Εικόνες-σοκ από τη Δανία και τη σφαγή των βιζόν -Λόγω κορωνοϊού | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Εικόνες-σοκ από τη Δανία και τη σφαγή των βιζόν -Λόγω κορωνοϊού

Η σφαγή των βιζόν
Η σφαγή των βιζόν /ΕΡΑ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πάνω από 2 εκατομμύρια βιζόν σφαγιάστηκαν και ενταφιάστηκαν σε ομαδικούς τάφους στη Δανία σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια εξάλειψης ενός μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού που θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, θέτοντας σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα.

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Cluster 5 προκάλεσε παγκόσμιο πανικό επειδή, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη ενδέχεται να έχει κάποια αντίσταση στα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του ιού. Τα περισσότερα εμβόλια Covid-19 λειτουργούν διεγείροντας μια απόκριση αντισωμάτων. Να σημειωθεί ότι ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το θέμα χρειάζεται περαιτέρω διευρεύνηση.

Με την επιλογή της σφαγής οι αξιωματούχοι της Δανίας επιχειρούν να αποτρέψουν την εξάπλωση αυτής της μετάλλαξης στο ευρύ κοινό, αν και μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι έχουν νοσήσει από αυτό 13 άτομα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H σφαγή των βιζόν στην Δανία

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη Δανία δείχνουν εκσκαφείς και φορτηγά να ξεφορτώνουν χιλιάδες νεκρά βιζόν σε μαζικούς τάφους και εργαζόμενους με ειδικές στολές να ψεκάζουν με απολυμαντικό τα φορτηγά αυτά.

H σφαγή των βιζόν στην Δανία

Οι περιβαλλοντικές και υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι τα ζώα θάφτηκαν σε οικόπεδο που ανήκει στο στρατό της Δανίας κοντά στη βορειοδυτική πόλη Holstebro επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί αποτεφρωτήρες για να κάψουν όλα τα πτώματα των βιζόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H σφαγή των βιζόν στην Δανία

Το σχέδιο για τη θανάτωση 17 εκατ. βιζόν στη Δανία έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν έχει καμία νομική βάση η εντολή που έχει δώσει. Να σημειωθεί ότι η Δανία παρουσίασε επίσης ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση της εκτροφής των ζώων αυτών έως το 2022, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει τη διαταγή της για την εξόντωση όλων των βιζόν που εκτρέφονται στις φάρμες της χώρας. Από την ανακοίνωση την 4η Νοεμβρίου, 2,4 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη θανατωθεί στη Δανία, την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως.

H σφαγή των βιζόν στην Δανία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H σφαγή των βιζόν στην Δανία

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός πέρασε από τους εργαζομένους στα βιζόν και μετά τα βιζόν ξανακόλλησαν τους ανθρώπους. Σε αυτή τη διαδρομή υπήρξε κάποια μετάλλαξη στην πρωτεϊνική ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Και η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική και επικίνδυνη καθώς κάποια από τα υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό, όπως αυτό της Pfizer στοχεύει σε αυτή την πρωτεϊνη. Παρόλο που δεν υπάρχουν προς το παρόν αποδείξεις, η μετάλλαξη αυτή του κορωνοϊού μπορεί να παρεμποδίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Οι διαμαρτυρίες των εκτροφέων βιζόν στην Δανία

Ορισμένοι εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τη θανάτωση των υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή της διαδικασίας θανάτωσης σε ζώα που δεν ασθενούν.

«Η πρωθυπουργός έδωσε μια παράνομη εντολή», κατήγγειλε ο Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Venstre (φιλελεύθερο-συντηρητικό).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορώ απλά να φανταστώ ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος σε εκείνη την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου συζητήθηκε η εντολή αυτή, που δεν υπογράμμισε ότι "ίσως θα πρέπει να έχουμε νομική εξουσιοδότηση"», είπε σε δημοσιογράφους.

Έκτοτε ο υπουργός κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τη «θανάτωση και προσωρινή απαγόρευση της εκτροφής βιζόν» έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Το κείμενο, που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να παρουσιάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ελλείψει πλειοψηφίας, θα συζητηθεί σε τρεις αναγνώσεις, όπως ένα κανονικό νομοσχέδιο.

Κρούσματα και στην Ολλανδία

Εντωμεταξύ, σήμερα, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στην Ολλανδία περιστατικά μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 τόσο από ανθρώπους σε ζώα βιζόν όσο και αντίστροφα από τα βιζόν στους ανθρώπους.

   Οι Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν γονιδιώματα ζώων και ανθρώπων σε 16 φάρμες εκτροφής βιζόν, όπου είχαν παρουσιαστεί συρροές κρουσμάτων κορονοϊού. Αποκαλύφθηκε ότι ο ιός αρχικά πέρασε από τους ανθρώπους στα ζώα και μετά από αυτά επέστρεψε στους ανθρώπους.

   Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «χρειάζεται περισσότερη έρευνα στα βιζόν και σε άλλα συγγενικά είδη, επειδή είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εάν αυτά τα ζώα αποτελούν κίνδυνο να γίνουν δεξαμενή μόλυνσης από τον SARS-CoV-2». Μολονότι αρκετά ζώα έχουν βρεθεί να μολύνονται από τον εν λόγω ιό (μαϊμούδες, γάτες, σκύλοι, λαγοί, νυχτερίδες, τρωκτικά, κουνάβια κ.ά.), μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί με βεβαιότητα η ζωονοσογόνος προέλευση της πανδημίας Covid-19.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Στην Ολλανδία, ο κορονοϊός διαγνώστηκε αρχικά σε δύο φάρμες βιζόν στο τέλος Απριλίου, γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στις ολλανδικές Αρχές για τις ζωονόσους, οι οποίες έθεσαν σε εφαρμογή ένα ευρύ πρόγραμμα παρακολούθησης. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε η επιστημονική έρευνα και η δειγματοληπτική γενετική μελέτη, η οποία αποκάλυψε ότι έως το τέλος Ιουνίου τουλάχιστον δύο στους τρεις κάτοικοι και εργαζόμενοι (το 68%), που είχαν ελεγχθεί με τεστ σε 16 εκτροφεία βιζόν, είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

   Η ανάλυση έδειξε ότι μετά την αρχική μετάδοση από κάποιον μολυσμένο άνθρωπο (με τη μετάλλαξη D614G του ιού), ο κορονοϊός μεταδόθηκε στα ζώα και εξελίχτηκε, ενώ με τη σειρά τους τα βιζόν τον μετέδωσαν σε περισσότερους ανθρώπους. Ευρύτεροι έλεγχοι στις γύρω περιοχές κοντά στις φάρμες δεν έδειξαν εξάπλωση του κορονοϊού.

   «Είναι επιτακτικό η βιομηχανία και το εμπόριο γούνας να μη μετατραπούν σε δεξαμενή για μελλοντική εξάπλωση του SARS-CoV-2 ανθρώπους», τονίζουν οι ερευνητές.

   Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το θέμα των βιζόν χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να διερευνηθεί πόσο επικίνδυνες είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού σε αυτά τα ζώα.

Φωτογραφίες: ΕΡΑ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βιζόν Δανία Κορωνοϊός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ