Βρετανία: Τέσσερα παιδιά Ασιατών μεταναστών κατέχουν σήμερα την εξουσία -«Ιστορική στιγμή» - iefimerida.gr

Βρετανία: Τέσσερα παιδιά Ασιατών μεταναστών κατέχουν σήμερα την εξουσία -«Ιστορική στιγμή»

ινδοί βρετανία
Φωτογραφίες: AP Photo / Facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ινδός πρωθυπουργός στην Αγγλία, Πακιστανός πρωθυπουργός στη Σκωτία, Πακιστανός δήμαρχος στο Λονδίνο, Πακιστανός επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία: η διασπορά της Νότιας Ασίας έχει ενσωματωθεί για τα καλά στη βρετανική κοινωνία και έχει αναλάβει επάξια τα ηνία στην πολιτική σκηνή.

Τέσσερις βρετανοί ασιατικής καταγωγής αυτή τη στιγμή παίζουν από τους σημαντικότερους ηγετικούς ρόλους της χώρας, σε όλο το πολιτικό φάσμα. Κι αυτό λέει πολλά εν όψει των εκλογών του 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Telegraph.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ινδία και το Πακιστάν ήταν κάποτε το κόσμημα μιας βρετανικής αυτοκρατορίας, οι μακρυνές αποικίες της. Όμως, 75 χρόνια από το τέλος του βρετανικού Raj, πολλοί σχολιαστές παρατηρούν πώς η ιστορία έκανε τον κύκλο της. Ο Σάντερ Κατουάλα, διευθυντής του think tank British Future, αποκάλεσε τον Πακιστανό πρωθυπουργό της Σκωτίας Γιουσάφ «συγγραφέα της ιστορίας» σε μια ανάρτηση στο Twitter. «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται», σχολίασε από την πλευρά της η Τζελίνα Μπέρλοου, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σκωτία, σε ανάρτησή της. «Ιστορική στιγμή για τη βρετανική πολιτική» συμπλήρωσε.

Πρωθυπουργός της Σκωτίας, ο Γιουσάφ Χούμζα

Ο Γιουσάφ Χούμζα αναδείχθηκε τον περασμένο μήνα στη θέση του πρωθυπουργού της Σκωτίας. Η ανάδειξή του στο κέντρο της πολιτικής σκηνής είναι μία πρόσφατη υπενθύμιση του πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στη Βρετανία, με πολίτες νοτιοασιατικής καταγωγής να κατέχουν ηγετικούς ρόλους στα κοινοβούλια της Βρετανίας και της Σκωτίας, σχολιάζει το CNN.

Ο Γιουσάφ είναι ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης δυτικοευρωπαϊκού κράτους. Φορούσε μαύρο πακιστανικό σαλβάρι κατά την ορκωμοσία του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας
Ο Γιουσάφ είναι ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης δυτικοευρωπαϊκού κράτους. Φορούσε μαύρο πακιστανικό σαλβάρι κατά την ορκωμοσία του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας

Ο πατέρας του Γιουσάφ γεννήθηκε στην πακιστανική πόλη Μίαν Τσάνου, στην αχανή επαρχία Παντζάμπ της χώρας που συνορεύει με την Ινδία. Η μητέρα του γεννήθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, επίσης από οικογένεια Παντζάμπι. Κι όμως, μέσα σε δύο γενιές, οι Γιουσάφ, από το μικρό ραφτάδικο στην πόλη Μιάν Τσανού στο Πακιστάν, βρέθηκαν στην ηγεσία της Σκωτίας.
Ο ίδιος ο Γιουσάφ είπε πρόσφατα πως όταν ο παππούς και η γιαγιά του μετανάστευσαν στη Γλασκώβη τη δεκαετία του ’60, χωρίς να μιλούν καν αγγλικά, δεν «μπορούσαν να φανταστούν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα» ότι ο εγγονός τους θα γινόταν μια μέρα ηγέτης της Σκωτίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Γεννημένος στη Γλασκώβη το 1985, ο Γιουσάφ ήταν ένας από τους δύο μαθητές εθνοτικών μειονοτήτων που φοίτησαν στο δημοτικό της σχολείο εκείνη την εποχή. Προορισμένος από τις προσδοκίες της οικογένειας να είναι είτε λογιστής, είτε γιατρός είτε δικηγόρος, ο Γιουσάφ θυμήθηκε ότι η πιο «τρομακτική» στιγμή ήταν όταν έσπασε το καλούπι ανακοινώνοντας στους γονείς του την επιθυμία του να ασχοληθεί με την πολιτική. «Ο μπαμπάς μου, ο οποίος είχε πραγματικά τόση προνοητικότητα, είπε ότι ζούσαμε σε μια εποχή που χρειαζόμασταν [στην κοινότητά μας] περισσότερη εκπροσώπηση και δεν είχαμε πραγματικά τίποτα», είπε στο Holyrood.

Ανάς Σαρβάρ, επικεφαλής Εργατικού Κόμματος Σκωτίας

Τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Γιουσάφ, στο ίδιο ιδιωτικό σχολείο, φοιτούσε και ο Ανάς Σαρβάρ, επίσης μουσουλμάνος πακιστανικής καταγωγής και νυν επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος. Eίναι ο πρώτος μουσουλμάνος που έγινε επικεφαλής μεγάλου κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο παππούς του Σαρβάρ από την πλευρά του πατέρα του, ο Μοχάμετ, αγρότης στο επάγγελμα, μετανάστευσε στη Σκωτία το 1976 όταν ήταν 26 ετών και δημιούργησε μια επιχείρηση λιανικού εμπορίου. Κέρδιζε αρκετά χρήματα ώστε να στείλει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία και ο Ανάς Σαρβάρ έστειλε με τη σειρά του τα παιδιά του στο ίδιο σχολείο, παρότι το Εργατικό Κόμμα της Σκωτίας είναι εναντίον της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εχει κατηγορηθεί για υποκρισία και ο ίδιος λέει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «δίκαιες», αλλά «κάθε γονιός πρέπει να κάνει το καλύτερο για τα παιδιά του». Γεννήθηκε στη Γλασκώβη το 1983, σπούδασε Οδοντιατρική και εργάστηκε στο δημόσιο τομέα Υγείας ως οδοντίατρος, πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Σαντίκ Καν, δήμαρχος Λονδίνου

Ο Σαντίκ Καν είναι δήμαρχος του Λονδίνου. Γιος οδηγού λεωφορείου Πακιστανικής καταγωγής, είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που εξελέγη δήμαρχος σε μεγάλη πρωτεύουσα της Δύσης.

Toν Μάρτιο 2023 στο Λονδίνο, για πρώτη φορά μουσουλμανικός στολισμός για το Ραμαζάνι από τον Δήμαρχο Σαντίκ Καν, ο οποίος είναι ένας από τους 1,3 εκατομμύρια μουσουλμάνους στην πόλη που γιορτάζουν το Ραμαζάνι
Toν Μάρτιο 2023 στο Λονδίνο, για πρώτη φορά μουσουλμανικός στολισμός για το Ραμαζάνι από τον Δήμαρχο Σαντίκ Καν, ο οποίος είναι ένας από τους 1,3 εκατομμύρια μουσουλμάνους στην πόλη που γιορτάζουν το Ραμαζάνι

Στις φλέβες του Σαντίκ Καν τρέχει πακιστανικό αίμα. Οι κάτοικοι του Λονδίνου αγνόησαν επιδεικτικά το γεγονός ότι προέρχεται από μία ταπεινή οικογένεια. «Είμαι Λονδρέζος, Ευρωπαίος, Αγγλος, ασιατικής καταγωγής, πακιστανικής κληρονομιάς, πιστός της ισλαμικής θρησκείας, πατέρας, σύζυγος», έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στους «New York Times».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O γιος ενός οδηγού Πακιστανού μετανάστη και μιας ράφτρας έχει εργαστεί ως δικηγόρος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι γονείς του έφυγαν από την Ινδία τη δεκαετία του 1940, όταν διαιρέθηκε το κράτος στο Πακιστάν και την Ινδική Δημοκρατία. Ο Χαν μεγάλωσε με επτά αδέρφια σε μία εργατική πολυκατοικία στο Λονδίνο. «Μας έβριζαν συχνά επειδή ήμασταν Πακιστανοί και υπήρχαν πολλοί καβγάδες για αυτόν το λόγο», έχει πει ο Καν σε συνέντευξή του. Ο ίδιος μάλιστα άρχισε να υποστηρίζει την εθνική ομάδα του Πακιστάν αντί για εκείνη της Αγγλίας, στο κρίκετ, ύστερα από ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε σε έναν αγώνα. Ο Καν έχει πει ότι σε σχέση με τη γενιά των γονιών του, η δική του γενιά και η γενιά των παιδιών του ζουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση: «Τα κορίτσια μου δεν έχουν υποστεί ανοιχτό ρατσισμό, δεν τις βρίζουν και δεν χρειάζεται να τσακωθούν. Αυτό δείχνει την πρόοδο που κάναμε».

Ρίσι Σούνακ, ο Ινδικής καταγωγής Βρετανός πρωθυπουργός

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, με καταγωγή από την Ινδία και πιστός ινδουιστής, ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στη Βρετανία όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι από τις πρώην αποικίες της Βρετανίας έφτασαν στη χώρα, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ

Όπως σχολιάζουν οι New York Times, η άνοδος του Ρίσι Σουνάκ στην πολιτική ήταν ασυνήθιστα και εντυπωσιακά γρήγορη. Ο ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός φοίτησε στην «ελίτ» ιδιωτική σχολή Winchester προτού σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μεταβεί για μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ. Πριν γίνει βουλευτής, ο Σουνάκ είχε εργαστεί στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και σε δύο hedge funds. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μούρτι, πατέρας της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Nαραγιάνα Μούρτι, ιδρυτής του κολοσσού Infosys Ltd. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η Ακσάτα διαθέτει μεγαλύτερη περιουσία από αυτή της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία πρωθυπουργός Λονδίνο Σκωτία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ