O CEO της Aramco προειδοποιεί για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ: «Θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες» - iefimerida.gr

O CEO της Aramco προειδοποιεί για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ: «Θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες»

Ο CEO της Aramco
Ο CEO της Aramco / AP Photo
EΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΛΙΑΜΗΣ

Ο πόλεμος στο Ιράν απειλεί με «καταστροφικές συνέπειες» για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, προειδοποίησε ο CEO της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco.

Ο Αμίν Νασέρ δήλωσε την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ότι ο πόλεμος προκάλεσε «σοβαρή αλυσιδωτή αντίδραση» και «δραστικό φαινόμενο ντόμινο» πέρα από τον τομέα των μεταφορών, «στην αεροπορία, τη γεωργία, την αυτοκινητοβιομηχανία και άλλους κλάδους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Όσο περισσότερο διαρκεί η διαταραχή τόσο πιο δραστικές θα είναι οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν «μακράν η μεγαλύτερη κρίση» που αντιμετώπισε η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής.

Το διυλιστήριο Ras Tanura της Aramco χτυπήθηκε από βλήμα την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω εκτεταμένων επιθέσεων με ιρανικά drones και πυραύλους εναντίον των κρατών του Κόλπου, ως απάντηση στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε λόγω των φόβων για την προσφορά, αλλά έπεσε μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι ΗΠΑ θα χτυπούσαν το Ιράν «είκοσι φορές πιο σκληρά» αν προσπαθούσε να σταματήσει τη ροή πετρελαίου μέσω των στενών του Ορμούζ.

«Τα παγκόσμια αποθέματα θα μειωθούν με ταχύτερο ρυθμό»

Μιλώντας μετά την ανακοίνωση των ετήσιων κερδών της Saudi Aramco για το 2025, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο Νασέρ προειδοποίησε:  «Με την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση, τα παγκόσμια αποθέματα, τα οποία βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, θα μειωθούν με ταχύτερο ρυθμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παγκόσμια εφεδρική παραγωγική ικανότητα συγκεντρώνεται κυρίως σε αυτήν την περιοχή, επομένως είναι απολύτως κρίσιμο να επαναληφθεί η ναυτιλία στα Στενά του Ορμούζ».

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε στο CNBC ότι τα πετρελαιοφόρα που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ «πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά».

«Όσο η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, πιστεύω ότι όλα τα πετρελαιοφόρα, όλα τα πλοία, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο Esmail Baghaei, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Κέντρου Δημόσιας Διπλωματίας.

Τα ετήσια κέρδη της Aramco

Σύμφωνα με το CNBC, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα για το σύνολο του έτους ύψους 104,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία χαρακτήρισε ως «ισχυρή ανάπτυξη» παρά την αστάθεια των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του έτους.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη του τέταρτου τριμήνου ανήλθαν σε 25,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαφρώς πάνω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών ύψους 24,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συγκέντρωσε η εταιρεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το έτος ανήλθαν σε 85,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης βασικό μέρισμα ύψους 21,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, αυξημένο κατά 3,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το οποίο θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026. Η εταιρεία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους μερισματοδότες στον κόσμο και μια σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συνολικές διανομές στους μετόχους για το έτος έφτασαν τα 85,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η εταιρεία συνέχισε να δίνει προτεραιότητα στις πληρωμές παρά τη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου το 2025.

Η Aramco ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 18 μήνες.

Οι μετοχές της Aramco έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν εν μέσω φόβων για διακοπές στον εφοδιασμό στη Μέση Ανατολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταμειακές ροές της Aramco

Η Aramco δημιούργησε ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 136,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, χάρη στην σταθερή παραγωγή και τα ισχυρά αποτελέσματα στον τομέα της μεταποίησης, σύμφωνα με την εταιρεία. Οι επενδύσεις κεφαλαίου ανήλθαν συνολικά σε 52,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας και ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα του 2024.

«Η πειθαρχημένη κατανομή κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερου κόστους και εξαιρετικά αξιόπιστες λειτουργίες, οδήγησαν σε ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις σε ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις των τιμών», δήλωσε ο Νασέρ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου κατά το 2025 έπεσαν στα 69,2 δολάρια ανά βαρέλι, από 80,2 δολάρια το 2024, αντανακλώντας μια πιο ήπια αγορά πετρελαίου και την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο στα 120 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Aramco CEO προειδοποιεί Στενά του Ορμούζ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ