Καθυστερεί η συμφωνία ανταλλαγής τεθωρακισμένων με τη Γερμανία -Κυβερνητικοί κύκλοι: «Στην άλλη πλευρά το "μπαλάκι"» - iefimerida.gr

Καθυστερεί η συμφωνία ανταλλαγής τεθωρακισμένων με τη Γερμανία -Κυβερνητικοί κύκλοι: «Στην άλλη πλευρά το "μπαλάκι"»

Όλαφ Σολτς Γερμανία Leopard Ουκρανία
O Όλαφ Σολτς είπε ότι η Γερμανία θα δώσει Leopard στην Ελλάδα / Φωτογραφία: AP Photo-Michael Sohn
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γερμανία υποσχέθηκε ταχεία ανταλλαγή τεθωρακισμένων με συμμάχους του ΝΑΤΟ, με στόχο τη βοήθεια στην Ουκρανία, όμως αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί.

Η καθυστέρηση εντείνει την πίεση για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη χώρα του.

Μπορεί στην Ελλάδα το ζήτημα να έχει ξεχαστεί, εν μέσω πυρκαγιών, δικαστικών εξελίξεων και άλλων ζητημάτων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον στην καθημερινότητα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης Financial Times και Politico, όμως, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια... ξεχασμένη συμφωνία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το σχέδιο ανταλλαγής τεθωρακισμένων που είχε προτείνει τον Απρίλιο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, το οποίο συνοψιζόταν στα εξής: Εάν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Γερμανίας έστελναν στην Ουκρανία τα παλαιότερα τεθωρακισμένα τους, το Βερολίνο θα αντικαθιστούσε γρήγορα αυτά τα οχήματα από τα δικά του στρατιωτικά αποθέματα. Τρεις μήνες αργότερα, ωστόσο, το Βερολίνο αγωνίζεται να εφαρμόσει πολλές από αυτές τις συμφωνίες, οδηγώντας σε καθυστέρηση στις παραδόσεις αρμάτων στην Ουκρανία.

«Θηλιά» στον λαιμό του Σολτς η συμφωνία ανταλλαγής τεθωρακισμένων

Η Γερμανία, για την οποία το σχέδιο αποτελούσε έναν τρόπο ώστε να αποφευχθεί η άσκοπη πρόκληση της Ρωσίας, προμηθεύοντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα απευθείας στην Ουκρανία, παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα ότι, παρά τις παρατεταμένες συνομιλίες με την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία, δεν έχει ακόμη υπογράψει συμβόλαιο με κάποια από αυτές.

Τώρα, ο αργός ρυθμός στην εφαρμογή των συμφωνιών γίνεται θηλιά για τον Σολτς, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον αυξανόμενες πιέσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τον δικό του κυβερνητικό συνασπισμό.

Και, επειδή το ένα πρόβλημα φέρνει το άλλο, η Πολωνία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, κατηγόρησε ανοιχτά τη Γερμανία ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, με τον υπουργό Άμυνας της Βαρσοβίας, Μάριους Μπλάστσακ, να λέει ότι η προσφορά ήταν «απλώς μια προσπάθεια προπαγάνδας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ανταλλαγή έχει καταλήξει σε αδιέξοδο λόγω του δισταγμού του καγκελαρίου Σολτς» δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU). «Θα πρέπει να του δώσει λίγη τροφή για σκέψη ότι ακόμη και η Πολωνία -ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας- επικρίνει τώρα δριμύτατα τη γερμανική κυβέρνηση για την αδράνειά της», συμπλήρωσε.

Ποιος παίρνει γερμανικά τεθωρακισμένα

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε δύο από τα πιο ισχυρά όπλα της Γερμανίας, το άρμα μάχης Leopard και το Marder, ένα όχημα μάχης πεζικού. Αντί να στείλει Leopard ή Marder απευθείας στην Ουκρανία, ο Σολτς πρότεινε τον Απρίλιο ένα σχέδιο ανταλλαγής, βάσει του οποίου οι χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ακόμη άρματα μάχης της σοβιετικής εποχής θα τα δωρίσουν στο Κίεβο, με αντάλλαγμα πιο σύγχρονα γερμανικά τανκς.

Ο καγκελάριος υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ανταλλαγής (Ringtausch) θα ήταν πιο επωφελές για την Ουκρανία. Ο στρατός του Κιέβου θα αποκτούσε άρματα μάχης σοβιετικού τύπου που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του και, θεωρητικά, θα απέφευγε την εκπαίδευση και την επιμελητεία που απαιτούνται για τη λειτουργία και την επισκευή των γερμανικών αρμάτων.

Στην πράξη, ωστόσο, η ανταλλαγή έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει κάνει σημαντικές προόδους στην επίτευξη συμφωνίας μόνο με την Τσεχική Δημοκρατία. Οι άλλες πιθανές συμφωνίες με τη Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και την Ελλάδα παραμένουν κολλημένες στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν Financial Times και Politico. Και, για να χειροτερέψουν τα πράγματα, οι Πολωνοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία ανταλλαγής έχει ουσιαστικά αποτύχει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πράγα την Τρίτη, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, παραδέχθηκε, σε διπλωματικό τόνο, ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες ανταλλαγής.

«Χαίρομαι που το Ringtausch με την Τσεχία είναι στο σωστό δρόμο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει και με τις άλλες συμφωνίες ανταλλαγής αρμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Παγωμένες» οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, χωρίς επιτυχία η συμφωνία με την Πολωνία

Αρχικά, οι Γερμανοί αξιωματούχοι ήταν σίγουροι για μια σειρά από συμφωνίες μεταφοράς όπλων. Ο Σολτς είπε τον Μάιο ότι η Ελλάδα θα παρείχε στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού της Σοβιετικής εποχής και η Γερμανία θα κάλυπτε το κενό με δικά της APC. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί έως τώρα.

Οι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την πολυπλοκότητα των ρυθμίσεων που εμπλέκουν τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί εμπλεκόμενοι, που στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα», είπε Έλληνας αξιωματούχος», σύμφωνα με τους FT. Οι συνάδελφοί του στο Βερολίνο συμφωνούν. «Είναι μια τόσο περίπλοκη λειτουργία που αν ένα γρανάζι δυσλειτουργεί, ολόκληρο το μηχάνημα χαλάει», δήλωσε άλλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έτοιμη η ελληνική πλευρά για την υλοποίηση της συμφωνίας»

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίασαν στο iefimerida.gr ότι η ελληνική πλευρά παραμένει καθ' όλα έτοιμη για την υλοποίηση της συμφωνίας, και όσον αφορά στο δικό μας μέρος έχουν γίνει όλες οι ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η ανταλλαγή των τεθωρακισμένων, ακριβώς όπως έχει οριστεί.

«Το μπαλάκι βρίσκεται στην άλλη πλευρά», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στις 29 Ιουνίου, κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Κριστίν Λάμπρεχτ, και συζήτησαν για τη συμφωνία ανταλλαγής των ΤΟΜΑ BMP-1 με τα Marder, η οποία θα ξεκινούσε μέσα στον Ιούλιο.

Η περίπτωση της Πολωνίας

Στην περίπτωση της Πολωνίας, η αποτυχία να υπογραφεί η συμφωνία απειλεί να εκτροχιάσει τις σχέσεις με τη Γερμανία.

Η Βαρσοβία έδωσε 240 άρματα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία και ανέμενε από το Βερολίνο να την αποζημιώσει με άρματα μάχης Leopard από τα δικά του αποθέματα. Προσέφερε μόλις 20, σημειώνουν οι FT.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος του Σολτς είπε ότι η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί. «Επικοινωνούμε στενά με τους συνεργάτες μας για μια σειρά συμφωνιών, οι συνομιλίες είναι πολύ εποικοδομητικές και ορισμένες από αυτές έχουν προχωρήσει αρκετά», ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ