Η ΕΕ πασχίζει να εντοπίσει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών -Μια δύσκολη διαδικασία - iefimerida.gr

Η ΕΕ πασχίζει να εντοπίσει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών -Μια δύσκολη διαδικασία

Κτίρια στη Μόσχα
Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «κυνήγι» της ΕΕ να εντοπίσει και να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων δισεκατομμυριούχων, που βρίσκονται στις λίστες των κυρώσεων, συνεχίζεται αλλά με καθυστέρηση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, η Ένωση πασχίζει να βρει και να προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιών, με τον συνολικό αριθμό να αυξάνεται ελάχιστα τους τελευταίους μήνες. Μέχρι στιγμής έχει «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία ύψους 20,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε, στα τέλη Φεβρουαρίου, το 10ο πακέτο κυρώσεων από την στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τον Οκτώβριο, το ποσό αυτό άγγιζε τα 17,4 δισ. εκατομμύρια ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Βέλγιο και Λουξεμβούργο έχουν «παγώσει» δισεκατομμύρια, ωστόσο, άλλα κράτη μένουν σε πιο μικρά ποσά, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα που έχει δεσμεύσει μόνο 212.201 ευρώ και τη Μάλτα να αναφέρει 222.470 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δει το Bloomberg.

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 Ρώσους

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στοιχεία Ρώσων προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν στόχο. Το 2019, το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων της Ρωσίας στην ΕΕ εκτιμήθηκε σε 136 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Αλλά πολλά δισεκατομμύρια περισσότερα θα έχουν εισέλθει στο μπλοκ μέσω τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων υπηκόων, καθώς και ακινήτων και άλλων χαρτοφυλακίων. Δεν συνδέονται όλα τα ρωσικά κεφάλαια που έχουν εισέλθει στην ΕΕ με άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και ο εντοπισμός τους δεν είναι πάντα απλός, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία συχνά κρύβονται πίσω από πολύπλοκες εταιρικές δομές ή μεσάζοντες.

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 άτομα, έχει περιορίσει τις εξαγωγές εκατοντάδων αγαθών και τεχνολογιών και έχει θέσει στο στόχαστρο πολλές από τις βασικές πηγές εσόδων της Μόσχας. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ένωση εξακολουθεί να μην διαθέτει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για την επιβολή αυτών των μέτρων και υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, Christian Wigand, δήλωσε ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί στο μπλοκ έχει υπερτριπλασιαστεί από τον Απρίλιο του 2022 και έρχεται να προστεθεί στις κυρώσεις που έχουν τεθεί στα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ βασίζεται στις πληροφορίες που παρέχουν τα κράτη μέλη και ότι η συχνότητα των ενημερώσεων που παρέχουν οι διάφορες κυβερνήσεις είναι άνιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν δεκάδες προσφυγές στα δικαστήρια της ΕΕ από Ρώσους που επιδιώκουν να ξεπαγώσουν τα κεφάλαιά τους αφού στοχοποιήθηκαν από τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ