Ολα όσα έγιναν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης -200 πολίτες της ΕΕ επί τρεις ημέρες συζήτησαν το μέλλον της Ενωσης - iefimerida.gr

Ολα όσα έγιναν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης -200 πολίτες της ΕΕ επί τρεις ημέρες συζήτησαν το μέλλον της Ενωσης

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του 4ου πάνελ πολιτών στο Στρασβούργο στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του 4ου πάνελ πολιτών στο Στρασβούργο στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης/ Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Το TheOcean.gr έδωσε το «παρών» στο Στρασβούργο στο 4ο πάνελ πολιτών στα πλαίσια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης σε μια πρωτόγνωρη, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, διαδικασία.

Oι εργασίες ξεκίνησαν στο Στρασβούργο με τη συμμετοχή 200 πολιτών, αριθμός που ισχύει και για τα προηγούμενα τρία πάνελ που έχουν λάβει χώρα. Με μεγάλες προσδοκίες από την Παρασκευή, οι πολίτες, αφού ενημερώθηκαν επί της διαδικασίας από τους συντονιστές, ξεκίνησαν τη διαδικασία συζήτησης και συγκέντρωσης των ιδεών. Το φιλόδοξο εγχείρημα περιελάμβανε πρωτόγνωρες πολιτικές ζυμώσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκών διαδικασιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο εντυπωσιακός αίθριος χώρος του Ευρωκοινοβουλίου στο κτίριο Luise Weiss
Ο εντυπωσιακός αίθριος χώρος του Ευρωκοινοβουλίου στο κτίριο Luise Weiss/ Φωτογραφία iefimerida.gr

Πρόκειται για ένα τριήμερο γεμάτο πρόγραμμα που έλαβε χώρα στο εμβληματικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Luise Weiss, στο Στρασβούργο. Οι πολίτες δεν συζήτησαν μόνο στις ολομέλειες του πάνελ. Με τη βοήθεια συντονιστών και ειδικών χωρίστηκαν και σε μικρότερες ομάδες ώστε να επεξεργαστούν, με πιο άμεσο και ζωντανό τρόπο, τα φλέγοντα ζητήματα του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο και της Μετανάστευσης, διαδικασία που ακολουθήθηκε και στα προηγούμενα πάνελ με άλλες θεματικές.

Για να ενισχυθεί όμως η διαδικασία της συζήτησης το πάνελ ήταν σε μια διαρκή μετάβαση από την ολομέλεια στις ομάδες και αντίστροφα. Μάλιστα στην ολομέλεια του πάνελ, όπου συγκεντρώνονταν και οι 200 πολίτες, τοποθετούνταν και ειδικοί, όπως ακαδημαϊκοί και αξιωματούχοι της Ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο τροφοδοτούνταν και οι συμμετέχοντες με το απαραίτητο «υλικό» που προσφέρουν ακαδημαϊκοί και ειδικοί για μια, κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη, προσέγγιση των σύνθετων ζητημάτων με τα οποία καταπιάνονταν.

Οι πολίτες της Διάσκεψης είχαν στα χέρια τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκτενείς εκθέσεις που συμπυκνώνουν τα βασικά συμπεράσματα και δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. Αυτή είναι και η βάση των συζητήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πολίτες της Διάσκεψης έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Πολίτες της Διάσκεψης έξω από το Ευρωκοινοβούλιο/ Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η πρώτη μέρα των γνωριμιών και της προσαρμογής

Η παρασκευή- η πρώτη μέρα, ήταν μια μέρα γνωριμίας για τους πολίτες, μεταξύ τους , με το χώρο, με την ίδια τη διαδικασία. Το επίσημο καλωσόρισμα στους πολίτες πραγματοποιήθηκε από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, υπεύθυνη για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, Ντουμπράβκα Σουίτσα. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι συντονιστές καλωσόρισαν κι αυτοί τους πολίτες στην πρώτη ολομέλεια του πάνελ. Οι πολίτες πήραν το λόγο να συστηθούν, να πουν τις πρώτες τους σκέψεις για την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία, για το ταξίδι τους και τις προσδοκίες τους από τη Διάσκεψη.

Σε κλίμα συγκίνησης, το λόγο πήρε πρώτη η 79 χρονη Γαλλίδα, Ανί Χοέτς, η οποία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα χαράς της για το γεγονός ότι της δόθηκε η ευκαιρία να λάβει μέρος στη Διάσκεψη.

To βίντεο και η συγκινητική στιγμή (03:26)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των πολιτών η πρώτη μέρα είχε και την τιμητική της για τη χώρα μας. Στην ερώτηση τίνος το ταξίδι διήρκησε παραπάνω από 15 ώρες, πήρε το λόγο ο Κωνσταντίνος Ανδρεαδάκης, φοιτητής στην Καβάλα, ο οποίος χρειάστηκε πάνω από 15 ώρες για να βρεθεί από την πόλη της Καβάλας στο Στρασβούργο. Παρ’ όλα αυτά εξέφρασε στην ολομέλεια τη μεγάλη του χαρά και αισιοδοξία για την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο

Από το Σάββατο ξεκίνησε ουσιαστικά και η συζήτηση για τις δύο θεματικές. Ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο εγκαινίασε την πολιτική συζήτηση και από το πρωί η ολομέλεια συναντήθηκε με ειδικούς προτού χωριστούν οι πολίτες σε ομάδες. Ακαδημαϊκοί και η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην ΥΠΕΞ της Ιταλίας και πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ένωσης (2014-2019), έθεσαν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους στην ολομέλεια.

Η Μογκερίνι επεσήμανε ότι η ΕΕ είναι μια υπερδύναμη, βασικός εμπορικός εταίρος για την πλειοψηφία των χωρών του κόσμου και αυτό πολλές φορές υποτιμάται από τους πολίτες. Η Μογκερίνι όμως τόνισε ότι η ΕΕ είναι ένα διεθνής πυλώνας και καθοριστικός εταίρος στον κόσμο.

Στιγμιότυπο από την ολομέλεια του 4ου πάνελ πολιτών στο Στρασβούργο

Στιγμιότυπο από την ολομέλεια του 4ου πάνελ πολιτών στο Στρασβούργο/ Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδήμονες ακαδημαϊκοί που πήραν το λόγο τόνισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα διεθνή δεδομένα, όπου υπάρχουν συστημικοί αντίπαλοι, όπως η Κίνα, με τους οποίους παράλληλα πρέπει να διαμορφώνεται πλαίσιο συνεργασίας για ζητήματα, όπως για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή. Οι πολίτες απηύθυναν ερωτήματα όπως πώς η ΕΕ θα διεκδικήσει της θέση της στον κόσμο ως Ένωση και όχι ως τα επιμέρους ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη ή πώς η ευρωπαϊκή στρατιωτική βιομηχανία δεν θα αποσταθεροποιεί άλλες περιοχές του κόσμου αλλά η Ένωση θα θέτει όρια, όπως επεσήμανε ένας πολίτης, χαρακτηριστικά.

Ευρώπη και μετανάστευση

Όπως επεσήμανε και μια εκ των συντονιστών, ειδικά το ζήτημα της μετανάστευσης φαίνεται να είναι το ζήτημα που διχάζει περισσότερο τους πολίτες της ΕΕ. Σύμφωνα με τις απόψεις και ιδέες που συγκεντρώθηκαν από την ψηφιακή πολύγλωσση πλατφόρμα, όπου ο καθένας μπορούσε να καταθέσει τις ιδέες του, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχει στη Διάσκεψη, η μετανάστευση είναι το θέμα που πολώνει περισσότερο τους πολίτες.

Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη
Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη/ Πηγή: Ευρπωαϊκό Κοινοβούλιο

Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν και οι ομάδες των πολιτών αλλά και στην ολομέλεια του πάνελ. Υπήρξε έντονος προβληματισμός από τους πολίτες για το πώς θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ασφάλειας αλλά και της αλληλεγγύης προς τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί αγορητές, ενημέρωσαν τους πολίτες ότι αυτήν τη στιγμή σε πληθυσμό 455 εκατομμυρίων στην ΕΕ, τα 54 εκατομμύρια είναι μετανάστες και από αυτούς το ένα τρίτο πρόκειται για μετανάστες εντός της ΕΕ. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι η πολιτική ασύλου στην Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ενιαία χαρακτηριστικά στα κράτη μέλη, αναγνωρίζοντας βέβαια τη δυσκολία γιατί το θέμα της χορήγησης άσυλου εμπίπτει σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας.

Κυριακή- Μέρα αποχαιρετισμού και ανανέωσης του Ραντεβού

Το 4ο πάνελ πολιτών μόλις ξεκίνησε το έργο του με αυτή τη συνάντηση στο Στρασβούργο. Το πάνελ θα πραγματοποιήσει ακόμη δύο συναντήσεις. Μια διαδικτυακή συνάντηση θα γίνει το Νοέμβριο και μία τελευταία δια ζώσης στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, τον Ιανουάριο. Την Κυριακή, τελευταία μέρα, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και εξέλεξαν και τους πρεσβευτές του πάνελ για την ερχόμενη ολομέλεια της Διάσκεψης 23-24 Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο. Οι πρώτες συζητήσεις άφησαν το αποτύπωμά τους στα επίκαιρα θέματα της Ευρώπης για το ρόλο της στον κόσμο και τη μετανάστευση και η τελευταία μέρα έκλεισε την τριήμερη συνάντηση όπως ακριβώς άρχισε, στο ίδιο ευχάριστο και αισιόδοξο κλίμα.

H εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της πόλης του Στρασβούργου
H εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της πόλης του Στρασβούργου/ Φωτογραφία iefimerida.gr

Το ταξίδι λοιπόν ξεκίνησε και γι ‘ αυτούς τους 200 πολίτες που πέρα από την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία είχαν και την ευκαιρία να γνωρίσουν το Στρασβούργο, την πανέμορφη γαλλική πόλη της Αλσατίας. Έτσι κι αλλιώς και τις τρεις μέρες το πρόγραμμα για τους πολίτες περιελάμβανε ξεναγήσεις, βόλτες στα αξιοθέατα της ιστορικής πόλης και γνωριμία με την τοπική κουζίνα, δημιουργώντας μια αξέχαστη ανάμνηση στους συμμετέχοντες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ