Δρούγος (διεθνολόγος): Τα «σκαλιά» κλιμάκωσης του πολέμου που ακολουθεί ο Πούτιν -Τι ισχύει με τα πυρηνικά

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: AP Photos

Στο κρίσιμο ερώτημα της απειλής χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία, απαντά μέσω του iefimerida.gr ο Διεθνολόγος και Γεωστρατηγικός Αναλυτής Δρ. Αθανάσιος Δρούγος.

Όπως αναφέρει, η περίπτωση της πρώτης χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου από πλευράς Μόσχας στον πόλεμο της Ουκρανίας σχετίζεται με διαχρονικές και εκτενείς συζητήσεις ανάμεσα στην ανώτατη πολιτική ηγεσία της Ρωσίας καθώς και σε λίαν υψηλόβαθμους στρατιωτικούς πάνω σε πολύ σημαντικά στρατιωτικά και άκρως διαβαθμισμένα έγγραφα των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, και ειδικότερα του στρατηγείου Στρατηγικών Δυνάμεων.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες σύντομες επισημάνσεις και αναφορές έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ όπως και την εποχή των πρώην Σοβιετικών στραταρχών (Ογκαρκόφ- Κουλίκοφ- Ακρομέγιεφ- Σοκολόφσκι κ.α.) από την εποχή του Γιούρι Αντρόποφ μέχρι τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, έχουν λάβει χώρα πολλές, ατέρμονες ως και ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παραγωγή εγγράφων, μελετών και εγχειριδίων.

Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων βρίσκεται πολύ ψηλά στις επιλογές του Κρεμλίνου

«Σύμφωνα με ορισμένα έγγραφα, όπως του Ιουνίου του 2020 περί "Ρωσικής πυρηνικής αποτροπής" ή τις "Αρχές της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη σφαίρα της πυρηνικής αποτροπής του 2020, η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων βρίσκεται πολύ ψηλά στις επιλογές του Κρεμλίνου, σε περίπτωση αποτυχιών του Ρωσικού συμβατικού στρατού σε περιφερειακά μέτωπα, σε τυχόν επιθέσεις τρομοκρατών στη Ρωσία, σε απειλές απέναντι στη Ρωσική εδαφική επικράτεια, στην χρήση πυραύλων Κρουζ και υπερηχητικών από τον αντίπαλο», σχολιάζει ο Δρ. Δρούγος και αναφέρεται στην 88σελιδη μελέτη περί «Κλιμάκωσης προς αποκλιμάκωση σε όρους ευνοϊκούς για την Ρωσική Ομοσπονδία», που προ ημερών εμφανίστηκαν εν συντομία τα βασικά στοιχεία της στην αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Η συγκεκριμένη μελέτη σχετίζεται με ένα άκρως απόρρητο έγγραφο του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου που καθορίζει την εκ μέρους της Μόσχας πρώτη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου (του 2020), ως απάντηση μάλιστα της Αμερικανικής επιλογής GLOBAL STRIKE.

Τα 17 «ειδικά σκαλιά» κλιμάκωσης για το τέλος ενός πολέμου που έχει στα χέρια του ο Πούτιν

«Η πολύ πρόσφατη αναφορά φέρει την υπογραφή ενός διαχρονικά κορυφαίου Ρώσου αναλυτή που κράτησε “ισορροπίες" στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Κρεμλίνου του Αντρεί Κοκόσιν (διατελέσαντα κάποτε και ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας), του πρώην αρχηγού του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιούρι Νικολάγεβιτς Μπαλουγέφσκι και του παλαίμαχου στρατηγού και διατελέσαντα πριν χρόνια ως επικεφαλής των Στρατηγικών Δυνάμεων (πυραυλικών- πυρηνικών) στρατηγού Βίκτορ Έσιν. Η μελέτη, την οποία ο Πούτιν έχει στα χέρια του από τις αρχές του 2021, περιλαμβάνει 17 "ειδικά σκαλιά" κλιμάκωσης για το τέλος ενός πολέμου, στον οποίο όμως εμπλέκεται πυρηνική δύναμη. Τα πέντε τελευταία "σκαλιά του τρόμου" αφορούν επιλογές χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, ειδικά αν η Ρωσία βρεθεί σε στρατιωτικό αδιέξοδο, σε πολυμετωπικό χώρο σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ και πιθανότατα να κινδυνεύει με καθίζηση και ως εκ τούτου πολυδιάστατη τρωτότητα», τονίζει ο Δρ. Δρούγος.

Ο ίδιος σχολιάζει ότι η μελέτη έχει τύχει ειδικής ενδοσκόπησης και έχουν γίνει εκτενείς σχολιασμοί από τους αρχηγούς των Αμερικανικών και Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και από τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών και Αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη Αμερικανό πτέραρχο Τοντ Ουώλτερς USAF. Σχολιασμό επί της μελέτης έκανε ο διοικητής των Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ στο Κολοράντο Σπρίνγκς πτέραρχος Γκλεν Βανχέρκ USAF καθώς και ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης στην Όμαχα της Νεμπράσκα ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ USN.

Η καταστροφή κρίσιμων αστικών υποδομών και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία

«Το περιεχόμενο του περιφερειακού πολέμου (π.χ. στην Ουκρανία) είναι το έβδομο "σκαλί" και είναι πολύ γνωστό στους βαθείς αναλυτές του Ρωσικού στρατιωτικού κατεστημένου ως και της ανάπτυξης σύγχρονων επιχειρησιακών εννοιών. Ο περιφερειακός πόλεμος περιλαμβάνει πολλές χώρες που επιδιώκουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές στο status quo, για παράδειγμα έναν πόλεμο στην Ευρώπη μεταξύ της Ρωσίας και πολλών χωρών του ΝΑΤΟ ή της Ουκρανίας ή της Γεωργίας ή της Μολδαβίας. Σ’ αυτό το σενάριο, διεξάγονται αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιχειρήσεις και καταστρέφονται κρίσιμες αστικές υποδομές σε διάφορες περιοχές της αντίπαλης κρατικής οντότητας, ενώ οι συγγραφείς οραματίζονται μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία λόγω της διακοπής και της καταστροφής των αλυσίδων ενέργειας και εφοδιασμού», επισημαίνει.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γεωστρατηγικό Αναλυτή, οι συγγραφείς της μελέτης εμφανίζονται δύσπιστοι στο αν ένας περιφερειακός πόλεμος μεταξύ μεγάλων δυνάμεων ή της Ρωσίας και μίας υπολογίσιμης δύναμης που υποστηρίζεται από πυρηνικό κράτος ή από συνασπισμό κρατών θα μπορούσε να περιοριστεί σ΄ αυτό το επίπεδο και πιθανότατα θα πλησιάζει το πυρηνικό κατώφλι. «Οι βαθμίδες 8 – 11 της κλίμακας απεικονίζουν τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του συμβατικού πολέμου που όμως δεν καταφέρνει να επιφέρει θετικά αποτελέσματα για τη Ρωσία. Συνεπώς, το "σκαλί" 12 αφορά στις τελικές διαβουλεύσεις για να περάσει η Μόσχα στην πυρηνικοποίηση της πολεμικής κρίσης και το 13ο 'σκαλί" είναι η εκφοβιστική ρίψη τακτικού πυρηνικού σε μη-κατοικημένη περιοχή».

Αυτή τη στιγμή, καταλήγει ο Δρ Δρούγος, «βρισκόμαστε σε σταδιακή κλιμάκωση προετοιμασίας συμβατικών επιχειρήσεων, με αναζήτηση νέων υπομετώπων και ορισμένων "επιλεκτικών" ενεργειών (σκαλί 9). Για να αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα, θα πρέπει πολλά ζητήματα να διευθετηθούν στα (σκαλιά 10-11). Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ