Συνολικά 5.500 στρατιωτικοί θα σταλούν στην Αιτή για την καταπολέμηση των συμμοριών στο πλαίσιο νέας επιχείρισης, που θα αντικαταστήσει την αποστολή πολυεθνικής δύναμης του ΟΗΕ.
Όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Άμπερτ Ράμντιν 18 χώρες έχουν δεσμευτεί να στείλουν δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή, που προετοιμάζεται για εκλογές τον ερχόμενο χρόνο.
«Δεκαοκτώ χώρες έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν δυνάμεις ασφαλείας. Το βασικό σημείο είναι ότι εργάζονται από κοινού, σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες. Γι’ αυτό η διαδικασία συγκρότησης αυτής της νέας δύναμης είναι τόσο χρονοβόρα», εξήγησε ο Ράμντιν σε συνέντευξη Τύπου.
Χαοτική η κατάσταση στην Αιτή λόγω της δράσης συμμοριών
Η δύναμη ασφαλείας θα αποτελείται από 5.500 στρατιωτικούς, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΟΑΚ, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών την Αϊτή και διαπίστωσε πως η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή».
«Δεν μπορούσαμε να πάμε παντού, αλλά το γεγονός ότι βρέθηκα στο Πορτ-ο-Πρενς δείχνει πως η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της και διατηρεί τον έλεγχο», δήλωσε ο Ράμντιν.
Συμμορίες λυμαίνονται εδώ και χρόνια την Αϊτή, τη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, και ευθύνονται για αναρίθμητες δολοφονίες, βιασμούς, λεηλασίες και απαγωγές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε αυτήν τη χώρα της Καραϊβικής δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές εδώ κι εννέα χρόνια. Η μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα πως βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2026.