Γιατί η Γαλλία αντιμετωπίζει έλλειψη... μουστάρδας -Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή

Βάζα μουστάρδας / Φωτογραφία αρχείου: StockSnap.io

Τα βάζα της μουστάρδας είναι δυσεύρετα εδώ και αρκετές εβδομάδες στα ράφια των γαλλικών σούπερ μάρκετ, μια έλλειψη που δεν σχετίζεται μόνο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά προκύπτει από συνδυασμό πολλών παραγόντων.

Σε μια χώρα, όπως η Γαλλία, όπου η μέση κατανάλωση μουστάρδας κυμαίνεται κατ’ άτομο στο ένα κιλό ετησίως, οι διανομείς αναγκάζονται λόγω της έλλειψης να περιορίζουν τις αγορές σε ένα ή δύο βάζα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η τιμή της μουστάρδας εκτοξεύτηκε απότομα, σχεδόν κατά 14% μέσα σε έναν χρόνο, και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί.

Ο Λικ Βαντερμασέν, πρόεδρος της Ένωσης Μουστάρδας της Βουργουνδίας, φοβάται ότι «θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος» για να αντιμετωπιστεί το θέμα, ενώ προβλέπει ότι θα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία μέχρι το 2024, όπως είπε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde].

Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Σε αντίθεση με ό,τι κανείς θα περίμενε, η περιοχή της Ντιζόν που βγάζει τη φημισμένη μουστάρδα δεν είναι μαζικός παραγωγός σπόρων μουστάρδας, γι’ αυτό και η Γαλλία αναγκάζεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό -για την ακρίβεια, το 80% των 35.000 τόνων σπόρων μουστάρδας προέρχονται από τον Καναδά.

Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτές γίνονται ολοένα και δυσκολότερες, καθώς ο Καναδάς μείωσε την παραγωγή στρέφοντας το ενδιαφέρον στα πιο επικερδή σιτηρά. Πέραν τούτου, η χώρα της βόρειας Αμερικής αντιμετώπισε πέρυσι μεγάλη ξηρασία λόγω καύσωνα στις επαρχίες της Αλμπέρτα και του Σασκατσουάν, που μείωσαν την παραγωγή σπόρων μουστάρδας κατά το ήμισυ, στους 50.000 τόνους, σύμφωνα με το καναδικό υπουργείο Γεωργίας.

Ένα άλλο μέρος των σπόρων μουστάρδας που εισάγει η Γαλλία προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία και από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο, η τροφοδοσία έχει επηρεαστεί αρνητικά σε μεγάλο βαθμό.

Ευκαιρία μέσα στην κρίση;

Η Βουργουνδία, που παράγει ένα μικρό μέρος των σπόρων που χρειάζονται οι κατασκευαστές μουστάρδας, σκοπεύει να εκμεταλλευθεί αυτή την καναδική κρίση εφοδιασμού και το μπλοκάρισμα των εισαγωγών από την ανατολική Ευρώπη.

«Στόχος μας είναι να τριπλασιάσουμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή μας για να φτάσουν τα 10.000 εκτάρια, ή περίπου το 1% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της περιοχής. Οι βιομήχανοι του κλάδου συμφώνησαν επίσης να καταβάλουν προσπάθεια και συμφώνησαν σε αύξηση της τιμής των σπόρων που θα τους παραδοθεί», δήλωσε στην εφημερίδα «Les Echos» o Φαμπρίς Ζενέν, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Σπόρων Μουστάρδας Βουργουνδίας (APGMP).

Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν θα αποδώσουν φέτος καρπούς. Η αγγλο-ολλανδική Unilever, κορυφαία παραγωγός μουστάρδας στη Γαλλία, αναγνωρίζει ότι «η συνολική συγκομιδή σπόρων Βουργουνδίας, από μόνη της, θα ήταν ανεπαρκής για να καλύψει ολόκληρη την παραγωγή μουστάρδας Amora και Maille κατά τη διάρκεια του έτους».

Συνεπώς, δεν προβλέπεται επιστροφή στην κανονικότητα για φέτος. Ωστόσο, όπως και με το ηλιέλαιο, ορισμένοι διανομείς καταφέρνουν να εφοδιάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ με άγνωστες μάρκες μουστάρδας, συχνά από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία ή η Τσεχία. Κατά πόσον, τώρα, η γεύση είναι ίδια, μένει να φανεί.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ