Ανατροπή: Τι αποκαλύπτει το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ -Πέθανε 3 ώρες πριν το ανακοινώσουν - iefimerida.gr

Ανατροπή: Τι αποκαλύπτει το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ -Πέθανε 3 ώρες πριν το ανακοινώσουν

Η τελευταία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ-
Η τελευταία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ / Φωτογραφία: Jane Barlow/Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανατρέπει τα δεδομένα ως προς την ώρα που πέρασε στην αιωνιότητα η βασίλισσα Ελισάβετ το πιστοποιητικό θανάτου της.

Είκοσι ημέρες μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ αποκαλύφθηκε η αιτία του θανάτου της. Το σχετικό πιστοποιητικό αναφέρει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε από γηρατειά.

Η δημοσίευση του πιστοποιητικού θανάτου της βασίλισσας σήμερα δίνει μια νέα εικόνα των τελευταίων ωρών της Ελισάβετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό είναι το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ

Η ώρα του θανάτου που αναγράφεται στο πιστοποιητικό είναι «15:10»
Η ώρα του θανάτου που αναγράφεται στο πιστοποιητικό είναι «15:10»

Το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ αναφέρει τα στοιχεία της, το όνομά της «Elizabeth Alexandra Mary Windsor», τόπο θανάτου το Μπαλμόραλ και την αιτία του θανάτου της: «Old Age», δηλαδή «Γηρατειά».

Ωστόσο, από το εν λόγω επίσημο έγγραφο προκύπτει και ένα νέο στοιχείο: Η ώρα θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, που, όπως αναγράφεται, επήλθε στις 15:10 (ώρα Ηνωμένου Βασιλείου). Ο θάνατος ανακοινώθηκε επίσημα στις 18:30.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δημοσίευμά της, η βρετανική «Daily Mail», μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του πιστοποιητικού θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, σημειώνει πως το πιστοποιητικό θανάτου της βασίλισσας αποκαλύπτει ότι πέθανε στις 15.10 μ.μ., ενώ ο Γουίλιαμ, ο Έντουαρντ και ο Άντριου ήταν καθ' οδόν προς το Μπαλμόραλ, αλλά εγείρει και νέα ερωτήματα για το πότε ενημερώθηκε ο Χάρι για τον θάνατό της.

Το έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το National Records of Scotland σήμερα το απόγευμα, αποκάλυψε ότι η Αυτής Μεγαλειότητα πέθανε από «γηρατειά» την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 3.10 μ.μ., στο κτήμα Μπαλμόραλ, στο Aberdeenshire, περισσότερες από τρεις ώρες πριν ενημερωθεί ο κόσμος για τον θάνατό της.

Το πιο σημαντικό: το πιστοποιητικό επιβεβαίωσε την υποψία ότι μερικά από τα παιδιά και τα εγγόνια της βασίλισσας, συμπεριλαμβανομένων του πρίγκιπα της Ουαλίας, του δούκα της Υόρκης, του κόμη και της κόμισσας του Γουέσεξ και του δούκα του Σάσεξ, προσπάθησαν μάταια να βρεθούν στο πλάι της βασίλισσας όταν πέθαινε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι γνωστό πότε ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος έφτασαν στο Μπαλμόραλ, αλλά, σε αντίθεση με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, βρίσκονταν ήδη στη Σκωτία, στο Dumfries House, στο Ayrshire.

Η κόρη της βασίλισσας, πριγκίπισσα Άννα, αναφέρεται ως το άτομο που ενημέρωσε τον τοπικό ληξίαρχο για τον θάνατο της μητέρας της.

Το έγγραφο εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το πότε ενημερώθηκε ο πρίγκιπας Χάρι για τον θάνατο της γιαγιάς του, αφού ταξίδεψε χωριστά από τον αδελφό του, Γουίλιαμ, και τους θείους Άντριου και Έντουαρντ -που επίσης δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Μπαλμόραλ πριν από τον θάνατο της βασίλισσας-, και προσγειώθηκε στο Αμπερντίν περίπου 15 λεπτά αφού το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε τον θάνατο.

Το προσωπικό του παλατιού αντέδρασε με οργή στους ισχυρισμούς ότι ο Χάρι είχε ειδοποιηθεί μόλις πέντε λεπτά νωρίτερα για τον θάνατο της γιαγιάς του πριν αυτός γίνει γνωστός, με έναν εκπρόσωπο του βασιλιά να τονίζει ότι το κοινό «ενημερώθηκε μόνον αφού είχε ενημερωθεί κάθε μέλος της οικογένειας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Mail» αναφέρει ότι ενώ είναι αλήθεια ότι ο Χάρι ενημερώθηκε λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η είδηση, ο λόγος γι' αυτό ήταν επειδή βρισκόταν σε πτήση για τη Σκωτία και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να επικοινωνήσει.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως προκύπτει μετά τη δημοσίευση του πιστοποιητικού θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ

3.50 μ.μ.: Η πτήση της RAF που μετέφερε τους Γουίλιαμ, Άντριου, Έντουαρντ και Σοφία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Αμπερντίν περίπου στις 3.50 μ.μ., 40 λεπτά μετά τον θάνατο της βασίλισσας.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς ενημερώθηκαν για τον θάνατο. Το BBC ανέφερε αρχικά ότι η πτήση μετέφερε έως και επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας και ότι μπορεί επίσης να μετέφερε τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ. Ωστόσο, αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι το αεροπλάνο της RAF που προσγειώθηκε στο Αμπερντίν μετέφερε τον δούκα του Κέιμπριτζ, τον δούκα του Γιορκ και τον κόμη και την κόμισσα του Γουέσεξ -και ούτε ο Χάρι ούτε η Μέγκαν βρίσκονταν στην πτήση αυτή.

4.14 μ.μ.: Η ειδοποίηση του Press Association αναφέρει ότι ο Χάρι και η Μέγκαν ταξίδευαν στο Μπαλμόραλ «ξεχωριστά» από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4.30 μ.μ.: Ο επίσημος εκπρόσωπος της πρωθυπουργού είπε ότι η κυρία Tρας ενημερώθηκε για τον θάνατο της βασίλισσας στις 4.30 μ.μ. από τον υπουργικό γραμματέα Simon Case. Στις 4.39 μ.μ., το Press Association εξέδωσε μια άλλη ειδοποίηση, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή, λέγοντας ότι η Μέγκαν δεν θα ταξίδευε στο Μπαλμόραλ με τον Χάρι. Η πηγή είπε ότι ο Χάρι θα έκανε το ταξίδι μόνος του και ότι η Μέγκαν θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει μαζί του στη Σκωτία αργότερα.

5:00 μ.μ: Ο Γουίλιαμ, ο Άντριου, ο Έντουαρντ και η Σοφία φτάνουν στο Μπαλμόραλ.

Ένας στόλος αυτοκινήτων, που μετέφερε τον δούκα του Κέιμπριτζ, τον δούκα του Γιορκ και τον κόμη και την κόμισσα του Γουέσεξ, έφτασε στο Μπαλμόραλ λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, σχεδόν δύο ώρες μετά το θάνατο της βασίλισσας.

Ο Γουίλιαμ οδήγησε τους δύο θείους του με ένα Range Rover, με τον δούκα του Γιορκ στη θέση του συνοδηγού, ενώ ο κόμης και η κόμισσα του Γουέσεξ κάθονταν στο πίσω μέρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5.35 μ.μ.: Η ιδιωτική πτήση του Χάρι από το Λούτον του Λονδίνου απογειώνεται.

Ο πρίγκιπας Χάρι πήρε ένα ιδιωτικό τζετ από το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου γύρω στις 5.35 μ.μ.

Ο δούκας λέγεται ότι έχασε την πτήση της RAF από το Northolt επειδή ήταν «τόσο απασχολημένος στην προσπάθειά του να πάει τη Μέγκαν στο Μπαλμόραλ».

Δεν είναι σαφές πότε ενημερώθηκε ο δούκας για τον θάνατο της βασίλισσας.

6.30 μ.μ.: Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοινώνουν τον θάνατο της βασίλισσας.

Τι γράφει το πιστοποιητικό του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ

Έπειτα από 70 χρόνια βασιλείας, η Ελισάβετ πέθανε στον Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 18.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Ελλάδας) αλλά ήταν γνωστό ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας είχε ενημερωθεί στις 16.30.

Νέα στοιχεία για το γεγονός αυτό που είχε παγκόσμια απήχηση έγιναν γνωστά με τη δημοσίευση του πιστοποιητικού, το οποίο υπογράφει η πριγκίπισσα Άννα, η κόρη της Ελισάβετ Β', η οποία συντρόφευε τη μονάρχη στις τελευταίες της ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωτότοκος γιος της, ο βασιλιάς Κάρολος Γ', έφθασε το μεσημέρι στο Μπαλμόραλ, όμως οι άλλοι γιοι της Άντριου και Έντουαρντ όπως και ο γιός του Καρόλου, ο Ουίλιαμ, έφθασαν το βράδυ. Ο Χάρι, ο αδελφός του Ουίλιαμ ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από τη μοναρχία, έφτασε αργότερα, μόνος.

Στο πεδίο "επάγγελμα" του πιστοποιητικού αναφέρεται: "Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα". Και ο πύργος του Ουίνδσορ, στη δυτική περιφέρεια του Λονδίνου, εμφανίζεται εκεί ως η "συνήθης" διεύθυνσή της: εκεί περνούσε τον περισσότερο χρόνο από τότε που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19, παρότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στην πρωτεύουσα είναι συνήθως η κύρια κατοικία των Βρετανών μοναρχών.

Εάν η βασίλισσα απεβίωνε στην Αγγλία, δεν θα χρειαζόταν να συμπληρωθεί πιστοποιητικό θανάτου, μια νομική υποχρέωση που ισχύει για τους υπηκόους αλλά όχι για τον ίδιο τον μονάρχη.

Ωστόσο αυτή η νομική υποχρέωση - που χρονολογείται από το 1836 - δεν ισχύει στη Σκωτία, όπου ο νόμος προβλέπει ότι "ο θάνατος κάθε προσώπου" πρέπει να καταγράφεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελευταίες επιθυμίες

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ Β' ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν ανέθεσε στη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας να σχηματίσει κυβέρνηση. Η μονάρχης εμφανίστηκε χαμογελαστή αλλά αδύναμη, να στηρίζεται στο μπαστούνι της.

Τα τελευταία χρόνια, τα Ανάκτορα τηρούσαν μυστικότητα για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας. Είχαν αποκαλύψει, μετά από διαρροές στον Τύπο, τη νύχτα που πέρασε η Ελισάβετ στο νοσοκομείο πριν από έναν χρόνο για εξετάσεις, η φύση των οποίων δεν διευκρινίστηκε ποτέ. Τότε είχαν αναφερθεί κινητικά προβλήματα, ενώ εκείνη ακύρωνε πολλές εμφανίσεις.

Μυστήριο περιβάλλει συνήθως τους θανάτους μελών της βασιλικής οικογένειας. Είθισται εδώ και πάνω από έναν αιώνα, μετά τον θάνατο ενός εξέχοντος μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, να υποβάλλεται αίτημα στη δικαιοσύνη για να σφραγιστούν οι τελευταίες επιθυμίες του θανόντα.

Οι διαθήκες περισσότερων από 30 μελών της βασιλικής οικογένειας κρατήθηκαν συνεπώς μυστικές από το 1910, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, παρότι η βρετανική νομοθεσία προβλέπει πως οι τελευταίες επιθυμίες όλων πρέπει να δημοσιοποιούνται, κυρίως για να αποφευχθούν οι απάτες και να ειδοποιηθούν οι δικαιούχοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ