Στην Κίνα διαβάζουν μανιωδώς, τα πάντα, για το διαζύγιο του Μπιλ με τη Μελίντα Γκέιτς -Γιατί ενδιαφέρονται τόσο οι Κινέζοι | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Στην Κίνα διαβάζουν μανιωδώς, τα πάντα, για το διαζύγιο του Μπιλ με τη Μελίντα Γκέιτς -Γιατί ενδιαφέρονται τόσο οι Κινέζοι

Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς
Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς

Η είδηση του διαζυγίου των Μελίντα και Μπιλ Γκέιτς έπειτα από 27 χρόνια γάμου απασχόλησε, όπως ήταν λογικό, τα ΜΜΕ ανά τον κόσμο, αλλά έσκασε σαν βόμβα ειδικά στην Κίνα, όπου ο συνιδρυτής της Microsoft απολαύει τεράστιας φήμης, όπως κανένας άλλος δυτικός επιχειρηματίας.

Κι όχι τυχαία, αφού ο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, καλλιεργεί εδώ και πολλά χρόνια τις σχέσεις του με την κινεζική ηγεσία, έχει επισκεφθεί πολλές φορές από τη δεκαετία του 1990 τη χώρα, εξασφάλισε μια ισχυρότατη παρουσία της Microsoft στην τεράστια κινεζική αγορά, συνεργάστηκε εδώ και 14 χρόνια μέσω του ιδρύματoς Bill and Melinda Gates Foundation με το Πεκίνο σε διάφορα πρότζεκτ, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, και διαθέτει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ακολούθους στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo -μακράν περισσότερους από τους followers, π.χ., του Έλον Μασκ ή του Τιμ Κουκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκατομμύρια εγγραφές στο κινεζικό twitter για τον Μπιλ Γκέιτς

Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες των κινεζικών social media σοκαρίστηκαν από την είδηση του διαζυγίου του Μπιλ Γκέιτς, αφού, όπως αναφέρει το CNN, το hashtag για την είδηση αυτή έφερε περισσότερα από 830 εκατομμύρια θεάσεις στο κινεζικό Twitter, το Weibo. Παράλληλα, τουλάχιστον 66.000 συνομιλίες ξεκίνησαν από Κινέζους χρήστες του μέσου για τον Μπιλ Γκέιτς και το διαζύγιό του από τη Μελίντα.

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της είδησης για τους χρήστες των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η είδηση του διαζυγίου του Τζεφ Μπέζος, του άνδρα που φιγουράρει σήμερα στην πρώτη θέση με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, παρήγαγε στο Weibo μόλις (!) 91 εκατομμύρια views, όταν ανακοινώθηκε το 2019.

«Εσύ και η Μελίντα κάνατε τεράστιες δωρεές σε ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ακόμη κι αν δεν κρατιέστε χέρι χέρι στο μέλλον, ελπίζω το ίδρυμά σας να συνεχίζει να βοηθά περισσότερους ανθρώπους» έγραψε για το διαζύγιο Μπιλ Γκέιτς ένας Κινέζος χρήστης στο Weibo.

Ο πρώην επικεφαλής της Google Ασίας, ο Κάι Φου Λι, που συνέβαλε στην ίδρυση του ερευνητικού γραφείου της Microsoft στην Κίνα το 2007, σημείωσε με τη σειρά του στο Weibo: Ο Μπιλ και η Μελίντα είναι «το πιο τρυφερό ζευγάρι που είδα ποτέ μεταξύ των αναγνωρίσιμων επιχειρηματιών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κληρονομιά του ονόματος Μπιλ Γκέιτς στην Κίνα

Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει το όνομα Μπιλ Γκέιτς στην Κίνα, θα πρέπει να πάει αρκετά χρόνια πίσω, πριν ακόμη η αχανής χώρα της Ασίας εξελιχθεί σε μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη.

Στο τιμόνι ακόμη της κραταιάς Microsoft, που μυούσε τον πλανήτη ολόκληρο στα περίφημα Windows, ο Μπιλ Γκέιτς διέκρινε την ευκαιρία ανάπτυξης στην τεράστια αγορά της Κίνας, που τότε δεν είχε ακόμη πρόσβαση στον χώρο του Διαδικτύου.

Όπως γράφει ο ίδιος σε παλαιότερο άρθρο του για την Κίνα, το πρώτο του ταξίδι στη χώρα της Άπω Ανατολής πραγματοποιήθηκε το 1990.

«Ταξίδεψα στην Κίνα για πρώτη φορά το 1990 για δουλειές της Microsoft και βρέθηκα ξανά εκεί πολλές φορές από τότε» έγραφε το 2011 ο Μπιλ Γκέιτς και συνέχιζε λέγοντας πως γνώρισε τις ομορφιές της χώρας μαζί με τη Μελίντα πέντε χρόνια αργότερα. «Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα ταξίδια μου ήταν το 1995 με τη Μελίντα, τον πατέρα μου και τον Γουόρεν Μπάφετ. Ταξιδέψαμε με τρένο σαν τουρίστες για αρκετές εβδομάδες -ήταν ένα απίστευτο και πολύ διασκεδαστικό ταξίδι», έγραφε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνη η ανάρτηση αφορούσε στην προσπάθεια που γινόταν με τις κινεζικές Αρχές να αναπτυχθούν κέντρα μαζικής παρασκευής εμβολίων, για τον εμβολιασμό τόσο του τεράστιου πληθυσμού των 1,4 σχεδόν δισ. Κινέζων, αλλά και εκείνον άλλων αναπτυσσόμενων χωρών και την παραγωγή των απαραίτητων για την ασφαλή ανάπτυξη των παιδιών εμβολίων. «Εντυπωσιάστηκα με τον ταχύ ρυθμό που προχωρά μπροστά η βιομηχανία. Αντιλαμβάνονται πραγματικά τη σημασία του χαμηλού κόστους παραγωγής και διατηρούν την ποιότητα σε παγκόσμια στάνταρ», δήλωνε τότε ο Μπιλ Γκέιτς για τη φαρμακοβιομηχανία της Κίνας.

Το φλερτ του Μπιλ Γκέιτς με την ηγεσία του Πεκίνου

Ο Μπιλ Γκέιτς διατηρούσε επαφές με την πολιτική ηγεσία της Κίνας από το 1994, όταν και είχε συναντήσει τον τότε Κινέζο πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν, στον οποίο ο Αμερικανός επιχειρηματίας υποσχέθηκε την αμέριστη βοήθειά του στην ανάπτυξη βιομηχανίας τεχνολογικού λογισμικού από την Κίνα.

Έκτοτε, ο Μπιλ Γκέιτς εδραίωσε την παρουσία της εταιρείας του στην κινεζική αγορά σε τέτοιο βαθμό, ώστε ανακηρύχθηκε «φίλος του κινεζικού λαού» με επίσημη απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας το 2018.

Το 2006 ο Μπιλ Γκέιτς φιλοξένησε τον πρώην πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο στο σπίτι του, στην Ουάσιγκτον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μπίλ Γκέιτς και η σύζυγός του Μελίντα, στο ίδιο τραπέζι με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά την επίσκεψή του τελευταίου το 2015 στις ΗΠΑ
Ο Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του, Μελίντα, στο ίδιο τραπέζι με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου το 2015 στις ΗΠΑ

Άλλο ένα χαρακτηριστικό των καλών σχέσεων του Μπιλ Γκέιτς με το Πεκίνο είναι το γεγονός πως παρότι η Google, αλλά και το Facebook ή το Twitter έχουν πέσει θύματα της κινεζικής λογοκρισίας, το επιχειρηματικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Linkedin, που ανήκει στη Microsoft, λειτουργεί κανονικά εντός της Κίνας. Το ίδιο ισχύει και για τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, το Bing.

Το «ευχαριστώ» Σι Τζινμπίνγκ στον Γκέιτς εν μέσω πανδημίας

Οι επαφές του Μπιλ Γκέιτς με την κινεζική ηγεσία εξακολούθησαν και μετά την άνοδο στην εξουσία του Σι Τζινπίνγκ. Ήδη από το 2015, ο Κινέζος πρόεδρος και ο επιχειρηματίας συναντήθηκαν και συζητούσαν αναφορικά με πολιτικές δημόσιας υγείας, μια «κοινή πρόκληση στη διεθνή κοινότητα», όπως τη χαρακτήριζε ο Σι Τζινπίνγκ.

Συνάντηση του Μπιλ Γκέιτς με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινμπίνγκ
Συνάντηση του Μπιλ Γκέιτς με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινμπίνγκ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια συζήτηση, η οποία μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ, εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού που ξεκίνησε από την Κίνα και για την οποία το Πεκίνο έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις, αναφορικά με την αντίδρασή του τους πρώτους μήνες της επιδημίας. Δεν είναι τυχαίο πως ο Κινέζος πρόεδρος ευχαρίστησε δημόσια τον Μπιλ Γκέιτς για την υποστήριξη που προσέφερε στον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό.

Το έργο του ιδρύματος Μπιλ Γκέιτς στην Κίνα

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, περιλαμβάνεται ειδική σελίδα για το έργο στην Κίνα. «Από την ίδρυση του κινεζικού γραφείου το 2007, υποστηρίξαμε στην Κίνα την εγχώρια δημόσια υγεία, ενώ συνεργαζόμαστε με τους Κινέζους εταίρους μας προκειμένου να καταστεί η χώρα πιο ισχυρός εταίρος στην υγεία και την ανάπτυξη» αναφέρει η ιστοσελίδα του ιδρύματος. Μέσα από το εργαστήριο αυτό της Microsoft στην Ασία, αναδείχτηκαν σειρά Κινεζικών ταλέντων στον χώρο της τεχνολογίας, όπως ο επικεφαλής του Alibaba, Γουανγκ Ζιάν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Baidu.

Στην σύνοψη της δραστηριότητας του ιδρύματος στην Κίνα, ο Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του Μελίντα παρουσιάζουν τους στόχους τους, αναφορικά με τις εγχώριες προκλήσεις της Κίνας στην υγεία (για μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της HIV και της αρτηριοσκλήρωσης), τη βελτίωση της παιδικής διατροφής κτλ.

Πάντως, οι Κινέζοι δεν αναγνωρίζουν μόνο την πλούσια δράση του Μπιλ Γκέιτς στον τομέα της τεχνολογίας και της υγείας στη χώρα τους, προσβλέπουν σε εκείνον και αναφορικά με τον τρόπο ζωής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ακόμη και εσείς χωρίσατε» έγραψε κάποιος μετά την είδηση του διαζυγίου στο Weibo, συμπληρώνοντας: «Πώς οι υπόλοιποι από μας θα έχουμε ελπίδα να μπούμε στον έγγαμο βίο;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ