Ελβετία: Βουνό απειλεί να «καταπιεί» ορεινό χωριό -Απομάκρυναν εκατοντάδες κατοίκους [βίντεο] - iefimerida.gr

Ελβετία: Βουνό απειλεί να «καταπιεί» ορεινό χωριό -Απομάκρυναν εκατοντάδες κατοίκους [βίντεο]

Κατολίσθηση βράχων απειλεί το χωριό Μπλάτεν στις ελβετικές Άλπεις
Κατολίσθηση βράχων απειλεί το χωριό Μπλάτεν στις ελβετικές Άλπεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ώρες αγωνίας ζουν στην Ελβετία οι κάτοικοι ενός ορεινού χωριού με ειδικούς να προειδοποιούν για για κατολίσθηση βράχων τις επόμενες ώρες.

Η κατάσταση στο χωριό Μπλάτεν της κοιλάδας Loetschenthal των Άλπεων στο καντόνι του Βαλαί στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ελβετίας είναι κρίσιμη καθώς ακούγονται δυνατοί κρότοι, βράχια κατρακυλούν μέσα σε σύννεφα σκόνης εντείνοντας τον πανικό των περιοίκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελβετικές Αρχές εκκένωσαν χθες Δευτέρα και τους 300 κατοίκους του χωριού, ενώ εδώ και μέρες είναι κλειστά τα μονοπάτια πεζοπορίας και έχουν απομακρυνθεί οι τουρίστες εκεί. είχαν φύγει προ πολλού.

Το Μπλάτεν είναι το τελευταίο χωριό στο Λέτσενταλ στις Άλπεις. Τα μέτρα εκκένωσης ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο με τον Ματίας Έμπενερ, επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της διοίκησης της περιφέρειας να κάνει λόγο για επικείμενη κατολίσθηση του λόφου κάτω από το ύψους σχεδόν 4.000 μέτρων Μπίτσχορν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

90' προθεσμία έδωσαν οι ελβετικές Αρχές στους κατοίκους να απομακρυνθούν

«Στο χειρότερο σενάριο, πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχου θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν μέσα σε πάταγο από το βουνό», προειδοποίησε ο Άλμπαν Μπρίγκερ από το Τμήμα Φυσικών Καταστροφών του Καντονιού του Βαλαί της Ελβετίας.

«Ήταν γύρω στις έξι και μισή όταν μέλη του τοπικού συμβουλίου εμφανίστηκαν ξαφνικά στο εστιατόριό μας και μας είπαν ότι έπρεπε να πάμε στο γυμναστήριο μία ώρα αργότερα», ανέφερε ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στην ελβετική εφημερίδα. «Tages-Anzeiger». «Όπως όλοι οι άλλοι στο χωριό, βρισκόμασταν εκεί λίγο αργότερα και ακούσαμε ότι το βουνό κατρακυλούσε και ότι είχαμε ακριβώς 90 λεπτά για να εκκενώσουμε.» Η γυναίκα είχε πρόσφατα ανακαινίσει το ξενοδοχείο της.

Μολονότι έχει τελειώσει η τουριστική σεζόν, στο ξενοδοχείο της υπήρχαν ακόμη 20 επισκέπτες, που αναγκάστηκαν και αυτοί να μαζέψουν τις βαλίτσες τους και να αποχωρήσουν εσπευσμένα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πήραμε τα τρόφιμα, κλείσαμε όλες τις συσκευές, ετοίμασα τα έγγραφα με τις κρατήσεις. Χρειάστηκε να ακυρώσω όλες τις αφίξεις για τα επόμενα 24ωρα. Δυστυχώς δεν υπήρχε χρόνος για να κλείσω τον ηλεκτρονικό υπολογιστή», είπε η ξενοδόχος.

Το χωριό Μπλάτεν στο καντόνι του Βαλαί στη νοτιοδυτική Ελβετία
Το χωριό Μπλάτεν στο καντόνι του Βαλαί στη νοτιοδυτική Ελβετία / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Ο παγετώνας Birch, που βρίσκεται κάτω από το σημείο της πρόσφατης κατολίσθησης βράχων, βρίσκεται υπό παρατήρηση από τη δεκαετία του 1990. Το Σάββατο, βράχοι που κύλησαν έπεσαν πάνω στον παγετώνα, προκαλώντας μια ροή συντριμμιών που σταμάτησε περίπου 500 μέτρα πάνω από τον ποταμό Λόνζα, λίγο έξω από το Μπλάτεν. Οι Ελβετικές Αρχές υποψιάζονται ότι το λιώσιμο του χιονιού σε υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων μπορεί να συνέβαλε στην αποσταθεροποίηση.

Ελβετοί ειδικοί κάνουν λόγο για πολύ σοβαρή κατάσταση, προειδοποιώντας ότι μια κατολίσθηση βράχων μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο Μπλάτεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελβετία χωριό κατολίσθηση βράχων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ