαψε άλλωστε ποτέ να τιμά τον όρκο του Ιπποκράτη. «Μια φορά το μήνα, εξετάζω περίπου 20 ασθενείς. Θεωρούσα σημαντικό να κρατήσω την επαφή με το επάγγελμα» έλεγε σε παλιότερες δηλώσεις της.

Η Ελληνίδα επιστήμονας και εκλεγμένη στην Ευρώπη έχει τιμηθεί στο παρελθόν με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της αξίας» για την προσφορά της στην ενημέρωση της κοινωνίας των Κρατών και των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα που άπτονται της ιατρικής επιστήμης και κυρίως της πάθησης της ενδομητρίωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρώτη γραμμή της μάχης μετά την πανδημία του κορωνοϊού

Όταν ο κορωνοϊός χτύπησε την πόρτα της Γαλλίας, θορυβημένη από την εφιαλτική εικόνα που έφτανε σε όλο τον κόσμο από τη βόρεια Ιταλία τον Μάρτιο του 2020, φόρεσε και πάλι τη λευκή ποδιά και δήλωσε το «παρών» στην πρώτη γραμμή της ιατρική μάχης.

«Δεν δίστασα λεπτό. Για εμένα ήταν το απολύτως φυσικό. Αφού δίνουμε τον όρκο του Ιπποκράτη, αποτελούμε μέλη μιας μεγάλης οικογένειας. Είμαστε γιατροί για μια ζωή» έλεγε τότε.

Έκτοτε, μεταξύ του βεβαρημένου προγράμματός της στην Ευρωβουλή και της προσωπικής της ζωής, πλάι στον επίσης γιατρό σύζυγό της, εργαζόταν στην πρώτη υποδοχή ασθενών στο στρατιωτικό νοσοκομείο Σαν Μαντέ της Γαλλίας.

Πριν ακόμη ασχοληθεί με την ευρωβουλή, η Χρυσούλα είχε επισκεφτεί δεκάδες φορές την Αφρική και είχε γίνει κοινωνός της ανάγκης για αλληλεγγύη προς τις φτωχότερες χώρες της Μαύρης Ηπείρου, ειδικά σε ό, τι αφορά στην υγεία και την πρόληψη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποστηρικτής της πρωτοβουλίας COVAX

Ένθερμη υποστηρικτής και συμπρόεδρος του προγράμματος COVAX, η Ελληνίδα γιατρός μάχεται για την παράδοση δόσεων του εμβολίου σε χώρες που το έχουν ανάγκη. Σε πρόσφατη τοποθέτησή της, δήλωσε πως με τη δέσμευση της ΕΕ για παράδοση 250 εκατομμυρίων δόσεων μέσω COVAX, αποδεικνύεται η «εμβολιαστική αλληλεγγύη».

Η Ζαχαροπούλου έχει στηλιτεύσει άλλωστε την πολιτική άλλων χωρών, όπως η Κίνα, που δεν έχουν συνεισφέρει όσο θα όφειλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Από την πρώτη στιγμή εξάλλου, αντέκρουσε τις φωνές που έβλεπαν με διστακτικότητα την δωρεά εμβολίων από την ΕΕ, λέγοντας πως αν αφήσουμε τις χώρες της Αφρικής στο έλεος της πανδημίας, τότε κινδυνεύουμε να «εκθρέψουμε» νέες, πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άσχημο πρόσωπο του κορωνοϊού

Αν και έχει χειρουργήσει ασθενείς χτυπημένους από τον HIV και έχει εργαστεί σε επίκεντρα επιδημιολογικών εξάρσεων σην Αφρική, οι εικόνες που αντίκρισε σε γαλλικό έδαφος τη συγκλόνισαν βαθειά. Η εικόνα μιας νέας γυναίκας χτυπημένης από τον κορωνοϊό, «βαριά άρρωστης που δεν μπορούσε πια ούτε να περπατήσει, ούτε να μιλήσει» τη σημάδεψε. Ως εκείνη τη στιγμή συνήθιζε να αντικρίζει κατά βάση ασθενείς μιας κάποιας ηλικίας.

Πρόσφατα, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου βρέθηκε και πάλι στην Αφρική και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, το Κιγκάλι στα πλαίσια της συνόδου σε επίπεδο υπουργών της ευρωπαϊκής και της αφρικανικής ένωσης.

«Τι χαρά να μπορούμε να ξαναβρεθούμε, Αφρικανοί και Ευρωπαίοι προκειμένου να γράψουμε μαζί μια νέα σελίδα στην ιστορία μας» είπε λίγες ώρες πριν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ρουάντας προκειμένου να δημιουργηθεί εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων στην αφρικανική χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μάχες της στην Ευρωβουλή

Η μαχητικότητα της Ελληνίδας που εκπροσωπεί τον γαλλικό λαό στην ευρωβουλή δεν περιορίζεται όμως στο επάγγελμά της, στην πανδημία και τις σχέσεις με την Αφρική. Πρόσφατα εκφώνησε έναν πύρινο λόγο ενάντια στην πολιτική της Πολωνίας και την καταπάτηση εκεί των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Ο πολωνικός λαός δεν φοβάται να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Οπότε ποιος φοβάται; Εσείς φοβάστε Κομσιόν, εσείς Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» έλεγε πριν μερικές ημέρες με πάθος σε συζήτηση για τον έναν χρόνο από την επιβολή απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Πολωνία.

Η αναφορά στον Οδυσσέα Ελύτη

Φυσικά, η ελληνική της καταγωγή και παιδεία δεν την αφήνει ποτέ ασυγκίνητη. Όπως όταν αναδημοσίευσε συγκινημένη την επέτειο των 42 χρόνων από την απονομή του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές», έλεγε τότε ο Έλληνας ποιητής, λόγια που αναδημοσίευσε η ευρωβουλευτής.

Το περασμένο καλοκαίρι συνάντησε τον Έλληνα τενίστα, Στέφανο Τσιτσιπά για τον οποίο έγραψε: «Σε ευχαριστούμε Στέφανε! Μας κάνεις περήφανους!».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ