Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι σκότωσαν δύο άνδρες, εξαπολύοντας προχθές Κυριακή βομβαρδισμό εναντίον ταχύπλοου στον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες, μετέφερε ναρκωτικά.
Το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (SOUTHCOM, «νότια διοίκηση») ανέφερε μέσω X ότι το ταχύπλοο «δρούσε κατά μήκος γνωστών (θαλάσσιων) οδών διακίνησης ναρκωτικών» στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη SOUTHCOM, στο πλήγμα σκοτώθηκαν «δύο ναρκοτρομοκράτες», χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη ορολογία της.
«Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αποκάλυψαν την ενεργή συμμετοχή του σκάφους στη διακίνηση ναρκωτικών», επέμεινε η αμερικανική διοίκηση.
Βίντεο από το πλήγμα
Σε ασπρόμαυρο, «αποχαρακτηρισμένο» απόσπασμα βίντεο διάρκειας δέκα δευτερολέπτων που έδωσε στη δημοσιότητα η SOUTHCOM, διακρίνεται το σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, προτού χτυπηθεί από βλήμα και σημειωθεί έκρηξη και πυρκαγιά.
Πάνω από 200 νεκροί από τον Σεπτέμβριο του 2025
Ο απολογισμός των θυμάτων από τα αμερικανικά πλήγματα αυτού του είδους στην Καραϊβική θάλασσα και στον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό έχει ξεπεράσει τους 200 νεκρούς από τον Σεπτέμβριο του 2025.
Η εκστρατεία του τελευταίου χρόνου έχει, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στόχο να σταματήσει τη θαλάσσια μεταφορά ναρκωτικών προς την αγορά των ΗΠΑ.
Καταγγελίες για έλλειψη αποδείξεων
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε έχει παρουσιάσει αδιάσειστες αποδείξεις ότι τα σκάφη που μπήκαν στο στόχαστρο των βομβαρδισμών εμπλέκονταν πράγματι σε διακίνηση ναρκωτικών ή σε οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ, υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί του αμερικανικού στρατού παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καταγγέλλουν πως πρόκειται για εξωδικαστικές εκτελέσεις.