«Επαίσχυντη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Μνημείου του Άουσβιτς στην Πολωνία την απόφαση ισλαμικού δικαστηρίου στη Νιγηρία να καταδικάσει σε δεκαετή κάθειρξη για βλασφημία ένα παιδί - και μάλιστα προσφέρθηκε ο ίδιος α εκτίσει μέρος της ποινής.
Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Νιγηρίας, ο Πιοτρ Σιβίνσκι ζήτησε να δοθεί χάρη στον 13χρονο Ομάρ Φαρούκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για βλασφημία εις βάρος του Αλλάχ στη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης. Το παιδί καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα στην Πολιτεία Κάνο της βόρειας Νιγηρίας σε άλλη μια υπόθεση που προκάλεσε κατακραυγή για τις αποφάσεις ισλαμικών δικαστηρίων, που εφαρμόζουν το νόμο της σαρία στην αφρικανική χώρα . Αν δεν είναι εφικτό να δοθεί χάρη στον Ομάρ, ο Σιβίνσκι είπε ότι ο ίδιος και άλλοι 119 εθελοντές είναι πρόθυμοι να εκτίσουν έναν μήνα στη φυλακή ο καθένας για λογαριασμό του παιδιού.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ως διευθυντής ενός μνημείου «όπου φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν παιδιά, δεν μπορώ να αδιαφορήσω για αυτήν την επαίσχυντη ποινή για την ανθρωπότητα», εξηγεί στην επιστολή του, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Μνημείου στο Twitter.
The director of @AuschwitzMuseum wrote the President of Nigeria and asked him to pardon 13-year old Omar Farouq sentenced for 10 years imprisonment.
— Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) September 25, 2020
He declares he is ready to share part of the sentence.
'I cannot remain indifferent to this disgraceful sentence for humanity.' pic.twitter.com/EzVBjCzgcY
Δύο εκπρόσωποι του προέδρου της Νιγηρίας απέφυγαν να σχολιάσουν αυτήν την ασυνήθιστη παρέμβαση. Η προεδρία της Νιγηρίας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τη δικαστική απόφαση, την οποία καταδίκασαν πολλές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η UNICEF την χαρακτήρισε «λανθασμένη», τονίζοντας ότι παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Νιγηρία.
Ένας σύμβουλος του κυβερνήτη του Κάνο είπε ότι είδε την επιστολή στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η θέση της κυβέρνησης του Κάνο ταυτίζεται με την απόφαση του ισλαμικού δικαστηρίου», είπε ο Σαλίχου Τάνκο Γιακασάι. Ο Μπάμπα Τζίμπο Ιμπραχίμ, ένας εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών του Κάνο, είπε ότι δεν έχει διαβάσει την επιστολή, όμως εξήγησε ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να δώσει χάρη στο αγόρι. Η Νιγηρία είναι διαιρεμένη μεταξύ του χριστιανικού (κατά κύριο λόγο) νότου και του μουσουλμανικού βορρά. Δώδεκα από τις 36 Πολιτείες της εφαρμόζουν τη σαρία.