Βρετανία: Έξι χρόνια φυλακή σε δικαστή από την Ουγκάντα για σύγχρονη δουλεία -Μεταχειριζόταν ομοεθνή της ως σκλάβα - iefimerida.gr

Βρετανία: Έξι χρόνια φυλακή σε δικαστή από την Ουγκάντα για σύγχρονη δουλεία -Μεταχειριζόταν ομοεθνή της ως σκλάβα

Η δικαστής Lydia Mugambe από την Ουγκάντα που φυλακίστηκε για σύγχρονη δουλεία
Η δικαστής Lydia Mugambe από την Ουγκάντα που φυλακίστηκε για σύγχρονη δουλεία - Φωτογραφία: Thames Valley police/PA
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια δικαστής από την Ουγκάντα, που είχε υπηρετήσει και στα Ηνωμένα Έθνη, καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 6 ετών και 4 μηνών από τη βρετανική δικαιοσύνη για σύγχρονη δουλεία, αφού ανάγκαζε μια νεαρή γυναίκα να εργάζεται αμισθί στο σπίτι της στην Αγγλία.

Η 50χρονη Λίντια Μουγκάμπε κρίθηκε ένοχη για την κατηγορία της σύγχρονης δουλείας στις 13 Μαρτίου από το δικαστήριο της Οξφόρδης. Ο δικαστής Ντέιβιντ Φόξτον, που ανακοίνωσε σήμερα την ποινή της, έκανε λόγο για μια «πολύ θλιβερή υπόθεση» στην οποία ενεπλάκη μια δικαστής που είχε εργαστεί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Φόξτον σχολίασε ότι η Μουγκάμπε, η οποία έχει παραιτηθεί πλέον από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγκάντας και από τον ΟΗΕ, δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τις πράξεις της και μάλιστα προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στο θύμα της, μια συμπατριώτισσά της.

Τον Φεβρουάριο του 2023 η βρετανική αστυνομία έλαβε μια καταγγελία σύμφωνα με την οποία μια νεαρή γυναίκα ήταν «κρατούμενη σαν σκλάβα» στο σπίτι της Μουγκάμπε, κοντά στην Οξφόρδη. Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ότι η Μουγκάμπε, η οποία βρισκόταν στη Βρετανία για να κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε συμφωνήσει με έναν διπλωμάτη της πρεσβείας της Ουγκάντας στο Λονδίνο, τον Τζον Λέοναρντ Μουγκέρουα, για να φέρουν τη νεαρή γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την εισαγγελέα Κάρολαϊν Χόουεϊ, επρόκειτο για μια «αισχρή συναλλαγή» αφού ο Μουγκέρουα συμφώνησε να φέρει τη νεαρή στη Βρετανία με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείρισή του σε μια δικαστική υπόθεση που τον αφορούσε.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας κατηγόρησε τη Μουγκάμπε ότι «επωφελήθηκε από τη θέση της» και ανάγκαζε τη συμπατριώτισσά της να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να κρατάει τα παιδιά της, χωρίς να την πληρώνει. Η Μουγκάμπε είχε πληρώσει το αεροπορικό εισιτήριο του θύματος και την παρέλαβε από το αεροδρόμιο. Η νεαρή γυναίκα είπε ότι ζούσε διαρκώς σε κατάσταση φόβου λόγω της «υψηλής θέσης» της «εργοδότριάς» της.

Η δικαστής από την πλευρά της υποστήριζε ότι ουδέποτε ανάγκασε τη νεαρή να κάνει δουλειές στο σπίτι και ότι «πάντα» της φερόταν καλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ