Το ισπανικό δικαστήριο ενέκρινε την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο -Για νίκη της δημοκρατίας κάνει λόγο ο Σάντσεθ - iefimerida.gr

Το ισπανικό δικαστήριο ενέκρινε την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο -Για νίκη της δημοκρατίας κάνει λόγο ο Σάντσεθ

Ο σταυρός που δεσπόζει πάνω από την κοιλάδα των πεσόντων στην Ισπανία
Ο σταυρός που δεσπόζει πάνω από την κοιλάδα των πεσόντων στην Ισπανία / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εκταφή του λείψανου του δικτάτορα Φράνκο αποφάσισε την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, σε μια υπόθεση που έφερε αντιμέτωπους την σοσιαλιστική κυβέρνηση και τους απογόνους του δικτάτορα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ζούμε μια μεγάλη νίκη για την ισπανική δημοκρατία» σημείωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ηγέτης των σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, που χαιρέτισε το «πράσινο φως» των δικαστικών αρχών για την εν λόγω εκταφή.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε στο σύνολό τους, τις ενστάσεις της οικογένειας του δικτάτορα Φράνκο που ήταν αντίθετοι με την μεταφορά των λειψάνων του, σε μια δικαστική διαμάχη που κρατά περισσότερο από έναν χρόνο.

Ο τάφος του δικτάτορα Φράνκο στο Μαυσωλείο της κοιλάδας των πεσόντων
Ο τάφος του δικτάτορα Φράνκο στο Μαυσωλείο της κοιλάδας των πεσόντων / Φωτογραφία: AP Photos

Η κοιλάδα των Πεσόντων στην Ισπανία και ο Δικτάτορας Φράνκο

Η Κοιλάδα των Πεσόντων (Valle de los Caídos) είναι συγκρότημα ταφικών μνημείων που χτίστηκε μεταξύ 1940 και 1958 από τον δικτάτορα Φράνκο σε μια προσπάθεια να δώσει συμβολικά το μήνυμα της «εθνικής συμφιλίωσης». Στο μνημείο ετάφησαν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά της πόλης Ελ Εσκοριάλ (Μαδρίτη).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μνημείο περιλαμβάνει μαυσωλείο όπου έχουν ταφεί 37000 Ισπανοί, δηλαδή 27.000 εθνικιστές μαχητές και 10.000 δημοκρατικοί, τη Βασιλική του Αγίου Σταυρού και τον μεγαλύτερο σταυρό του κόσμου ύψους 152 μέτρων. Μάλιστα, φαίνεται πως ο Φράνκο τότε προχώρησε στους ομαδικούς αυτούς τάφους χωρίς να ειδοποιήσει τις οικογένειες των θυμάτων. Στην ίδια τοποθεσία έχει ταφεί ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο και ο Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα.

Η απόφαση Πέδρο Σάντσεθ να πραγματοποιηθεί η εκταφή του Φράνκο

Τον Αύγουστο του 2018, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε: «Η Ισπανία δεν μπορεί να επιτρέψει, ως εδραιωμένη και ευρωπαϊκή δημοκρατία, σύμβολα που διχάζουν τους Ισπανούς» και έθεσε θέμα μεταφοράς των λειψάνων του Φράνκο. Σήμερα, η μάχη της ισπανικής κυβέρνησης φαίνεται πως απέδωσε καρπούς.

Εικόνα από το μαυσωλείο της κοιλάδας των Πεσόντων στην Ισπανία
Εικόνα από το μαυσωλείο της κοιλάδας των Πεσόντων στην Ισπανία / Φωτογραφία: AP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μικρότερος γιος του δικτάτορα Φράνκο είχε αντιταχθεί στην ιδέα της εκταφής από την πρώτη στιγμή και της ταφής του πλάι στην σύζυγό του, Κάρμεν Πόλο, που πέθανε το 1988 και ετάφη στο κοιμητήριο του Ελ Πάρντο, κοντά στη Μαδρίτη. Υπέρ της εκταφής του Δικτάτορα Φράνκο, είχε τοποθετηθεί πριν από κάποιους μήνες και το Βατικανό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ