Γιατί οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις στην Κίνα, προς το παρόν, δεν θα επεκταθούν - iefimerida.gr

Γιατί οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις στην Κίνα, προς το παρόν, δεν θα επεκταθούν

Διαδηλωτές σε δρόμο της πρωτεύουσας της Κίνας
Διαδηλωτές σε δρόμο της πρωτεύουσας της Κίνας / Φωτογραφία: AP Photo / Ng Han Guan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν πρόσφατα σε διάφορες πόλεις της Κίνας είναι μάλλον απίθανο να επεκταθούν ή να πυροδοτήσουν ένα ευρύτερο κίνημα κατά της ηγεσίας της χώρας, εκτιμούν Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με έγγραφο της κυβέρνησης Μπάιντεν, που περιήλθε σε γνώση του Politico.

Το έγγραφο αυτό περιγράφει ως ανομοιογενείς, ανοργάνωτες και εν πολλοίς ακέφαλες τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών, που κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα lockdown και την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 του Πεκίνου. Κι αυτό καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο να εξελιχθούν σε ευρύτερο, πιο οργανωμένο κίνημα διαμαρτυρίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέραν τούτων η ευρεία επιστράτευση ενόπλων δυνάμεων καταστολής και τεθωρακισμένων εντάσσεται πιθανώς σε μια υπολογισμένη αντίδραση της ηγεσίας της Κίνας, σύμφωνα με το έγγραφο των Αμερικανών αξιωματούχων. Οι κινεζικές Αρχές φαίνεται ότι προσπαθούν να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές για να αποτρέψουν ευρύτερες κινητοποιήσεις, που θα απαιτήσουν βίαιη καταστολή, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η κινεζική αστυνομία να γίνει πιο επιθετική αν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις, επισημαίνεται.

Το έγγραφο δείχνει ότι οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες επί του εδάφους και αξιολογούν την κατάσταση σε διάφορες πόλεις στην Κίνα, ενώ αποκαλύπτει και τι σκέφτεται η κυβέρνηση Μπάιντεν για τις διαδηλώσεις και σε ποιο βαθμό η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός κινήματος.

Συλλήψεις διαδηλωτών και αντίποινα από τις Αρχές στην Κίνα

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν η καθυστερημένη αντίδραση των Αρχών σε μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ πυροδότησε εικασίες ότι τα φράγματα που είχαν στηθεί για τον περιορισμό της εξάπλωση της Covid-19 γύρω από το κτίριο εμπόδισαν την πρόσβαση των πυροσβεστών. Η οργή κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι του κορωνοϊού με τα διαρκή υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ και τα lockdown για την ανάσχεση τοπικών ξεσπασμάτων της νόσου κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες και ώθησε ορισμένους εκ των διαδηλωτών να απαιτήσουν την παραίτηση του Σι Τζινπίνγκ. Αλλά η αστυνομία επενέβη και στο μεγαλύτερο βαθμό διέλυσε μέχρι την περασμένη Τρίτη τις διαδηλώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ηγεσία της Κίνας ίσως προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική της έναντι της Covid-19, για να κατευνάσει τους διαδηλωτές και ήδη χαλαρώνουν κάποια lockdown και άλλα περιοριστικά μέτρα σε αρκετές πόλεις. Ωστόσο, πιθανώς είναι ήδη σε εξέλιξη τα αντίποινα των διωκτικών Αρχών κατά διαδηλωτών, καθώς στη Σανγκάη και τη Χανγκζού η αστυνομία προχώρησε από την παρακολούθηση στις συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ έστησε οδοφράγματα σε συγκεκριμένους δρόμους για να αποτρέψει την επιστροφή διαδηλωτών στους δρόμους.

Η Κίνα άντλησε διδάγματα από τις διαδηλώσεις της Τιεν-Αν-Μεν και του Χονγκ Κονγκ

Αμερικανοί αξιωματούχοι έλαβαν αναφορές περί συλλήψεων και ανάκρισης ατόμων για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, αναφέρει το έγγραφε. Και μολονότι δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι για γενικευμένη βία μέχρι στιγμής, η ηγεσία της Κίνας επιστρατεύει και εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, όπως συστήματα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης κινητών τηλεφώνων και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μέσω του τεράστιου δικτύου καμερών κλειστού κυκλώματος της χώρας σε διάφορες πόλεις, περιλαμβανομένων του Πεκίνου, της Ουχάν και της Τσενγκντού.

Κι αυτό, εκτιμάται, ίσως είναι η αρχή μιας εκστρατείας των δυνάμεων ασφαλείας της Κίνας να ταυτοποιήσουν και να τιμωρήσουν άτομα που μετείχαν στις διαδηλώσεις. Ο επικεφαλής εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών, Τσεν Γουενγκίνγκ, προειδοποίησε ότι η κινεζική αστυνομία «θα χτυπήσει αποφασιστικά κατά δραστηριοτήτων διείσδυσης και σαμποτάζ από εχθρικές δυνάμεις καθώς και παράνομες, εγκληματικές πράξεις, που διαταράσσουν την κοινωνική γαλήνη και τάξη».

Σύμφωνα με το έγγραφο Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας σκοπεύει να καταπνίξει τις διαδηλώσεις προτού πάρουν διαστάσεις απειλητικές για την εξουσία του, μια στρατηγική που αντανακλά τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις διαδηλώσεις του 1989 στην πλατεία Τιαν-Αν-Μεν του Πεκίνου, όταν εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν κάπου 10.000 άτομα από πάνοπλους στρατιώτες, αλλά και από τις κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν το Χονγκ Κονγκ το 2019-2020.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα διαδηλώσεις ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ