Εκλογές στο Περού: Ο μεταβατικός πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι ο 2ος γύρος θα διεξαχθεί με ασφάλεια -Μετά τη σφαγή με 16 νεκρούς - iefimerida.gr

Εκλογές στο Περού: Ο μεταβατικός πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι ο 2ος γύρος θα διεξαχθεί με ασφάλεια -Μετά τη σφαγή με 16 νεκρούς

Περού
Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού, ο Φραντσίσκο Σαγάστι, εγγυήθηκε χθες την ασφάλεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που απέχει πλέον κάτι λιγότερο από μιάμιση εβδομάδα, λίγα 24ωρα έπειτα από τη σφαγή 16 ανθρώπων, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν οι αρχές, σε χωριό στο κεντρικό τμήμα της χώρας των Άνδεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι εκλογές της 6ης Ιουνίου θα διεξαχθούν χωρίς προβλήματα», υποσχέθηκε ο κ. Σαγάστι χθες Πέμπτη, έπειτα από συνάντησή του με ανώτερους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων κοντά στον τόπο του μακελειού, για το οποίο οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη σε μέλη της μαοϊστικής οργάνωσης ανταρτών Φωτεινό Μονοπάτι. «Η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις θα φρουρούν τα εκλογικά τμήματα. Καλώ τους πάντες να πάνε να ψηφίσουν», πρόσθεσε.

Σφαγή στο Σαν Μιγκέλ δελ Ένε

Τη Δευτέρα δεκαέξι άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σε μπαρ στο χωριό Σαν Μιγκέλ δελ Ένε, στην κοιλάδα των ποταμών Απουρίμακ, Ένε και Μαντάρο (κεντρικά-νότια), τον βασικό τομέα όπου καταγράφεται παραγωγή κόκας στο Περού.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περουβιανός στρατός, επικαλούμενος μπροσούρα που βρέθηκε στον τόπο της σφαγής και καλεί τους πολίτες να απέχουν από τις εκλογές, έκανε λόγο για ενέργεια του Φωτεινού Μονοπατιού.

Η σφαγή ανέβασε κι άλλο την ένταση στην ήδη πολωμένη προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στον οποίο θα αναμετρηθούν ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο με την υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυρία Φουχιμόρι έχει κατηγορήσει τον αντίπαλό της ότι συνδέεται με τον πολιτικό βραχίονα του Φωτεινού Μονοπατιού, κάτι που ο ενδιαφερόμενος έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

Από το 1980 ως το 2000, στη διάρκεια της εικοσαετούς ένοπλης σύρραξης ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τις οργανώσεις ανταρτών Φωτεινό Μονοπάτι και Επαναστατικό Κίνημα Τουπάκ Αμάρου (MRTA, γκεβαριστές), υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους περίπου 70.000 άνθρωποι.

Σχεδόν όλα τα ηγετικά στελέχη των μαοϊστών ανταρτών εκτίουν χρόνια τώρα ποινές στις φυλακές του Περού, απομένουν όμως μερικοί μαχητές διασκορπισμένοι σε δασικές και ορεινές απομονωμένες περιοχές, όπου το κράτος συχνά απουσιάζει. Οι αρχές υπολογίζουν ότι οι μαχητές αυτοί είναι περίπου 350 και τους κατηγορούν πως συνεργάζονται με κακοποιούς που διακινούν ναρκωτικά.

Το Περού συγκαταλέγεται στις χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φύλλων κόκας και κοκαΐνης στον κόσμο, μαζί με την Κολομβία και τη Βολιβία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περού προεδρικές εκλογές νεκροί σφαγή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ