Σάσα Δόντη: Συμμετέχει στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και περιγράφει στο iefimerida την εμπειρία της - iefimerida.gr

Σάσα Δόντη: Συμμετέχει στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και περιγράφει στο iefimerida την εμπειρία της

Σωτηρία Δόντη
Σωτηρία Δόντη
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

To iefimerida.gr και το theocean.gr βρέθηκαν στο Στρασβούργο για την πρώτη συνάντηση του 4ου πάνελ πολιτών στα πλαίσια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

H κυρία Σάσα-Σωτηρία Δόντη, μία ελληνίδα που συμμετέχει στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό μέλλον μίλησε στο theocean.gr.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο φιλοξένησε 200 πολίτες, που αποτελούν το τέταρτο και τελευταίο από τα πάνελ πολιτών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Στην όμορφη γαλλική πόλη της Αλσατίας, πολίτες από όλη την Ευρώπη, από όλες τις ηλικιακές ομάδες, με διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο, διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορετικές αντιλήψεις, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, ξεκίνησαν τη συζήτηση, στην πρώτη από τις τρεις στο σύνολο συναντήσεις του πάνελ, για το ρόλο της Ευρώπης και τη Μετανάστευση, σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το iefimerida.gr και το theocean.gr συνάντησαν την κα Σάσα- Σωτηρία Δόντη, η οποία ήταν μία εκ των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στο πάνελ. Συνοδευόμενη από το σύζυγό της, η κυρία Δόντη έλαβε μέρος με ενθουσιασμό στην διαδικασία και πάνω απ' όλα βρέθηκε εκεί με την ελπίδα ότι θα μπορέσει η Διάσκεψη να φέρει μια αλλαγή για την Ευρώπη και κυρίως τα μικρότερα κράτη και τους πιο αδύναμους. Χωρίς να μασάει τα λόγια της, η συνταξιούχος, πρώην υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος και μητέρα δύο παιδιών, προβληματίζεται για την κατάσταση στην Ελλάδα , την Ευρώπη και τον κόσμο.

Πώς ξεκίνησαν όλα και ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν μάθατε ότι έχετε επιλεγεί για τη Διάσκεψη;

Ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα ένα μεσημέρι του Αυγούστου. Μια κυρία μού μίλησε για το θέμα της Διάσκεψης για την Ευρώπη, και με ρώτησε εάν θέλω να πάω στο Στρασβούργο για να παρευρεθώ στη Διάσκεψη. Της απάντησα ότι δέχομαι, και μετά έλαβα email και τηλεφωνήματα για να κανονίσουμε τα διαδικαστικά.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν σαφώς η έκπληξη και η δυσπιστία· τι ακριβώς μπορεί να θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τους πολίτες; Έχουμε ευρωβουλευτές οι οποίοι υποτίθεται εκφράζουν την άποψη και τη θέλησή μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά, εντάξει, ας πάμε να δώσουμε μια ευκαιρία. Να μην γκρινιάζουμε μόνο για την ΕΕ, να δούμε αν μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν το συζητήσατε με το σύζυγό σας και την οικογένειά σας ποια ήταν η δικιά τους αντίδραση;

Έκπληξη ήταν και η αντίδραση των δικών μου. Τι μπορεί να θέλει η ΕΕ από μας; Δεν υπάρχει η εντύπωση ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για το τι θέλουν οι πολίτες της, και κυρίως αυτοί των μικρών χωρών.

Η σχέση σας με την ΕΕ ποια είναι; Πόσο παρακολουθείτε τα ευρωπαϊκά πράγματα;

Γενικά παρακολουθώ τις ειδήσεις, και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό/παγκόσμιο, και διαβάζω και ό,τι βρω ενδιαφέρον στο ίντερνετ, γενικώς είμαι ενημερωμένη.

Αλλάζει πλέον με τη συμμετοχή σας στη Διάσκεψη η επαφή σας με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες;

Ναι, αλλάζει. Η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ήταν μια μακρινή, αφηρημένη έννοια, που τώρα έγινε απτή και ορατή. Ένιωσα συγκίνηση όταν μπήκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι ένας σημαντικός διεθνής θεσμός της εποχής μας. Και όσο θα προχωρούν οι διαδικασίες της Διάσκεψης, διότι τώρα ολοκληρώθηκε μόλις το πρώτο βήμα, τόσο θα εντείνεται το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, της συμπερίληψης. Να δούμε βέβαια και τα αποτελέσματα, διότι τελικά, αυτά θα σφραγίσουν την τελική εντύπωση της όλης διαδικασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών οργάνων να φέρουν πολίτες να πάρουν θέση και να μοιραστούν τις ιδέες τους δημόσια πώς σας φαίνεται;

Ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, και με όχημα την πολύ καλή δειγματοληψία που έγινε, οι πολίτες που συμμετείχαμε έχουμε την εντύπωση ότι κάτι προσπαθεί να κινηθεί. Βέβαια, δεν ξέρουμε αν η πρωτοβουλία αυτή έχει το σκοπό που λέει ότι έχει, ελπίζω ότι δεν είναι όλη αυτή μια προσπάθεια βιτρίνας για να δείξει η ΕΕ ότι λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των πολιτών, με στόχο την κάλυψη προειλημμένων αποφάσεων, με το πρόσχημα «αυτό είπαν οι πολίτες»… Και αυτό ήταν ένας κοινός προβληματισμός και άλλων πολιτών, και από άλλες χώρες, ακόμα και νέων.

Δυστυχώς μέχρι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια, η Ευρώπη, μια ήπειρος με μεγάλη ιστορία, 450εκ πληθυσμό, τεράστια πολιτιστική συνεισφορά στον κόσμο, οικονομική και πολιτική δύναμη, βρίσκεται να είναι ουραγός των εξελίξεων. Ελπίζω ότι η όλη αυτή προσπάθεια θα έχει κάποια θετικά αποτελέσματα και θα ληφθούν πραγματικά υπόψη οι γνώμες των πολιτών, έστω και στο ελάχιστο.

Μπορεί να επιτύχει σήμερα η Διάσκεψη το στόχο της; Είναι ρεαλιστικό όλο αυτό το εγχείρημα εν τέλει, ως προς τις επιδιώξεις του;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιτυχία της Διάσκεψης εξαρτάται αποκλειστικά από τη θέληση των διοργανωτών της. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία απ’ ό,τι είδα στο Στρασβούργο, και μπορεί να έχει αποτελέσματα. Με την προϋπόθεση ότι θα το θελήσουν αυτοί που κανονίζουν τις τύχες της ΕΕ, χωρίς μεγάλη επιτυχία μέχρι τώρα.

Μας λείπει όλο αυτό πιστεύετε, οι πολίτες να ανεβαίνουν στο βήμα του δημοσίου διαλόγου;

Θεωρητικά, όλοι οι πολίτες στην ΕΕ και βέβαια στην Ελλάδα, εκλέγουμε βουλευτές, ευρωβουλευτές και τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό να ακουστεί η φωνή μας. Και πάλι, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Τουλάχιστον στην Ελλάδα. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να οργανωθεί μια πιο άμεση διαδικασία δημοσίου διαλόγου, και με ποιο αποτέλεσμα. Νομίζω ότι στην εποχή μας ο δημόσιος διάλογος γίνεται περισσότερο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κάπως απηχούν την κοινή γνώμη και προβάλλουν με επιτυχία και διεκδικήσεις (πχ efood).

Γνωρίσατε κόσμο. Ακούσατε απόψεις από όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Τί σας αφήνει όλη αυτή η εμπειρία μέχρι τώρα; Γιατί δεν τελειώνει στο Στρασβούργο...

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μου αφήνει μια πολύ θετική εντύπωση. Γνώρισα ανθρώπους από όλη την ΕΕ, μιλήσαμε, είπαμε τη γνώμη μας, τους προβληματισμούς μας, επικοινωνήσαμε και διαπιστώσαμε τελικά ότι είμαστε ουσιαστικά «συμπατριώτες».

Τί σας έκανε εντύπωση;

Εντύπωση μού έκανε πόσους κοινούς προβληματισμούς είχαμε, και πόσους κοινούς ενδοιασμούς. Τη σκοπιμότητα της Διάσκεψης, το τι μπορούμε να πετύχουμε, όλοι το σκεφτόμασταν. Επίσης με εξέπληξαν πολύ ευχάριστα οι νέοι: ήταν ενημερωμένοι, πρόθυμοι, σοβαροί και συζητήσιμοι.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε από δω, από το Στρασβούργο, μέσα από το iefimerida.gr και το theocean.gr, κυρίως στους νεώτερους που το μέλλον της Ευρώπης αυτούς αφορά στο τέλος;

Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι, και ειδικά οι νέοι, να καταφέρουμε οι διάφορες αποφάσεις να παίρνονται με μεγαλύτερη διαφάνεια και να αφορούν κυρίως το συμφέρον της πλειοψηφίας των λαών, των πολλών, κοινών ανθρώπων, όχι μόνο των μεγάλων συμφερόντων, όχι μόνο των μεγάλων κρατών, να γίνει η ΕΕ, πιο δίκαιη, και πιο φιλική και προς τα μικρά κράτη. Είναι δύσκολο διότι είναι μια ετερόκλητη ένωση κρατών, με πολύ διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικούς πόρους και διαφορετικά, και συχνά συγκρουόμενα συμφέροντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ξέρω πώς θα καταλήξει στο μέλλον, όταν έχει ήδη φύγει η Μ.Βρετανία, Brexit, η Πολωνία κάτι λέει για Polexit, εμείς μιλάγαμε για Grexit, το «exit» χρησιμοποιείται με διάφορα προθέματα, είναι μια δύσκολη υπόθεση. Επιπλέον, μια πιθανή διεύρυνση, όπως το συζητούν, θα προσθέσει κι άλλα προβλήματα ανομοιογένειας και αντικρουόμενων συμφερόντων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ