Εισβολή στην Ουκρανία: Παίρνουν πίσω εδάφη οι Ουκρανοί -Στην άμυνα οι Ρώσοι, γιατί δυσκολεύονται

Εισβολή στην Ουκρανία: Κατεστραμμένη περιοχή στο Κίεβο / Φωτογραφία: Shutterstock

Μερικές ώρες προτού συμπληρωθεί ακριβώς ένας μήνας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα δεδομένα επί του πεδίου δείχνουν να διαφοροποιούνται.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι Ουκρανοί, αλλά και αν λάβουμε υπόψη τις τελευταίες εκτιμήσεις και ενημερώσεις από πλευράς ΗΠΑ-Βρετανίας, οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν να έχουν «κολλήσει», αλλά και να δέχονται πλέον μεγάλη πίεση από τις ουκρανικές δυνάμεις, περνώντας μάλιστα -σε πολλές περιπτώσεις- από την επίθεση σε θέση άμυνας.

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι παρά το γεγονός ότι σε πολλές στρατηγικής σημασίας περιοχές της Ουκρανίας, όπως η πρωτεύουσα Κίεβο, οι Ρώσοι είχαν σφίξει ασφυκτικά τον κλοιό, πλέον οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν αποτελεσματικά τη ρωσική προέλαση, σημειώνουν επιτυχίες και αναγκάζουν τους Ρώσους σε υποχώρηση.

Ρωσική υποχώρηση σε πολλά μέτωπα του Κιέβου

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει το Πεντάγωνο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει έως και 25 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας ότι οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να επανακτούν χαμένα εδάφη.

Από τη μεριά του, η τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα βορειοανατολικά του Κιέβου αντιμετωπίζουν «σημαντικά ζητήματα εφοδιασμού και ηθικού».

«Είναι πιθανό ότι επιτυχείς αντεπιθέσεις από την Ουκρανία θα διαταράξουν την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να αναδιοργανωθούν και να συνεχίσουν την επίθεσή τους προς το Κίεβο», αναφέρει η έκθεση του βρετανικού υπουργείου.

Δήμαρχος Κιέβου: Απειλούμαστε, αλλά ο ρωσικός στρατός υποχωρεί σε κάποια μέτωπα

Αντίστοιχες πληροφορίες μετέδωσε και ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου, που δήλωσε ότι η πρωτεύουσα συνεχίζει να απειλείται από τις ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο ο ρωσικός στρατός υποχωρεί σε κάποια μέτωπα.

Το Κίεβο παραμένει στόχος του ρωσικού στρατού, ο οποίος όμως έχει αποκλειστεί τις τελευταίες εβδομάδες στα βορειοδυτικά και ανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας και αναγκάστηκε να υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλά από αυτά τα μέτωπα, υποστήριξε χθες ο Βιτάλι Κλίσκο.

«Ο στόχος του επιτιθέμενου είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, η καρδιά της χώρας μας», είπε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ιστορικό πάρκο στο κέντρο της πόλης, με θέα στον ποταμό Δνείπερο.

Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν το Ιρπίν, το Μακάριβ και το Μοσχούν -Περικυκλώνουν τους Ρώσους

Στο μεταξύ, η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων όχι μόνο έχουν αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται ότι ήδη έχουν ανακαταλάβει και ορισμένες σημαντικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας υποστήριξε ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη του Ιρπίν βρίσκεται ξανά στα χέρια των Ουκρανών.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, είπε σε δημοσιογράφους πως οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τους Ρώσους στρατιώτες στην περιοχή του Ιρπίν, αλλά και στην πόλη Μακάριβ, δυτικά του Κιέβου. Ο Κλίτσκο πρόσθεσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέστρεψαν το σχέδιο περικύκλωσης του Κιέβου», τονίζοντας ότι σημειώθηκαν επιθέσεις στα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης, ενώ τόνισε πως «δεν θα μπουν ποτέ στο Κίεβο»..

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, στην τελευταία του εκτίμηση ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας «αυξάνουν την πίεση» στα ρωσικά στρατεύματα που κατέχουν την περιοχή βορειοανατολικά του Κιέβου.

Η Ουκρανία συνεχίζει να πραγματοποιεί «επιτυχείς αντεπιθέσεις» σε Ρώσους έξω από την πρωτεύουσα, αναφέρει η εν λόγω έκθεση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πιθανότατα οι Ουκρανοί έχουν ανακαταλάβει τις πόλεις Μακάριβ και Μοσχούν.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, δε, ότι «τα αποδυναμωμένα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν περικύκλωση».

«Υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα οι ουκρανικές δυνάμεις να είναι πλέον σε θέση να περικυκλώσουν ρωσικές μονάδες στο Μπούτσα και στο Ιρπίν», επισημαίνεται.

Ταυτόχρονα, Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις γίνονται όλο και πιο ενεργές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, στην περιοχή του Ντονμπάς, λέγοντας ότι «έχουν χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερη ενέργεια» στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, τις δύο περιοχές που ανακήρυξε το Κρεμλίνο ως ανεξάρτητες ενόψει της εισβολής του τον περασμένο μήνα.

Η Μόσχα παραδέχεται ότι θέλει πάση θυσία τη Μαριούπολη

Το ότι η Ρωσία ρίχνει το βάρος της στις ανατολικές περιοχές στρατηγικής σημασίας, ενισχύεται και από την παραδοχή ότι ένας από τους σημαντικούς πολεμικούς της στόχους είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Η κατάληψη της πόλης-λιμάνι θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με την προσαρτημένη από τη Ρωσία Χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο αναπληρωτής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας, Κίριλ Στεπάνοφ.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σήμερα ο Στεπάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Μεγάλο μέρος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν επεκτείνει τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αυτοκινητόδρομος M14 εκτείνεται από την Οδησσό στη νοτιοδυτική Ουκρανία ως τη Μαριούπολη και από εκεί πέραν των ρωσικών συνόρων ως τη μεγάλη πόλη Ροστόφ, επί του Ντον.

Μαριούπολη: Η περιοχή του λιμανιού φαίνεται ανέπαφη

Την ίδια στιγμή, το λιμάνι της Μαριούπολης που σφυροκοπείται επί βδομάδες και θυμίζει πια πόλη-φάντασμα, φαίνεται ότι παραμένει ανέπαφο.

Ένας αξιωματούχος που πρόσφατα διέφυγε από τη Μαριούπολη είπε στο BBC ότι ενώ μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί, η περιοχή του λιμανιού είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτη.

Αυτό επιβεβαιώνεται από δορυφορικές εικόνες του λιμανιού, που τραβήχτηκαν το πρωί της Τετάρτης, οι οποίες δεν δείχνουν εμφανή σημάδια ζημιάς.

Η πόλη στέκεται εμπόδιο στις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να πάρουν το δρόμο τους βορειοανατολικά από την Κριμαία και να συνδεθούν με τα ρωσικά στρατεύματα και τους συμμάχους στην ανατολική Ουκρανία.

Περίπου 100.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη-λιμάνι, χωρίς φαγητό, νερό ή ζέστη.

ΝΑΤΟ: Έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί ή τραυματίες

Στο μεταξύ, βαριές είναι οι απώλειες των Ρώσων από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η εκτίμηση της Συμμαχίας είναι έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί έως τώρα στην Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία έχει δώσει στη δημοσιότητα πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις απώλειές της, λέγοντας στις 2 Μαρτίου ότι σχεδόν 500 στρατιώτες σκοτώθηκαν και σχεδόν 1.600 τραυματίστηκαν.

Από την άλλη, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι σκότωσε έξι Ρώσους στρατηγούς, ενώ η Ρωσία αναγνωρίζει μόνο έναν νεκρό.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η εκτίμηση της συμμαχίας την περασμένη Τετάρτη, που μιλούσε για 7.000-15.000 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς, βασίστηκε σε πληροφορίες από Ουκρανούς αξιωματούχους, σε -σκόπιμες ή μη- δημοσιεύσεις από τη ρωσική πλευρά και σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από διάφορες ανοιχτές πηγές.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αρκεί να σημειώσουμε ότι η Μόσχα έχασε περίπου 15.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν σε διάστημα 10 ετών.

Τα στοιχεία του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν την πρώτη δημόσια εκτίμηση της συμμαχίας για τις ρωσικές απώλειες από την έναρξη του πολέμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ