DragonFire: Το βρετανικό σύστημα αεράμυνας με λέιζερ που καταρρίπτει drones και πυραύλους με κόστος 10 λίρες ανά βολή [βίντεο] - iefimerida.gr

DragonFire: Το βρετανικό σύστημα αεράμυνας με λέιζερ που καταρρίπτει drones και πυραύλους με κόστος 10 λίρες ανά βολή [βίντεο]

Το όπλο λέιζερ DragonFire της Βρετανίας
Το όπλο λέιζερ DragonFire της Βρετανίας / Φωτογραφίες: Βρετανικό υπουργείο Άμυνας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα αποκαλυπτήρια ενός νέου όπλου λέιζερ έκανε αυτή την εβδομάδα η Βρετανία, ενός συστήματος αεράμυνας που μπορεί να καταρρίπτει πυραύλους ή drones με κόστος μόλις 10 λιρών ανά βολή αντί για τα εκατ. δολάρια που στοιχίζει η αναχαίτιση με αντιπυραυλικά συστήματα.

Βίντεο από τη δοκιμή του DragonFire, που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα, καταγράφει την επιτυχή, όπως λέει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, χρήση του όπλου λέιζερ εναντίον εναέριου στόχου τον περασμένο Ιανουάριο στη Σκωτία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα φέρει πιθανώς την επανάσταση στην αεράμυνα», αναφέρεται στο βίντεο καθώς μια ακτίνα λέιζερ τρυπά το νυχτερινό ουρανό πάνω από το αρχιπέλαγος των Εβρίδων νήσων δημιουργώντας μια φωτεινή σφαίρα καθώς πλήττει το στόχο της.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας το DragonFire μπορεί να πλήξει με ακρίβεια στόχο μεγέθους κέρματος «σε μεγάλη απόσταση», χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές βεληνεκές του όπλου.

Σύστημα αεράμυνας με κόστος 10 λιρών ανά βολή

Πρόσθεσε πάντως ότι η ακτίνα λέιζερ μπορεί να τρυπήσει μέταλλο, προκαλώντας «δοκιμή κατάρρευση ή πιο δραστικά αποτελέσματα αν πληγεί η κεφαλή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια βολή δέκα δευτερολέπτων του συστήματος αυτού εκτιμάται ότι στοιχίζει περί τις 10 λίρες (κάπου 13 δολάρια), όταν ο πύραυλος Standard Missile-2, που χρησιμοποιεί για την αεράμυνά του το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κοστίζει πάνω από δύο εκατ. δολάρια! «Έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια μακροπρόθεσμη εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους σε ορισμένα καθήκοντα που εκτελούν επί του παρόντος οι πύραυλοι», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το κόστος των πυραύλων αναχαίτισης που χρησιμοποιούν τα υφιστάμενα συστήματα αεράμυνας αποτελεί πονοκέφαλο για τις στρατιωτικές ηγεσίες ανά την υφήλιο καθώς τα σχετικά φτηνά drones έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία και στις επιθέσεις που εξαπολύουν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον πολεμικών και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτός ο τύπος οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής αιχμής έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στα πεδία των μαχών μειώνοντας την εξάρτηση από ακριβά πυρομαχικά», δήλωσε ο Bρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς τον Ιανουάριο μετά τη δοκιμή του DragonFire.

Οι δυνατότητες του DragonFire

Κατασκευασμένο από επιστήμονες στη Βρετανία το νέο όπλο λέιζερ του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί προϊόν μιας συνεργασίας 100 εκατομμυρίων λιρών μεταξύ του Κυβερνητικού Εργαστηρίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Άμυνας (Dstl) και βιομηχανικών εταίρων όπως οι Leonardo και Qinetiq.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για να βυθίζει σκάφη και να καταστρέφει πολεμικά πλοία, να καταρρίπτει πολεμικά αεροσκάφη, ακόμη και να αναχαιτίζει υπερηχητικούς πυραύλους, σαν αυτούς που διαθέτει η Ρωσία.

Αν και οι δοκιμές του όπλου λέιζερ έχουν χαρακτηριστεί επιτυχείς, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε το DragonFire θα μπορούσε να ενταχθεί στο βρετανικό οπλοστάσιο.

Λόγω της ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία του, αναμένεται να τοποθετηθεί σε πολεμικά πλοία του βρετανικού πολεμικού ναυτικού ή να χρησιμοποιηθεί σε μόνιμα συστήματα αεράμυνας στην ξηρά. Υπάρχουν όμως και φιλοδοξίες να τοποθετηθεί σε τεθωρακισμένα οχήματα του βρετανικού στρατού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ