Την προοπτική ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα αντιμετωπίζει το Κίεβο, καθώς οι εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές και σε κρίσιμες εγκαταστάσεις της πόλης εντείνουν την ανησυχία των κατοίκων.
Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε όσους έχουν συγγενείς ή φίλους εκτός πόλης να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσωρινής μετεγκατάστασης, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη.
Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Κλίτσκο υπογράμμισε ότι οι αρχές προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, χωρίς ωστόσο να εξετάζουν την πλήρη εκκένωση της πρωτεύουσας. Όπως ανέφερε, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «το καλύτερο δυνατό σενάριο για τον Πούτιν», καθώς θα οδηγούσε στην ερήμωση των ουκρανικών πόλεων.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία εφεδρικών συστημάτων θέρμανσης και την αποθήκευση καυσίμων, τροφίμων και πόσιμου νερού. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ακόμη και η καλύτερη προετοιμασία ενδέχεται να μην αποδειχθεί επαρκής. «Όσο καλά κι αν προετοιμαστούμε, εάν αποτύχει η αντιαεροπορική μας άμυνα, μπορεί να βρεθούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», σημείωσε.
«Δεν θα αντέξω άλλον έναν τέτοιο χειμώνα»
Για αρκετούς κατοίκους, η απόφαση να εγκαταλείψουν το Κίεβο έχει ήδη ληφθεί. Η Μαρία Σοστάκ, μητέρα δύο μικρών παιδιών, ετοιμάζει τις αποσκευές της, καθώς δεν θέλει να περάσει ξανά έναν χειμώνα υπό συνθήκες ψύχους, διακοπών ρεύματος και συνεχών βομβαρδισμών.
«Ήταν ένας πολύ δύσκολος χειμώνας πέρυσι στο Κίεβο», ανέφερε, εξηγώντας ότι υπήρχαν ημέρες και εβδομάδες κατά τις οποίες η κατάσταση ήταν αφόρητη. «Άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν πρόκειται να περάσω άλλον έναν χειμώνα σαν κι αυτόν».
Η απόφασή της επιταχύνθηκε από την εντατικοποίηση των ρωσικών επιθέσεων στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Παλαιότερα, τα drones και οι πύραυλοι αναχαιτίζονταν κάπου στα περίχωρα. Τώρα αυτό συνέβαινε στο κέντρο, ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας», περιέγραψε.
Η Μαρία θα μεταβεί μαζί με τα δύο παιδιά της, τον τετράχρονο Αρτούρ και τη δίχρονη Κίρα, στη Χουργκάντα της Αιγύπτου, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, όπου σκοπεύουν να περάσουν τον χειμώνα. Όπως εξήγησε στο BBC, η επιλογή είναι οικονομικότερη από την Ευρώπη και προσφέρει σαφώς θερμότερο κλίμα. «Δεν αισθάνομαι ασφαλής στην Ουκρανία με κανέναν τρόπο», δήλωσε.
Η ανησυχία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Gradus τον Σεπτέμβριο, το 40% των Ουκρανών εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης εάν οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινωθούν περαιτέρω. Το 35% δηλώνει ότι δεν θα μετακινηθεί, ενώ το 25% παραμένει αναποφάσιστο.
«Οι άνθρωποι σκέφτονται έναν συνδυασμό παραγόντων που προκαλούν άγχος», δήλωσε η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Gradus, Ευγενία Μπλιζνιούκ. Όπως εξήγησε, οι ανησυχίες δεν περιορίζονται πλέον στις διακοπές ηλεκτροδότησης, αλλά επεκτείνονται και στην επάρκεια προϊόντων και τροφίμων, καθώς η Ρωσία στοχοποιεί μεγάλους κόμβους εφοδιαστικής.
Εφεδρικές υποδομές ενόψει του χειμώνα
Οι αρχές προσφέρουν επίσης θέσεις φιλοξενίας σε ανακαινισμένα σανατόρια και κέντρα αποκατάστασης στα δασώδη περίχωρα της πόλης, κυρίως για ηλικιωμένους και γυναίκες με μικρά παιδιά.
Παράλληλα, τους τελευταίους 18 μήνες έχει δημιουργηθεί δίκτυο περίπου 15 μικρών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εγκατεστημένων σε οχυρωμένα καταφύγια και προστατευμένων από επιθέσεις drones με μεγάλους μεταλλικούς κλωβούς. Κάθε μονάδα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση σε αρκετές εκατοντάδες πολυκατοικίες.
Ωστόσο, οι ενεργειακές εταιρείες προειδοποιούν ήδη για προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, ενώ τα σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζουν κατά διαστήματα ελλείψεις ορισμένων προϊόντων. Με τις ρωσικές επιθέσεις να πλήττουν ακόμη και πρατήρια καυσίμων, σχολεία και βασικές γέφυρες στον Δνείπερο, η πίεση προς τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλέστερο καταφύγιο εντείνεται.
Ο Κλίτσκο έχει περιγράψει την κατάσταση ως «εξαιρετικά δραματική», προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις «διαλύουν το Κίεβο».