Ουκρανία: Νέο δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι -«Σταματήστε τη Ρωσία, το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει» - iefimerida.gr

Ουκρανία: Νέο δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι -«Σταματήστε τη Ρωσία, το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει»

Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ASSOCIATED PRESS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο διάγγελμα προς τον λαό της Ουκρανίας έκανε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ οι Ρώσοι σφυροκοπούν με σφοδρότητα το Κίεβο.

Το κακό προσωποποιημένο μας βομβαρδίζει και πρέπει να σταματήσει αμέσως, πρέπει να καταστραφεί η οικονομία της Ρωσίας για να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της, είπε στο νέο του δραματικό διάγγελμα ο πρόεδρος Ζελένσκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, τόνισε πως οι σημερινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις και εδάφη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δέχτηκε από τις ρωσικές δυνάμεις 56 επιθέσεις με ρουκέτες και 113 πυραύλους τύπου Κρουζ σε πέντε ημέρες.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (...). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

«Σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν βάναυσα το Χάρκοβο με μαχητικά αεροσκάφη. Ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου. Το Χάρκοβο είναι μια ειρηνική πόλη, εκεί υπάρχουν ειρηνικές κατοικημένες περιοχές, όχι στρατιωτικές υποδομές. Δεκάδες μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι μια τυχαία λανθασμένη ριπή, αλλά σκόπιμη καταστροφή ανθρώπινων ζωών: οι Ρώσοι ήξεραν πού χτυπούσαν», είπε ο Ζελένσκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζητά την απαγόρευση πρόσβασης στη Ρωσία σε όλα τα λιμάνια και αεροδρόμια του κόσμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να απαγορευτεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, που μεταφορτώθηκε στο Facebook.

Ο Ζελένσκι ζητεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για τα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης, στο διάγγελμά του, πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο.

Στο βιντεσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι δεν προσδιόρισε πώς και από ποιον θα μπορούσε να επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Τόνισε επίσης ότι ένα κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου δεν θα πρέπει να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κανείς σε όλον τον κόσμο δεν θα σας συγχωρέσει που σκοτώσατε ειρηνικούς Ουκρανούς», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε δραματικό τόνο.

Επισήμανε, δε, αναφερόμενος στη Ρωσία, ότι μια χώρα που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δεν θα έπρεπε να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι νέες αυτές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου έρχονται όσο το Κίεβο συνεχίζει να δέχεται βομβαρδισμούς και λίγες ώρες αφού υπεγράφη η αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία υποστηρίζουν αρκετοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά, σε μία ημέρα στη διάρκεια της οποίας έλαβαν χώρα κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν σε νέο τους γύρο.

Ο Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία.

«Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (...). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

«Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πεντάγωνο: Ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να πλησιάσουν το Κίεβο

Οι νέες δηλώσεις Ζελένσκι πραγματοποιήθηκαν σε δύσκολες ώρες για τη χώρα, καθώς εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη η ρωσική επιχείρηση στο Κίεβο, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης.

Τα στρατεύματα της Ρωσίας προσπαθούν να πλησιάσουν πιο κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν ή να προσπαθούν να πλησιάσουν πιο κοντά, ώστε να φτάσουν στο Κίεβο από το έδαφος», είπε ο Κίρμπι σε ενημέρωση του Πενταγώνου τη Δευτέρα. «Εκτιμούμε πως δεν έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης, αλλά αυτό που ξέρουμε στα σίγουρα είναι ότι έχουν προθέσεις που αφορούν το Κίεβο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ουκρανοί «αντιστέκονται αρκετά αποτελεσματικά γύρω από το Κίεβο», πρόσθεσε ο Κίρμπι. «Έχουν δυσκολέψει πολύ τους Ρώσους στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς τα νότια».

Σχετικά με την ανακοίνωση Πούτιν για την τοποθέτηση των πυρηνικών όπλων σε συναγερμό στη Ρωσία, ο Κίρμπι είπε ότι είναι «αχρείαστη», αλλά και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Το Πεντάγωνο «αξιολογεί και αναλύει» την ανακοίνωση Πούτιν, σύμφωνα με τον Κίρμπι.

Τα τρία τέταρτα των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκονται εντός της Ουκρανίας, λέει το Πεντάγωνο

Την ίδια ώρα, όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και ηχούν οι σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ λέει ότι σχεδόν το 75% των ρωσικών δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας βρίσκονται τώρα εντός της χώρας.

Η κύρια προέλαση των στρατευμάτων βρίσκεται τώρα περίπου 25 χιλιόμετρα από το Κίεβο, περίπου 5 χιλιόμετρα πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας από ό,τι ήταν την Κυριακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ακόμη καταλάβει δύο βασικές πόλεις: το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και τη Μαριούπολη στον νότο.

Όπως έχουν επισημάνει προηγουμένως δυτικοί αξιωματούχοι, τα στρατεύματα δεν σημειώνουν την πρόοδο που είχαν σχεδιάσει λόγω υλικοτεχνικών ζητημάτων και σκληρής αντίστασης από τους Ουκρανούς μαχητές.

«Χρησιμοποιούν σχεδόν ό,τι έχουν στο οπλοστάσιό τους, από μικρά όπλα μέχρι πυραύλους αέρος για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν τους Ρώσους», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει ακόμη ενδείξεις για συγκεκριμένες ρωσικές κινήσεις σε σχέση με την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα.

Το Πεντάγωνο, επίσης, δεν έχει ακόμη δει τις λευκορωσικές δυνάμεις να κινούνται για να παράσχουν υποστήριξη στους Ρώσους.

Νέες επιθέσεις με ρουκέτες στο Κίεβο

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε πως σημειώθηκαν νέα πλήγματα με ρουκέτες σε κτίρια κατοικιών στην περιοχή του Κιέβου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το υπουργείο, τρία πενταώροφα κτίρια καταστράφηκαν από χτύπημα ρουκέτας μερικές ώρες πριν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ