ΟΗΕ: 143 χώρες ψήφισαν κατά των προσαρτήσεων στην Ουκρανία, μόνο 4 υπέρ Ρωσίας - iefimerida.gr

ΟΗΕ: 143 χώρες ψήφισαν κατά των προσαρτήσεων στην Ουκρανία, μόνο 4 υπέρ Ρωσίας

Διεθνής καταδίκη για τις προσαρτήσεις στην Ουκρανία
Διεθνής καταδίκη για τις προσαρτήσεις στην Ουκρανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ΟΗΕ πήρε θέση για τις παράνομες προσαρτήσεις του Πούτιν στην Ουκρανία και καταδίκασε τη Ρωσία, ενώ η Δύση μεγαλώνει τη στρατιωτική της στήριξη στο Κίεβο παρά τις απειλές της Μόσχας.

Η χθεσινή απόφαση της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν ένα γερό χαστούκι στον Πούτιν καθώς 143 χώρες, τα τρία τέταρτα δηλαδή της ΓΣ καταδίκασαν την «απόπειρα παράνομης προσάρτησης» από τη Ρωσία των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών, Χερσώνα, Ντονιέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιοι διάλεξαν Μόσχα και ποιοι έμειναν σιωπηλοί

Η Συνέλευση του ΟΗΕ μπορεί να μην λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις αλλα αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο τον συσχετισμό στη διεθνή κοινότητα και αυτός ο συσχετισμός δεν ευνοεί καθόλου τον Πούτιν αν και σημαντικοί παίκτες επέλεξαν να μην τοποθετηθούν, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο στα σχέδια της Μόσχας.

Μόνο τέσσερις χώρες ψήφισαν κατά στο συγκεκριμένο κείμενο, η Συρία, η Νικαράγουα, η Βόρεια Κορέα και η Λευκορωσία.

Τριάντα πέντε χώρες απείχαν από την ψηφοφορία. Από αυτές ξεχωρίζουν η Κίνα, σημαντικός εταίρος της Ρωσίας αν και έχει πάρει αποστάσεις από το Κρεμλίνο μετά την ανακοίνωση της πρόσαρτησης, η Ινδία, η Νότια Αφρική και το Πακιστάν.

143 κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ψήφισαν υπέρ και καταδίκασαν απερίφραστα τις προσαρτήσεις και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα ότι τα επεκτατικά της σχέδια και η παραβίαση της εδαφικής ακεραιόητας της Ουκρανίας, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν από τη διεθνή κοινότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κείμενο χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, αξιώνει οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια. Καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει καμία από τις διεκδικήσεις προσάρτησης της Ρωσίας. Ακόμη, χαιρετίζει και «εκφράζει την ισχυρή υποστήριξή της» στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Το ψήφισμα συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων κατά της Ρωσίας, από την έναρξη της εισβολής. Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν από μισό χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ευγνώμων στις χώρες που στήριξαν το ψήφισμα λέγοντας:. «Ο κόσμος μίλησε - οι προσπάθειες [της Ρωσίας] για προσάρτηση είναι άχρηστες και δεν θα αναγνωριστούν ποτέ από ελεύθερα έθνη», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι στην Ουκρανία «θα επιστραφούν όλα τα εδάφη της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Δύση είναι αποφασισμένη να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο μπορεί να απειλεί συστηματικά ότι η εμπλοκή τρίτων χωρών, κρατών μελών του ΝΑΤΟ, θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης αλλά δεκάδες σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί να στείλουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά τη συνάντηση περισσότερων από 50 δυτικών χωρών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας,Ολέξι Ρεζνίκοφ, εξήρε την άφιξη του πρώτου από τα τέσσερα αμυντικά συστήματα Iris-T από τη Γερμανία και την «ταχεία» παράδοση των εξελιγμένων προηγμένων πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος (Nasams) από τις ΗΠΑ.

«Μια νέα εποχή αεράμυνας έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία», έγραψε ο Ρέζνικοφ στο Twitter. «Οι Iris-Ts από τη Γερμανία είναι ήδη εδώ. Οι Nasams έρχονται. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Και χρειαζόμαστε περισσότερα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα δωρίσει όπλα τελευταίας τεχνολογίας αεράμυνας, ικανά να καταρρίψουν πυραύλους κρουζ με τους οποίους το Κρεμλίνο σπέρνει πανικό στην ουκρανική επικράτεια, με τη διακιολογία των αντιποίνων για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας προ ημερών.

Ο Μπεν Γουάλας, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Τα τελευταία αδιάκριτα χτυπήματα της Ρωσίας σε περιοχές αμάχων στην Ουκρανία δικαιολογούν περαιτέρω υποστήριξη σε όσους θέλουν να υπερασπιστούν το έθνος τους. Έτσι, σήμερα επέτρεψα την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων Amraam στην Ουκρανία. Αυτά τα όπλα θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον ουρανό της από επιθέσεις και να ενισχύσει τη συνολική πυραυλική της άμυνα μαζί με τους Nasams των ΗΠΑ».

Η Γαλλία έχει επίσης υποσχεθεί συστήματα ραντάρ και αεράμυνας τις επόμενες εβδομάδες, ενώ ο Καναδάς είπε ότι θα παράσχει βολές πυροβολικού και χειμερινό ρουχισμό, σύμφωνα με το Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κρεμλίνο σε απομόνωση απειλεί με παγκόσμιο πόλεμο

Ως μέρος των πρώτων αντιδράσεων του Κρεμλίνου μετά την καταδίκη από τον ΟΗΕ μπορούν να χαρακτηριστούν οι σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ.

Ο Βενεντίκτοφ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, για ακόμη μια φορά κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για απόπειρα κλιμάκωσης της σύγκρουσης, στο πνεύμα και των δηλώσεων του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ που κατηγόρησε τη Συμμαχία ότι με τη στρατιωτική της στήριξη εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποίησε σήμερα, ο Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ.

«Το Κίεβο γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε σίγουρα κλιμάκωση σε έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ