Η ΕΕ επανεξετάζει την παραμονή της στο Μάλι -Φόβοι για ένα νέο Αφγανιστάν - iefimerida.gr

Η ΕΕ επανεξετάζει την παραμονή της στο Μάλι -Φόβοι για ένα νέο Αφγανιστάν

Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι
Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ευρωπαϊκή αποστολή στο Μάλι και ο ηγετικός ρόλος της Γαλλίας τίθενται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι εξελίξεις στη χώρα διαμορφώνουν ένα εχθρικότερο περιβάλλον για την Ευρώπη.

Οι πολιτικές αναταραχές του τελευταίου διαστήματος έχουν οδηγήσει σε δυσμενή θέση τη γαλλική παρουσία στην αφρικανική χώρα, κάτι που έγινε ξεκάθαρο με την απέλαση του Γάλλου πρεσβευτή ύστερα από απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε φάση επαναξιολόγησης η παραμονή για τους Ευρωπαίους

Στην πραγματικότητα, πρόκειται απλώς για την κορυφή του παγόβουνου, αφού το πολιτικό τοπίο στο Μάλι σταθερά το τελευταίο διάστημα βγάζει από το κάδρο την Ευρώπη, καθώς οι στρατιωτικοί αποκτούν τον έλεγχο της χώρας. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, δήλωσε, όπως μετέδωσε το reuters, ότι θα ληφθούν καταληκτικές αποφάσεις τις επόμενες μέρες, ύστερα από την απέλαση του Γάλλου πρέσβη.

Η απέλαση του Γάλλου πρέσβη από το Μάλι ήταν αποτέλεσμα της αντίδρασης του καθεστώτος απέναντι στην καταγγελία του Γάλλου ΥΠΕΞ ότι η κυβέρνηση του Μάλι δεν απολαύει δημοκρατικής νομιμότητας και είναι εκτός ελέγχου. To Politicο αναφέρει μάλιστα ότι η χούντα κάλεσε τους Δανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα, καθώς δεν έχουν άδεια να παραμένουν εκεί.

Σε αυτό το κλίμα και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι η παρουσία των Ευρωπαίων στο Μάλι πρέπει να επαναξιολογηθεί. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στην Süddeutsche Zeitung σημείωσε ότι «υπό το φως των τελευταίων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση του Μαλί, πρέπει ειλικρινά να αναρωτηθούμε αν πληρούνται οι όροι για την επιτυχία της κοινής δέσμευσής μας. Η δέσμευσή μας δεν είναι αυτοσκοπός», συμπλήρωσε η υπουργός.

Ένα «γαλλικό Αφγανιστάν» η επιχείρηση στο Μάλι;

Η Γαλλία έχει στρατιωτική παρουσία από το 2013 και έκτοτε η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές αποστολές για τις στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις του Μάλι και με στρατιωτική παρουσία. Οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στη χώρα, μετράνε μέχρι και σήμερα 53 απώλειες, με τον τελευταίο Γάλλο στρατιώτη να χάνει τη ζωή του πριν από δύο εβδομάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανακοινώνοντας το σταδιακό τέλος της επιχείρησης Barkhane -της γαλλικής επιχείρησης κατά της εξέγερσης με επίκεντρο το Μάλι- τον περασμένο Ιούλιο, ο Μακρόν ήλπιζε να αποφύγει η μακροχρόνια επέμβαση του Σαχέλ να μετατραπεί στο προσωπικό του Αφγανιστάν, ενώ στόχευε στον εξευρωπαϊσμό της αποστολής ασφαλείας στο περιοχή ταυτόχρονα. Αυτό το στοίχημα τώρα μοιάζει με χαμένο», υπογραμμίζει το Politico.

Αποχώρηση με προεκτάσεις για τη στρατηγική της ΕΕ

Το πρόβλημα της αποχώρησης των Ευρωπαίων από το Μάλι δεν θα είναι μόνο ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που οδήγησαν στην αρχική επέμβαση, δηλαδή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η στήριξη για την διαμόρφωση ενός σταθερού πολιτικού και φιλοευρωπαϊκού καθεστώτος.

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι σε μια περίοδο που στην ΕΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία η συζήτηση γύρω από τη στρατηγική αναβάθμιση της ΕΕ, μέσα από το κείμενο «στρατηγική πυξίδα», η Ευρώπη μπορεί να υποστεί μια στρατηγική ήττα.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι αν τελικά αυτή η πιθανή αποχώρηση της ΕΕ και των Γάλλων από το Μάλι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την κοινή αμυντική πολιτική ή απλώς θα αποτελέσει ακόμα μία αφορμή για να μείνει στα χαρτιά το σχέδιο, που με θέρμη η γαλλική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ προωθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, reuters, Politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ