Δρούγος (διεθνολόγος): Οι επόμενες κινήσεις της Κίνας -Αιφνιδιασμένη από τις ρωσικές αποτυχίες στην Ουκρανία - iefimerida.gr

Δρούγος (διεθνολόγος): Οι επόμενες κινήσεις της Κίνας -Αιφνιδιασμένη από τις ρωσικές αποτυχίες στην Ουκρανία

Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρόεδρος
Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρόεδρος / Φωτογραφία: AP
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Τη θέση της Κίνας στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας αναλύει μέσω του iefimerida.gr ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής.

Όπως σημειώνει, η ανάλυση των πολέμων άλλων κρατών συνεχίζει να παίζει  ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων του Πεκίνου σχετικά με τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, τα νέα στρατιωτικά δόγματα, τις τακτικές επιλογές στα πεδία μάχης καθώς και την αυξανόμενη χρήση μεγάλων δεδομένων, τεχνητής νοημοσύνης και προσομοιώσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αιφνιδιασμένη η Κίνα από τις ρωσικές αποτυχίες στην Ουκρανία

«Μεταξύ εκείνων που παρακολουθούν τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι οι στρατιωτικοί και επιτελείς του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), οι οποίοι είναι αιφνιδιασμένοι από τις ρωσικές αποτυχίες στην Ουκρανία», σχολιάζει ο Δρ. Δρούγος, επιχειρώντας στη συνέχεια να ερμηνεύσει βήμα προς βήμα τη στάση που τηρεί η Κίνα.

Πρώτον: Στην αρχική  φάση του πολέμου  στην Ουκρανία, οι αναλυτές του PLA - που παραδοσιακά είχαν για  τον ρωσικό στρατό  υψηλό σεβασμό - αναμφίβολα βρήκαν ανεπαρκείς τις ρωσικές επιχειρήσεις. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας εκτιμά  το στρατιωτικό στοιχείο της εθνικής δύναμης και τους φυσικούς πόρους ως τα δυνατά σημεία της Μόσχας στη μετασοβιετική της παρουσία. Κατά συνέπεια, η επιτυχία ή η αποτυχία συνολικά  της επιχείρησης του Πούτιν σίγουρα θα έχει επιπτώσεις  στις απόψεις του Πεκίνου για τη «συνολική εθνική δύναμη» της Ρωσικής Ομοσπονδίας γενικά, αλλά και την κατάσταση των Ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ειδικότερα.

Δεύτερον: Η αξιολόγηση της Ρωσικής επιχειρησιακής απόδοσης μπορεί να έχει πολύ άμεσες επιπτώσεις στις πρόσφατες και μελλοντικές επιλογές μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του PLA. Το 2016, ο PLA υπέστη την πιο σαρωτική αναδιοργάνωση στην ιστορία του σε μια προσπάθεια να εξελιχθεί καλύτερα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί  στον σύγχρονο πόλεμο της εποχής της πληροφορίας. Ορισμένες βασικές πτυχές αυτής της αναδιοργάνωσης βασίστηκαν σε όσα έμαθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Ο PLA ενσωμάτωσε επίσης διδάγματα από τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις της Ρωσίας New Look, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2008. Τα επαγγελματικά στρατιωτικά περιοδικά του PLA περιέχουν συχνά άρθρα που συζητούν τις τελευταίες εξελίξεις στις ρωσικές στρατιωτικές υποθέσεις, καθώς και αυτές που λαμβάνουν χώρα  σε παγκόσμια βάση από την κοινή  διακλαδική δύναμη των ΗΠΑ. Και φυσικά, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι στρατιωτικοί  είναι στενά συνδεδεμένοι  θεσμικά,  και  διεξάγουν συνομιλίες, ενώ τα Γενικά Επιτελεία  παρακολουθούν ο ένας τις σχολές επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης του άλλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Νοέμβριο του 2021, τα Γενικά Επιτελεία υπέγραψαν έναν «οδικό χάρτη για στενότερη στρατιωτική συνεργασία, 2021-2025», που μεταξύ άλλων, στοχεύει στη συνεργασία των συνδυασμένων ναυτικών και αεροπορικών περιπολιών όπως αυτή που πραγματοποίησαν έναν μήνα αργότερα στο  στενό Tσουγκάρου βόρεια της Ιαπωνίας. Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση της Ρωσικής επιχειρησιακής απόδοσης  στην Ουκρανία είναι έργο υψηλής προτεραιότητας για τους αναλυτές του PLA.

Τρίτον: Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας διεξάγουν συνδυασμένες ασκήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Η απόδοση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα δώσει στον PLA μια αίσθηση της διαφοράς μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικής μάχης. Αυτό το θέμα έχει μεγάλη σημασία για τον PLA, που δεν έχει ευρείες εμπειρίες  από  μεγάλης κλίμακας μάχες από τότε που εισέβαλε στο Βιετνάμ το 1979. Ωστόσο, ο PLA θεωρεί ότι ο Ρωσικός στρατός έχει σημαντική εμπειρία μάχης, και συγκριτικά μιλώντας έχουν δίκιο. Από την πτώση της πρώην  Σοβιετικής Ένωσης, ο Ρωσικός στρατός έχει πολεμήσει στην Τσετσενία, στη Γεωργία, την Κριμαία, την ανατολική Ουκρανία, τη Συρία και τώρα σε όλη την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές επιχειρησιακής έρευνας του PLA θα παρακολουθούν  στα τερματικά τους και θα αξιολογούν την πορεία της Μόσχας στην πιο πρόσφατη ανάπτυξή της. Ένα μάθημα που μπορούν να αντλήσουν είναι ότι ακόμη και για στρατιώτες με μεγάλη εμπειρία, ο πόλεμος παραμένει μια δύσκολη υπόθεση.

Τέταρτον: Η τεχνική απόδοση των Ρωσικών οπλικών συστημάτων - τα δυνατά σημεία  ως και τα τρωτά τους σημεία - θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν και το Πεκίνο έχει έναν σημαντικό εγχώριο αμυντικό τομέα παραγωγής, ο PLA εξακολουθεί να έχει στο οπλοστάσιό του  του όπλα, συστήματα και πλατφόρμες Ρωσικής κατασκευής. Σ’ αυτό το σημείο, είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε  με μεγάλη βεβαιότητα  τι πιστεύουν ότι μαθαίνουν οι επαγγελματίες του στρατού στην Κίνα από τις επιχειρήσεις της Ρωσίας. Όπως και άλλοι σε όλο τον κόσμο, οι αναλυτές του PLA προφανώς συγκεντρώνουν δεδομένα και προσπαθούν να απορροφήσουν ό,τι εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο, κάτι που δεν είναι ποτέ εύκολο. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια νέα φάση καθώς ο Ρωσικός στρατός ανασυντάσσεται και επικεντρώνει εκ νέου τις επιχειρήσεις του στα ανατολικά και νοτιοανατολικά. Περισσότερο από πιθανό, οι καλύτερες αναλύσεις του PLA θα γίνουν σε μήνες από τώρα.

Οι Ρώσοι παραβιάζουν ορισμένες από τις διαχρονικές «Βασικές Αρχές Εκστρατείας», σύμφωνα με τους Κινέζους

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Δρ. Δρούγου, σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι αναλυτές του PLA παρατηρούν ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα φαίνεται να παραβιάζουν ορισμένες από τις διαχρονικές «Βασικές Αρχές Εκστρατείας»:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • O ρωσικός στρατός έχει σαφώς υποτιμήσει τον «εχθρό», ενώ προφανώς υπερεκτίμησε τις δικές του ικανότητες, που είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα. Η λειτουργική αρχή της εκστρατείας PLA είναι «γνώρισε τον εχθρό και γνώρισε τον εαυτό σου».
  • Με βάση τις φαινομενικά ασύνδετες ρωσικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στο βόρειο, ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας κατά την έναρξη των εχθροπραξιών, οι επιχειρήσεις της Μόσχας πιθανότατα θα επικριθούν  ότι παραβίασαν την αρχή της εκστρατείας PLA του «ενοποιημένου συντονισμού».
  • Τα  ρωσικά προβλήματα με την επιμελητεία και άλλες λειτουργίες υποστήριξης υπηρεσιών μάχης θα υποδηλώνουν στους αναλυτές της PLA ότι η Ρωσία απέτυχε να ακολουθήσει την αρχή της «συνολικής υποστήριξης».
  • Από την αρχή, οι στρατιωτικοί σχεδιαστές της Μόσχας απέτυχαν να τηρήσουν, ούτε φαινομενικά προσπάθησαν να επιτύχουν, την καθολική αρχή του πολέμου: «αιφνιδιασμός», την οποία οι αρχές της εκστρατείας του PLA αναφέρουν ως «αιφνιδιάστε τον εχθρό».

«Οι  σπουδαστές του ρωσικού δόγματος στον  PLA πιθανότατα θα αναρωτιούνται για την προφανή έλλειψη «κοινότητας» στις ρωσικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ο PLA σκοπεύει να ωθήσει τις κοινές επιχειρήσεις στο τακτικό επίπεδο, ενώ προηγουμένως οι κοινές επιχειρήσεις προορίζονταν για εκστρατείες μεγάλης κλίμακας. Και επειδή ο PLA υπήρξε ένθερμος μελετητής, αν όχι θαυμαστής, του Ρωσικού δόγματος για δεκαετίες, οι στρατηγοί και οι σχεδιαστές του PLA δεν μπορούν παρά να αναρωτιούνται, «γιατί;», λέει ο γνωστός Γεωστρατηγικός Αναλυτής, καταλήγοντας ότι «υπάρχει μέλλον στον πόλεμο της Ουκρανίας και οι Κινέζοι, όπως και όλοι οι άλλοι σύγχρονοι στρατοί, θα αντλούν συνέχεια διδάγματα από τις προβληματικές ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ Κίνα Πεκίνο ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ