Η Βρετανία στοχοποιεί 135 δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας -Επιβάλλει νέες κυρώσεις - iefimerida.gr

Η Βρετανία στοχοποιεί 135 δεξαμενόπλοια του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας -Επιβάλλει νέες κυρώσεις

Θετικές προοπτικές στη ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου και δεξαμενοπλοίων το 2023
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βρετανία επέβαλε σήμερα νέες κυρώσεις στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, στοχοποιώντας 135 δεξαμενόπλοια μαζί με δύο ρωσικές εταιρείες.

Πρόκειται για τη ναυτιλιακή εταιρεία Intershipping Services LLC και την εταιρεία εμπορίας πετρελαίου Litasco Middle East DMCC.

Τα δεξαμενόπλοια είναι κρίσιμης σημασίας για τον ενεργειακό και πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας, με τη βρετανική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι συνιστούν ένα μέρος του στόλου που ευθύνεται για τη μεταφορά φορτίου αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές του 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι είπε ότι οι νέες κυρώσεις θα «αποσυνθέσουν» περαιτέρω τον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και θα αποστραγγίσουν το πολεμικό θησαυροφυλάκιο της Ρωσίας από τα κρίσιμα έσοδα από το πετρέλαιο.

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η Intershipping Services LLC είναι υπεύθυνη για το ότι καταχωρεί τα πλοία υπό σημαία της Γκαμπόν, που τους επιτρέπει να μεταφέρουν ετησίως προϊόντα αξίας έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό του ρωσικού κράτους.

Καμία αντίδραση από Ρωσία

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στην Litasco Middle East DMCC για τον συνεχιζόμενο ρόλο της στη μεταφορά μεγάλων όγκων ρωσικού πετρελαίου, αναφέρει η κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει τις τελευταίες κυρώσεις. 

Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει τις δυτικές κυρώσεις παράνομες, ισχυριζόμενη ότι αποσταθεροποιούν της παγκόσμιες ενεργειακές αγορές.

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στο να καταφέρουν περαιτέρω πλήγματα στη ρωσική πετρελαϊκή και ενεργειακή βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και η Βρετανία κατέθεσαν σχέδια για τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού αργού πετρελαίου από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι στα 47,60 δολάρια, με στόχο να πλήξουν τα έσοδα της Μόσχας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ