Βρετανία: Ο Σούνακ θέλει να μειώσει τους μισθούς των βουλευτών της Βόρειας Ιρλανδίας - iefimerida.gr

Βρετανία: Ο Σούνακ θέλει να μειώσει τους μισθούς των βουλευτών της Βόρειας Ιρλανδίας

Βρετανία Ρίσι Σούνακ
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H κυβέρνηση της Βρετανίας παρουσίασε στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη μείωση της αποζημίωσης των βουλευτών της Βόρειας Ιρλανδίας μετά από μήνες παράλυσης της τοπικής συνέλευσης λόγω των διαφωνιών που έχουν προκύψει από το Brexit.

Το νομοσχέδιο, που παρατείνει επίσης την προθεσμίας προκειμένου τα κόμματα στο Μπέλφαστ να συμφωνήσουν και να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση, προβλέπει τη μείωση των εσόδων των βουλευτών κατά περισσότερο από 25% όσο η συνέλευση παραμένει σε παράλυση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προτρέπω τα βορειοϊρλανδικά κόμματα να κάνουν χρήση αυτής της προθεσμίας που δόθηκε για να συναντηθούν προς το συμφέρον όλων των πολιτών στη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την επαρχία, Κρις Χίτον-Χάρις.

«Επί του παρόντος (οι βουλευτές) δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν το σύνολο των ευθυνών τους, συνεπώς είναι φυσικό να ενεργήσπουμε για να μειώσουμε τους μισθούς τους», πρόσθεσε.

Πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα σε Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία

Η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας έχει βυθιστεί εδώ και μήνες σε πολιτικό αδιέξοδο εν μέσω διαφωνιών για το καθεστώς της μετά το Brexit. Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκεται το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης την εποχή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πολιτικό αδιέξοδο οφείλεται στο γεγονός ότι το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που αντιτίθεται στις διατάξεις του πρωτοκόλλου, αρνείται να μετάσχει στην τοπική συνέλευση όσο το πρωτόκολλο δεν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό, εμποδίζοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης που πρέπει να μοιραστεί με τους ρεπουμπικανούς του Σιν Φέιν, νικητές των εκλογών του Μαΐου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κόμματα είχαν διορία έως την 28η Οκτωβρίου να συμφωνήσουν αλλά μετά την αποτυχία επίτευξης ενός συμβιβασμού, η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε να δώσει παράταση στην προθεσμία προτού προκηρύξει νέες εκλογές. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η προθεσμία θα είναι στο εξής η 8η Δεκεμβρίου, με μια δυνατότητα παράτασής της έως τις 19 Ιανουαρίου.

Οι Ενωτικοί, που είναι προσηλωμένοι στη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητούν την κατάργηση του πρωτοκόλλου καθώς καθιερώνει ένα ειδικό τελωνειακό καθεστώς στην επαρχία για να αποφευχθεί η επαναφορά ενός φυσικού συνόρου με τη γειτονική Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με Ενωτικούς, το κείμενο θίγει την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή δημιουργεί ένα de facto τελωνειακό σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της υπόλοιπης χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ