Με χειροπέδες ο Μαδούρο: Ο Τραμπ λέει οι ΗΠΑ θα διοικήσουν τη Βενεζουέλα -Απειλές και κατά Κούβας και Κολομβίας - iefimerida.gr

Με χειροπέδες ο Μαδούρο: Ο Τραμπ λέει οι ΗΠΑ θα διοικήσουν τη Βενεζουέλα -Απειλές και κατά Κούβας και Κολομβίας

Με χειροπέδες ο Μαδούρο: Ο Τραμπ λέει οι ΗΠΑ θα διοικήσουν τη Βενεζουέλα
Με χειροπέδες ο Μαδούρο: Ο Τραμπ λέει οι ΗΠΑ θα διοικήσουν τη Βενεζουέλα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διοικήσουν τη Βενεζουέλα έως ότου καταστεί δυνατή μια μετάβαση στην ηγεσία, διεμήνυσε το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες αφότου ο αμερικανικός στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

«Θα διοικήσουμε τη χώρα μέχρι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια ασφαλή, σωστή και συνετή μετάβαση», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μαρ-α-Λάγκο. «Δεν θέλουμε να εμπλακούμε αφήνοντας κάποιον άλλον να αναλάβει και να έχουμε την ίδια κατάσταση που είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα προηγούμενα χρόνια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, ο Τραμπ έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες για το πώς οι ΗΠΑ θα ηγηθούν της λατινοαμερικανικής χώρας, πέρα από το ότι αυτό θα γίνεται από μια «ομάδα», στην οποία πιθανότατα θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Νταν Κέιν.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν φοβούνται την παρουσία στρατιωτών στο έδαφος». «Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ξανά αν χρειαστεί. Θα διοικήσουμε τη χώρα με τον σωστό τρόπο», είπε ο πρόεδρος.

Ο Νικολάς Μαδούρο με χειροπέδες και ακουστικά μέσα στο USS Iwo Jima
Ο Νικολάς Μαδούρο με χειροπέδες και ακουστικά μέσα στο USS Iwo Jima

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη νυχτερινή επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, κατά την οποία συνελήφθησαν ο Μαδούρο και η σύζυγός του, Σίλια Φλόρες, οι οποίοι πλέον κατευθύνονται προς τη Νέα Υόρκη για να δικαστούν για σειρά κατηγοριών, μεταξύ των οποίων συνωμοσία για ναρκοτρομοκρατία και συνωμοσία για εισαγωγή κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς εκτυλίχθηκε η επιχείρηση «Absolute Resolve»

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την επίθεση «μια επιχείρηση όπως δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», προσθέτοντας ότι επρόκειτο για «μία από τις πιο εντυπωσιακές, αποτελεσματικές και ισχυρές επιδείξεις αμερικανικής στρατιωτικής ικανότητας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών».

O Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί live την επιχείρηση «Absolute Resolve»
O Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί live την επιχείρηση «Absolute Resolve»

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, την οποία ο Κέιν ονόμασε «Absolute Resolve», τα φώτα του Καράκας, της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, «σε μεγάλο βαθμό έσβησαν χάρη στην τεχνογνωσία που διαθέτουμε», δήλωσε ο πρόεδρος. Ο Κέιν ανέφερε ότι περισσότερα από 150 αμερικανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από 20 βάσεις με κατεύθυνση τη Βενεζουέλα στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Η δραματική αυτή εξέλιξη αποτελεί την κορύφωση μιας πολύμηνης εκστρατείας πίεσης της κυβέρνησης Τραμπ κατά της Βενεζουέλας, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με στρατιωτικά πλήγματα στην Καραϊβική Θάλασσα με στόχο τη θανάτωση φερόμενων διακινητών ναρκωτικών σε πλοιάρια. Εκείνη την περίοδο, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην ανάσχεση της ροής ναρκωτικών και «δεν συζητούν» αλλαγή καθεστώτος — θέση που προκάλεσε σκεπτικισμό τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και σε συντηρητικές φωνές του κινήματος MAGA που αντιτίθενται στις αμερικανικές παρεμβάσεις στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάναμε εξαιρετική δουλειά. Σταματάμε την διέλευση των ναρκωτικών σε αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Τραμπ, σημείο που επανέλαβαν το Σάββατο και οι στενότεροι συνεργάτες του, υπερασπιζόμενοι την επιχείρηση.

Στη Νέα Υόρκη ο Μαδούρο

Λίγο πριν τις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Μαδούρο έφτασε στη Νεα Υόρκη. Οπως ανέφερε το CNN, «ένα αεροσκάφος που μεταφέρει τον συλληφθέντα Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και τη σύζυγό του, Σίλια Φλόρες, έφτασε στην αεροπορική βάση Stewart της Εθνοφρουράς στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ομοσπονδιακό αξιωματούχο. Ο Μαδούρο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για ναρκωτικά και οπλοκατοχή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την επόμενη εβδομάδα.»

Το «Δόγμα Μονρόε» που μετονόμασε σε «Δόγμα Ντονρόε»

Ο Τραμπ όμως, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επεκτείνουν την εστίασή τους και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος «βάφτισε» εκ νέου το Δόγμα Μονρόε – την πολιτική του πρώην προέδρου Τζέιμς Μονρόε από τη δεκαετία του 1820, η οποία όριζε το Δυτικό Ημισφαίριο ως σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και προειδοποιούσε κατά της νέας ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στη Λατινική Αμερική – ως «Δόγμα Ντονρόε», περιγράφοντας πώς η Βενεζουέλα κάλεσε εξωτερικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, στην «αμερικανική αυλή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Δόγμα Μονρόε είναι πολύ σημαντικό. Αλλά το έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ. Τώρα το αποκαλούν ‘Δόγμα Ντονρόε’» είπε.

Απειλές κατά Κούβας και Κολομβίας

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ αναφέρθηκε ονομαστικά στην Κούβα και την Κολομβία.

«Νομίζω ότι η Κούβα είναι κάτι για το οποίο θα καταλήξουμε να μιλάμε», δήλωσε όταν ρωτήθηκε αν έχει μήνυμα για τον πρόεδρο της χώρας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. «Η Κούβα είναι ένα αποτυχημένο κράτος. Είναι πολύ παρόμοια» με τη Βενεζουέλα, πρόσθεσε.

Παράλληλα, προκάλεσε και τον πρόεδρο της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, με τον οποίο έχει εκφράσει εδώ και καιρό τις διαφωνίες του, λέγοντας ότι ο Λατινοαμερικανός ηγέτης θα πρέπει να «προσέχει πολύ» μετά την επιχείρηση στη Βενεζουέλα. «Παράγουν κοκαΐνη και τη στέλνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε πράγματι πρέπει να προσέχει», είπε.

«Ο Μαδούρο ήλπιζε να διαπραγματευτεί»

Σε συνέντευξή του στο Fox News το πρωί του Σαββάτου, πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Μαδούρο ήλπιζε να διαπραγματευτεί τις τελευταίες ημέρες πριν συλληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις και ότι οι δύο άνδρες είχαν μιλήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήθελε να διαπραγματευτεί στο τέλος και εγώ δεν ήθελα να διαπραγματευτώ», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι είπε στον Μαδούρο πως έπρεπε να «παραδοθεί» και ότι «ήταν κοντά, αλλά στο τέλος… έπρεπε να κάνουμε κάτι πολύ πιο χειρουργικό, πολύ πιο ισχυρό».

Η νυχτερινή επιχείρηση αιφνιδίασε άλλους παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι αντέδρασαν με ένα μείγμα καταδίκης — ιδίως από χώρες της περιοχής — και ορισμένων επαίνων από συμμάχους.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο άσκησαν γρήγορα κριτική στην κίνηση, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε χωρίς εξουσιοδότηση ή διαβούλευση με το Κογκρέσο. Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί «σκληροπυρηνικοί», ιδίως στη Φλόριντα, επαίνεσαν τον Τραμπ για την ηγεσία του.

Γιατί δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ο Ντόναλντ Τραμπ για την επιχείρηση σύλληψης του Μαδούρο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκαν το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε το Κογκρέσο για το πλήγμα. Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι η επιχείρηση «δεν ήταν του είδους που επιτρέπει κοινοβουλευτική ενημέρωση», ενώ ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να διαρρεύσουν τα σχέδια της επίθεσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τρία πρόσωπα με άμεση γνώση του θέματος, στα οποία παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν το πρόγραμμα του προέδρου, ο Τραμπ αναμένεται να απευθυνθεί στους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής την Τρίτη.

Η ομιλία — που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Κένεντι, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε προς τιμήν του Τραμπ — είχε προγραμματιστεί πριν από την πραγματοποίηση του πλήγματος, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ