Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που το Κατάρ έκανε δώρο ένα… αεροσκάφος στον Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με μία αεροπορική βάση για τους Αμερικανούς.
Ακόμη κι αυτά όμως, δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο να σταματήσει τον Νετανιάχου πριν το πλήγμα που προκάλεσε στη Ντόχα, γράφει το CNN.
Το Κατάρ, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και βασικός μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, βρέθηκε αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή και ξαφνική επίθεση, η οποία βέβαια είχε ως στόχο στελέχη της Χαμάς. Πέντε άτομα σκοτώθηκαν από την οργάνωση, μαζί με έναν Καταριανό αξιωματούχο ασφαλείας, γεγονός που προκάλεσε την οργή του εμιράτου.
Στον Λευκό Οίκο βέβαια, ισχυρίζονται ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε κατά την διάρκεια της επίθεσης και όχι νωρίτερα, με τον Τραμπ να εκφράζει ανοιχτά -σε μια σπάνια στιγμή- την δυσαρέσκειά του για τον Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, σε συνέντευξή του στο CNN, χαρακτήρισε την ισραηλινή ενέργεια «κρατική τρομοκρατία», κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «σκότωσε κάθε ελπίδα» για τους ομήρους και ότι «υπονόμευσε κάθε πιθανότητα ειρήνης». Τόνισε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρέπει να «λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη» καθώς έχει «παραβιάσει κάθε διεθνή νόμο».
Παρά το γεγονός ότι δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, το Κατάρ έχει αναλάβει κατ’ επανάληψη μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς – κάτι που είχε επαινέσει ο Τραμπ.
Το εμιράτο έχει επίσης φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή Al Udeid, η οποία είχε δεχθεί ιρανική επίθεση τον Ιούνιο.
Παρά τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, η ισραηλινή επιδρομή δείχνει ότι ούτε η αμερικανική «ομπρέλα» ασφαλείας μπορεί να προστατεύσει από πλήγματα συμμάχου της Ουάσιγκτον.
Αυτό έχει φέρει προβληματισμό στις χώρες του Κόλπου που μάλιστα έχουν καλέσει και έκτακτη σύνοδο κορυφής με αφορμή το περιστατικό.
«Οι χώρες αυτές θα αναρωτηθούν τι πρέπει να κάνουν για να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις, αλλά και τι είδους νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να υιοθετήσουν αντί να βασίζονται σε έναν εταίρο που δεν μπόρεσε να τις προστατεύσει», σχολίασε ο αναλυτής Χ.Α. Χέλυερ του Carnegie Endowment for International Peace.
Αυτή η «αδυναμία» των ΗΠΑ έχει προβληματίσει τις χώρες της περιοχής που περιμένουν να δουν αν θα αντιδράσει ο Τραμπ για το γεγονός ότι βγάζει την εικόνα ενός ανήμπορου ηγέτη να τιθασεύσει τον Νετανιάχου. Αυτό που πλέον θεωρούν δεδομένο είναι ότι «το Τελ Αβίβ επιδιώκει να υπονομεύει συστηματικά κάθε προσπάθεια για ειρήνη» αναφέρει χαρακτηριστικά το CNN.