Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ - Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός Άρντερν αποχαιρέτισε μια «εκπληκτική» γυναίκα - iefimerida.gr

Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ - Νέα Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός Άρντερν αποχαιρέτισε μια «εκπληκτική» γυναίκα

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν βγάζει λόγο πλάι στο πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ
Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν βγάζει λόγο πλάι στο πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ/ Φωτογραφία: New Zealand Herald via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν χαρακτήρισε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ το τέλος ενός κεφαλαίου της Ιστορίας, καθώς οι ηγέτες των χωρών του Ειρηνικού θρηνούν για τον θάνατο της 96χρονης μονάρχη.

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ χθες Πέμπτη, ο μεγαλύτερος γιος της Κάρολος έγινε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής των 14 χωρών της Κοινοπολιτείας, μεταξύ των οποίων Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Σολομώντα, το Τουβαλού και η Παπούα Νέα Γουινέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νέοι ή γέροι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ένα κεφάλαιο κλείνει σήμερα και (…) ευχαριστούμε την απίστευτη γυναίκα την οποία ήμασταν αρκετά τυχεροί να αποκαλούμε βασίλισσά μας», δήλωσε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ήταν εκπληκτική».

Στην Αυστραλία ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι ο θάνατος της Ελισάβετ είναι μια απώλεια την οποία η χώρα του νιώθει βαθιά.

«Οι καρδιές των Αυστραλών βρίσκονται μαζί με τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου που θρηνεί σήμερα, γνωρίζοντας πως αισθάνονται ότι έχασαν κάτι που ολοκλήρωνε το έθνος τους», ανέφερε ο Αλμπανέζι.

«Ελάχιστοι γνωρίσαμε τον κόσμο χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ»

Πρόκειται για «απώλεια που αισθανόμαστε όλοι, διότι ελάχιστοι γνωρίσαμε τον κόσμο χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ», πρόσθεσε. «Η αυτής μεγαλειότητα ήταν σπάνια και καθησυχαστική σταθερά στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο μας», σημείωσε.

Και οι ηγέτες άλλων χωρών του Ειρηνικού εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζέιμς Μαράπε, πρωθυπουργός της Παπούας Νέας Γουινέας, δήλωσε ότι η Ελισάβετ ήταν γνωστή ως «μαμά βασίλισσα διότι ήταν η μητριάρχης της χώρας μας τόσο όσο ήταν για την οικογένειά της».

Η βασίλισσα επισκέφθηκε πολλές χώρες του Ειρηνικού στη διάρκεια των 70 ετών που βρισκόταν στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ήμασταν τυχεροί που η βασίλισσα μάς επισκέφθηκε (…) και αναγνωρίζουμε την απίστευτη αφοσίωσή της στο καθήκον», τόνισε ο Σάιμον Κόφε υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Τουβαλού.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία συζητούν να γίνουν προεδρευόμενες δημοκρατίες

Οι σημαίες στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία κυματίζουν μεσίστιες, ενώ στην Αυστραλία ανεστάλησαν οι εργασίες του κοινοβουλίου.

Και οι δύο χώρες είναι συνταγματικές βασιλείες, με τη βασίλισσα να είναι επικεφαλής του κράτους, αν και ο ρόλος της είναι κυρίως τιμητικός.

Ωστόσο τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία έχει γίνει συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνουν προεδρευόμενες δημοκρατίες, με έναν πολίτη επικεφαλής του κράτους. Το 1999 δημοψήφισμα για το θέμα πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, με την πρόταση να απορρίπτεται οριακά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ