Η κατάσταση του πληθυσμού στην Γάζα είναι δραματική εν μέσω του πολέμου ενώ η πείνα σαρώνει.
Το στυγνό πρόσωπο του πολέμου είναι πολλά περισσότερα από τις εικόνες στα πεδία των μαχών, τα πυρά οι βόμβες και ό,τι φέρνει ή φρίκη των ένοπλων συγκρούσεων και της κατοχής. Στην Λωρίδα της Γάζας, υπενθυμίζεται με τον πιο δραματικό τρόπο η έκπτωση της ανθρώπινης ύπαρξης, η ζωή η ίδια για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και τα παιδιά τους, που έρχονται αντιμέτωποι με την πείνα, τις αρρώστιες και τον θάνατο.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η Γάζα υποφέρει από μια «ανθρωπογενή μαζική πείνα» λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον θύλακα, μετέδωσε το SkyNews, ενώ το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς για την αδυναμία πρόσβασης του πληθυσμού στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Φονικός εχθρός η πείνα
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προχώρησε σε μια δραματική έκκληση και προειδοποίηση ταυτόχρονα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
Δήλωσε ότι ο πληθυσμός της Γάζας «αντιμετωπίζει έναν ακόμη φονικό εχθρό πέρα από τις βόμβες και τις σφαίρες, την πείνα».
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι μια «φονική έξαρση» του υποσιτισμού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 21 παιδιών το 2025, επισημαίνοντας όμως ότι αυτός ο αριθμός είναι πιθανότατα μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς κατάσταση φαίνεται να είναι σε τραγικά επίπεδα.
Τα κέντρα για τη θεραπεία του υποσιτισμού είναι γεμάτα από ασθενείς αλλά δεν διαθέτουν επαρκή αποθέματα για επείγουσα διατροφή, προσθέτει ο οργανισμός.
Μόνο τον Ιούλιο, 5.100 παιδιά έχουν ήδη εισαχθεί σε προγράμματα αντιμετώπισης του υποσιτισμού, δήλωσε ο Δρ Ρικ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Από αυτά τα παιδιά, περίπου 800 ήταν σοβαρά αποστεωμένα, πρόσθεσε.
Ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε: «Δεν ξέρω πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε εκτός από μαζική πείνα, και είναι ανθρωπογενής, και αυτό είναι ξεκάθαρο»
«Αυτό οφείλεται [στον] αποκλεισμό», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το 95% των νοικοκυριών στη Γάζα αντιμετωπίζει επίσης σοβαρή έλλειψη νερού. Είπε ότι ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί του εταίροι δεν μπόρεσαν να παραδώσουν καθόλου τρόφιμα για σχεδόν 80 ημέρες μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ενώ ίσχυε ο αποκλεισμός της βοήθειας, και ότι η επανέναρξη των παραδόσεων ήταν ανεπαρκής.
Σε συνθήκες αντίστοιχες με λοιμό χιλιάδες άνθρωποι στην Γάζα
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι περίπου το 25% του πληθυσμού της Γάζας αντιμετωπίζει συνθήκες αντίστοιχες με λιμό.
Μπροστά σε μια ολοένα και πιο ανησυχητική ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, το BBC News, το AFP, το AP και το Reuters εξέφρασαν την «απεγνωσμένη ανησυχία» τους για τους τοπικούς δημοσιογράφους που εργάζονται υπό αφόρητες συνθήκες, χωρίς επαρκή τροφή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι ανταποκριτές που καλύπτουν την καταστροφική σύγκρουση γίνονται πλέον και οι ίδιοι θύματα της κατάστασης που καταγράφουν.
«Για μήνες, αυτοί οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι υπήρξαν τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου επί τόπου στη Γάζα», αναφέρει η ανακοίνωση. Τώρα, όμως, αντιμετωπίζουν τις ίδιες άθλιες συνθήκες με τους κατοίκους: πείνα, έλλειψη βασικών αγαθών και διαρκή απειλή για τη ζωή τους. Οι οργανισμοί ζητούν από το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο και έξοδο ξένων δημοσιογράφων από τη Γάζα και να διευκολύνει την παροχή τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, γράφει το BBC. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από την Κυριακή, τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από υποσιτισμό.
Από τις αρχές Μαρτίου, το Ισραήλ ανέστειλε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μετά τη λήξη δίμηνης εκεχειρίας. Αν και ο αποκλεισμός άρθηκε μερικώς αργότερα, οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα συνεχίζουν να αυξάνονται. Μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ δημιούργησε ένα νέο, αμφιλεγόμενο σύστημα διανομής βοήθειας μέσω του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF), όμως οι αναφορές είναι ανησυχητικές καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κοντά σε σημεία διανομής από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του GHF πριν οκτώ εβδομάδες.
Παράλληλα, ξεχωριστή κοινή δήλωση από τις οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Save the Children και Oxfam περιγράφει την κατάσταση με ακόμη πιο δραματικούς όρους: «Οι συνάδελφοί μας και οι άνθρωποι που εξυπηρετούμε μαραζώνουν.» Οι ίδιες οργανώσεις καταγγέλλουν εμπόδια στην παροχή βοήθειας, ενώ το Ισραήλ τις κατηγορεί ότι «εξυπηρετούν την προπαγάνδα της Χαμάς», κατηγορία που πολλοί διεθνείς παρατηρητές απορρίπτουν ως προσπάθεια αποσιώπησης της κατάστασης.
«Η πείνα χτυπά κάθε πόρτα»
Περισσότερες από 100 ανθρωπιστικές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν για μαζική πείνα στη Γάζα, δηλώνοντας ότι οι προμήθειες έχουν «εξαντληθεί εντελώς». Ανέφεραν ότι ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοί τους «μαραζώνουν μπροστά στα μάτια τους».
Ο Νορβηγικός Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι δεν έχει απομείνει τίποτα για να διανείμει – ούτε σκηνές, ούτε τρόφιμα, ούτε είδη πρώτης ανάγκης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε: «Η πείνα χτυπά κάθε πόρτα» στη Γάζα και χαρακτήρισε την κατάσταση «εφιάλτη».
Φωτογραφίες AP






