Εκρηξη στη ναυαρχίδα των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα -Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι τη χτύπησαν με πύραυλο - iefimerida.gr

Εκρηξη στη ναυαρχίδα των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα -Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι τη χτύπησαν με πύραυλο

To καταδρομικό Moskva
To καταδρομικό Moskva
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πυρκαγιά και εκρήξεις στο πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva.

Ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού είτε πλέει ακυβέρνητο και χωρίς πλήρωμα, είτε βρίσκεται ήδη στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Πρόκειται για το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας ονόματι Moskva («Μόσχα»), το οποίο όπως παραδέχθηκε και ο ρωσικός στρατός υπέστη «σοβαρές ζημιές» .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκδοχές για το τι συνέβη είναι δύο, διαφορετική από κάθε μια από τις αντικρουόμενες πλευρές

  • Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το καταδρομικό Moskva επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους,
  • Ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο με αποτέλεσμα να εκραγούν τα πυρομαχικά που υπήρχαν σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση η φωτιά, καταστροφή και εγκατάλειψη του Moskva κρίνεται ως τεράστιο πλήγμα για τον ρωσικό στρατό.

Τι μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ για το καταδρομικό Moskva

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ χθες, ρώσοι ναύτες εκκένωσαν το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων Moskva, τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, μετά από πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη των πυρομαχικών στο πλοίο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης TASS και RIA, επικαλούμενα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφεραν ότι το Moskva υπέστη σοβαρές ζημιές και ότι τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται. Τα ρωσικά δημοσιεύματα δεν ανέφεραν πληροφορίες για πιθανά θύματα.

«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπ.Άμυνας.

Τα πρακτορεία δεν διευκρίνισαν ποια είναι η θέση του καταδρομικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι υποστηρίζει η Ουκρανία για το Moskva

Ωρες νωρίτερα, Ουκρανός αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι το ρωσικό πολεμικό πλοίο είχε πληγεί από πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία. Αλλοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune.

«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Πιθανό να βυθίστηκε ή να βυθιστεί το Moskva

Οι πληροφορίες είναι δύσκολο να επαληθευτούν και είναι χαρακτηριστικό αυτό που γράφει το CNN ότι δηλαδή λόγω των μεγάλων καταιγίδων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν επηρεαστεί οι δορυφορικές εικόνες και τα αισθητηριακά δορυφορικά δεδομένα και έτσι δεν μπορεί οπτικά να επιβεβαιωθεί ούτε ότι το πλοίο χτυπήθηκε, ούτε το ποια είναι η τρέχουσα κατάστασή του. Φλέγεται; Βυθίστηκε; Πλέει ακυβέρνητο;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτές, ωστσόσο σημείωσαν ότι μια πυρκαγιά σε ένα τέτοιο πλοίο μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική έκρηξη που θα μπορούσε να το βυθίσει.

Βαρύ πλήγμα για το ρωσικό ναυτικό, πλήττει την εθνική υπερηφάνεια

Όποια και αν είναι η αιτία της πυρκαγιάς, οι αναλυτές λένε ότι πλήττει σκληρά την καρδιά του ρωσικού ναυτικού καθώς και την εθνική υπερηφάνεια, συγκρίσιμη με την απώλεια ενός πολεμικού πλοίου από το αμερικανικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή ενός αεροπλανοφόρου σήμερα.

«Μόνο η απώλεια ενός υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων ή του Kutznetsov (το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας) θα προκαλούσε σοβαρότερο πλήγμα στο ρωσικό ηθικό και στη φήμη του ναυτικού στο ρωσικό κοινό», δήλωσε ο Carl Schuster, απόστρατος πλοίαρχος του αμερικανικού ναυτικού και πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Η ναυαρχίδα των Ρώσων, το καταδρομικό Moskva, μία εβδομάδα νωρίτερα στο λιμάνι της Κριμαίας
Η ναυαρχίδα των Ρώσων, το καταδρομικό Moskva, μία εβδομάδα νωρίτερα στο λιμάνι της Κριμαίας / Φωτογραφία: AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού είχε συμμετάσχει το Moskva

Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

Να σημειωθεί ότι την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ναυαρχίδα καταδρομικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ