Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Συζήτηση με τον Α. Καρύδη, λειτουργό του Ευρωκοινοβουλίου - iefimerida.gr

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Συζήτηση με τον Α. Καρύδη, λειτουργό του Ευρωκοινοβουλίου

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του 4ου πάνελ πολιτών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του 4ου πάνελ πολιτών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης/ Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Το iefimerida και το theocean.gr, μίλησαν στο Στρασβούργο με τον Αλέξανδρο Καρύδη, λειτουργό του Ευρωκοινοβουλίου, ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό των εργασιών της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

«Μια Ένωση πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική»

Ο κ. Καρύδης, παρακολουθόντας τις διαδικασίες του 4ου πάνελ πολιτών, επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο να οργανωθεί και να γίνει πραγματικότητα αυτή η Διάσκεψη και παραμένει βασικός συντελεστής για την προώθηση του εγχειρήματος. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Υπό κανονικές συνθήκες «θα έπαιρνε δύο χρόνια, λόγω COVID όμως και κάποιων διαφωνιών μεταξύ των θεσμών ξεκινήσαμε αργότερα», σημείωσε ο κ. Καρύδης, τονίζοντας ότι «έχουμε ένα χρόνο για να αφουγκραστούμε τους πολίτες αλλά δεν είναι απλά μια άσκηση όπου θα ακούσουμε τη γνώμη και τις ιδέες των πολιτών, θέλουμε πραγματικά αυτές οι ιδέες, να γίνουν συστάσεις, προτάσεις και να βελτιώσουν την Ένωση». Σημείωσε δε, ότι στόχος είναι και οι πολίτες «να διαμορφώσουν πολιτικές καθώς και την αρχιτεκτονική με την οποία λειτουργεί η Ένωση». Ο κ. Καρύδης υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι να προετοιμάσουν την Ένωση για τις προκλήσεις του μέλλοντος ούτως ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική και να αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των πολιτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«δεν γίνεται όλο αυτό για να αντικαταστήσουμε τους ευρωβουλευτές μας με πολίτες».

Η ιδέα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης έχει εγείρει προβληματισμούς. Γιατί το Ευρωκοινοβούλιο να στηρίξει μια Διάσκεψη πολιτών αφού αποτελεί το ίδιο αντιπροσωπευτικό όργανο στην Ένωση; Το iefimerida ρώτησε τον κ. Καρύδη σχετικά.

«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε ότι από τη μία έχουμε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και από την άλλη μια διαβουλευτική δημοκρατία,πιο άμεση αν θέλετε, κι αυτές οι δύο πλευρές της δημοκρατίας πρέπει να συμβιώσουν και να συνυπάρξουν και η μία να βοηθάει την άλλη», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται όλο αυτό για να αντικαταστήσουμε τους ευρωβουλευτές μας με πολίτες». Συμπλήρωσε, ότι μέσω της Διάσκεψης θα βοηθηθεί και το Ευρωκοινοβούλιο καθώς θα μπορεί να γνωρίζει πώς βλέπουν και οι πολίτες την πολιτική της ΕΕ στο διάστημα μεταξύ των ευρωεκλογών.

Χαρακτήρισε τη Διάσκεψη ως μια «μέθοδο» που θα φέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη και με βάση τις προσδοκίες των ανθρώπων. Τονίσε ότι «άλλο είναι να ψηφίζεις για ένα κόμμα, έναν ευρωβουλευτή, κάθε πέντε χρόνια κι άλλο είναι να έρθεις και να πεις, είτε και μέσα από την πλατφόρμα, θα θέλαμε αυτές τις αλλαγές, αυτές τις συστάσεις, αυτή είναι η διαφορά».

Οι τρεις συνιστώσες- Πλατφόρμα, Πάνελ και Ολομέλεια

Το iefimerida ρώτησε τον κύριο Καρύδη ποια είναι τα θεμέλια της Διάσκεψης, σε ποιους πυλώνες στηρίζεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λοιπόν, έχουμε τρεις συνιστώσες. Έχουμε πρώτα την πλατφόρμα, όπου ο καθένας μπορεί να βάλει την ιδέα του εκεί, είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα πολυγλωσσική. Έπειτα είναι τα πάνελ πολιτών, τα οποία δεν έχουν ξαναγίνει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε όλες τις επίσημες γλώσσες, με 800 πολίτες σε 4 διαφορετικά πάνελ για να συζητήσουν κάποιες θεματικές. Τέλος, έχουμε την ολομέλεια, όπου έχουμε περίπου 450 άτομα, όπου θα υπάρξει το ‘’κοκτέιλ’’, των πολιτών, των πολιτικών, των κυβερνώντων και των πιο τεχνοκρατών αν θέλετε. Εκεί θα είναι και το συμβούλιο της ΕΕ, η Κομισιόν και οι ευρωβουλευτές». Μάλιστα ανέφερε ότι παρόντες στην ολομέλεια της Διάσκεψης θα είναι και βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών, και εκπρόσωποι των περιφερειακών αρχών και των κοινωνικών εταίρων.

«Δεν θα είναι εύκολο»

Κλείνοντας, ο κ. Καρύδης επεσήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά που έρχονται τα θεσμικά όργανα μαζί με τα εθνικά κοινοβούλια, για να φέρουν μια ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, αλλά και μαζί με τους πολίτες όλο αυτό γίνεται ακόμη πιο πρωτότυπο. Δεν λέω ότι θα είναι εύκολο, διότι σίγουρα δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις, ούτε τα θεσμικά όργανα, ούτε τα κράτη μέλη και φυσικά ούτε οι πολίτες, αλλά το θέμα είναι να μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε με κάποια επιχειρήματα, κάποιες θέσεις, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε».


Το 4ο πάνελ πολιτών ολοκλήρωσε τις εργασίες του χθες, Κυριακή, και ανανέωσε το ραντεβού του για την ψηφιακή συνάντηση που θα ακολουθήσει το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ