Κίνα: Η Covid-19 επέστρεψε στην Ουχάν λίγες μέρες μετά την ενίσχυση της πολιτικής μηδενικής ανοχής κατά του κορωνοϊού

Γυναίκες με μάσκες προστασίας κατά της Covid-19 στο Πεκίνο / Φωτογραφία: AP Photo/Mark Schiefelbein

H Covid-19 επέστρεψε στην Ουχάν της κεντρικής Κίνας όπου πρωτοεμφανίστηκε, με τις Αρχές να αναφέρουν νέα κρούσματα και ένα ξέσπασμα σε μια γειτονική επαρχία, καθώς το Πεκίνο και η Σαγκάη φαίνονται να έχουν καταστείλει για άλλη μια φορά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Δύο λιμενικοί στην Ουχάν νόσησαν με Covid-19 στην Ουχάν, αλλά είναι ασυμπτωματικοί, ανακοίνωσαν οι Αρχές την Παρασκευή. Πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα στην μεγαλούπολη των δέκα εκατομμυρίων μετά από περισσότερο από ένα μήνα και έρχονται λίγες μέρες μετά τη συμβολική επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ουχάν, όπου επανέλαβε την επιμονή της Κίνας στην πανδημική πολιτική μηδενικής ανοχής, που αφήνει τη χώρα απομονωμένη και να υπόκειται σε απρόβλεπτους περιορισμούς.

Στο μεταξύ στην ανατολική επαρχία Ανχούι της Κίνας αναφέρθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 – 107 σήμερα Παρασκευή από 14 το προηγούμενο 24ωρο – σε μια μικρή κομητεία, όπου πάνω από 760.000 άνθρωποι ήταν ήδη σε lockdown. Οι Αρχές επιβάλλουν μαζικά διαγνωστικά τεστ στον πληθυσμό για να σταματήσουν τις λοιμώξεις στέλνοντας όσους διαγιγνώσκονται θετικοί και τις στενές επαφές τους σε κρατικά κέντρα καραντίνας.

Το Πεκίνο και η Σανγκάη δεν ανέφεραν κανένα κρούσμα της Covid-19 σήμερα με τον επικεφαλής των Αρχών του οικονομικού κέντρου της Κίνας να κηρύττει τη νίκη επί του κορωνοϊού προ ημερών και να χαρακτηρίζει «πλήρως σωστό» το δρακόντειο lockdown που περιόρισε επί δύο μήνες εκατομμύρια πολιτών στα σπίτια τους υποφέροντας από ελλείψεις τροφίμων. Το Πεκίνο κατάφερε να αποφύγει ένα πλήρες lockdown με πιο στοχευμένα μέτρα όπως η υποχρεωτική τηλεργασία.

Η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας κατά της Covid-19

Η Κίνα κατέγραψε χθες Πέμπτη συνολικά 163 νέα κρούσματα της Covid-19, τα περισσότερα εδώ και τρεις εβδομάδες. Οι Αρχές εφαρμόζει ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα μηδενικής ανοχής κατά του κορωνοϊού που μειώνει στο ήμισυ – δηλαδή σε μία εβδομάδα - τις περιόδους καραντίνας για τις στενές επαφές και τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, αλλά θεσμοθετεί την επέκταση των μαζικών διαγνωστικών τεστ με στόχο την έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων ώστε να αποτρέπονται παρατεταμένα lockdown, όπως εκείνο στη Σαγκάη, που έχουν βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία.

Ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης επιλέγει να ζήσει με την ενδημική Covid-19, αποδεχόμενος υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτους με τον εκτεταμένο εμβολιασμό, η Κίνα ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Ο Σι και η κυβέρνησή του χρησιμοποίησαν το ποσοστό θνησιμότητας από την Covid-19 στην Κίνα, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο, ως απόδειξη της ορθότητας των αποφάσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, με τον Κινέζο πρόεδρο να λέει αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθυσμός είναι πολύ μεγάλος για «στρατηγικές όπως “ανοσία αγέλης”» και ότι η ανάπτυξή τους στην Κίνα θα είχε «ασύλληπτες» συνέπειες.

Παρατηρητές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κίνα ανέμεναν εδώ και καιρό ότι η χώρα θα κοιτάξει να εγκαταλείψει την πολιτική μηδενικής ανοχής κατά της Covid-19 μόλις ο Σι Τζινπίνγκ εξασφαλίσει αργότερα φέτος μια τρίτη θητεία στην προεδρία, αλλά τα σχόλιά του αυτή την εβδομάδα και η δημιουργία ενός δικτύου μαζικών διαγνωστικών κέντρων έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον θα συνεχίσει να την εφαρμόζει με τροποποιήσεις για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ covid-19 Ουχάν Κίνα Σι Τζινπίνγκ Κορωνοϊός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ