CNN: Τα «ψιλά γράμματα» της απόφασης Πούτιν για πυρηνικά στη Λευκορωσία -Αυξάνει το επίπεδο απειλής στην Ευρώπη - iefimerida.gr

CNN: Τα «ψιλά γράμματα» της απόφασης Πούτιν για πυρηνικά στη Λευκορωσία -Αυξάνει το επίπεδο απειλής στην Ευρώπη

Διεθνής ανησυχία από την απόφαση του Πούτιν να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία
Διεθνής ανησυχία από την απόφαση του Πούτιν να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σχεδιάζει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, τον γειτονικό του σύμμαχο από τα εδάφη του οποίου οργάνωσε μέρος της εισβολής του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί τη λέξη «πυρηνικά», ο κόσμος δίνει προσοχή και αυτός φαίνεται να είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το είπε. Όπως γίνεται συνήθως με τον Πούτιν, ο κόσμος θα πρέπει να διαβάσει τα «ψιλά γράμματα» και να ελέγξει το πλαίσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα όπλα που σχεδιάζει να μεταφέρει ο Πούτιν στη Λευκορωσία δεν είναι στρατηγικά πυρηνικά όπλα, αυτοί οι γιγάντιοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που, εάν εκτοξευθούν, θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στη ζωή στη γη.

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά κάθε φορά που «τα βρίσκει σκούρα» με τον πόλεμο και τη διπλωματία

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι μικρότερα, αλλά ισχυρά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης. Ο Πούτιν απειλεί τακτικά με την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου τον τελευταίο χρόνο, ειδικά όταν η στρατιωτική του επιχείρηση στην Ουκρανία παραπαίει.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί το πλαίσιο της ανακοίνωσης του Πούτιν. Σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, είναι ένας άνθρωπος με πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις της Ουκρανίας από αέρος, αλλά ο επίγειος πόλεμος δεν σημειώνει μεγάλη πρόοδο.

Επίσης, εκτός από πολλές νέες εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, ο Πούτιν δεν ωφελήθηκε ιδιαίτερα από τη σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Αν μη τι άλλο, η Ρωσία φαίνεται τώρα να είναι ο μικρότερος εταίρος της Κίνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα, υπάρχει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει για τον Πούτιν.

Η «αφορμή» που χρειαζόταν ο Πούτιν και οι ρεαλιστικές του δυνατότητες

Ο Πούτιν κατηγορεί την «άλλη πλευρά» για την απόφασή του, λέγοντας ότι την έλαβε ως απάντηση στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προμήθευσε την Ουκρανία με αντιαρματικά πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Αυτό, ισχυρίζεται ο Ρώσος πρόεδρος, είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο το αρνείται, εξηγώντας ότι τα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται μόνο για συμβατικούς σκοπούς.

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία κατασκευάζει ήδη μια εγκατάσταση αποθήκευσης για τα τακτικά πυρηνικά, που θα είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούλιο. Δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την άφιξη των τακτικών όπλων εκεί.

Επιπλέον, σημειώνει, η Ρωσία έχει ήδη 10 αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και αρκετά πυραυλικά συστήματα μικρής εμβέλειας Iskander που θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των τακτικών πυρηνικών όπλων στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ζητούσε τα όπλα εδώ και πολύ καιρό.

Ψυχραιμία από τις ΗΠΑ, αλλά ο Πούτιν κλιμακώνει επικίνδυνα

Αυτό, σύμφωνα με το CNN, προκαλεί εντύπωση σε δύο πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ. Ο Λουκασένκο, επισημαίνουν, υπέγραψε συμφωνία το 1994 για να εγκαταλείψει τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που είχε ακόμη η Λευκορωσία στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Γιατί να αποφασίσει, λοιπόν, να το κάνει αυτό; Ένας διπλωμάτης επισημαίνει ότι τα όπλα θα πρέπει να διατηρούνται από τις ρωσικές δυνάμεις που θα σταθμεύουν μόνιμα στο έδαφος της Λευκορωσίας, σημάδι ότι ο Λουκασένκο βρίσκεται ακόμη περισσότερο υπό τον έλεγχο του Πούτιν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να μην ενοχλείται από την ανακοίνωση του Πούτιν. Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αντριέν Γουάτσον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις συνέπειες της δήλωσης του Πούτιν, αλλά πρόσθεσε: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να προσαρμόσουμε τη δική μας στάση για τα στρατηγικά πυρηνικά, ούτε έχουμε δει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και όμως, η μεταφορά ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία τα φέρνει πιο κοντά όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, χώρες - συμμάχους του ΝΑΤΟ. Αυτό, καταλήγει το CNN, ανεβάζει το επίπεδο απειλής στην Ευρώπη, κάτι που σκόπευε να κάνει ο Πούτιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ