Βότκα από καλλιέργειες στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ -Το... επιστημονικό ποτό ονομάζεται Atomik - iefimerida.gr

Βότκα από καλλιέργειες στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ -Το... επιστημονικό ποτό ονομάζεται Atomik

Ενα μπουκάλι Atomik όπως δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο Τσέρνομπιλ
Ενα μπουκάλι Atomik όπως δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο Τσέρνομπιλ / Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε την πρώτη βότκα από σοδειά και νερό που συνέλεξαν εντός της απαγορευμένης ζώνης στο Τσέρνομπιλ, στη σημερινή Ουκρανία. Πρόκειται για το πρώτο προϊόν που παράγεται στην περιοχή μετά το καταστροφικό ατύχημα πριν από 33 χρόνια στην τότε Σοβιετική Ενωση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, η βότκα είναι απόσταγμα από σίκαλη και νερό από τις γύρω περιοχές εντός της απαγορευμένης περιοχής του Τσέρνομπιλ και οι επιστήμονες που παρουσίασαν το πρώτο μπουκάλι, αποφάσισαν να την ονομάσουν Atomik.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής Τζιμ Σμιθ, από το πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ της Βρετανίας ανήκει στην ομάδα που παρακολουθεί εδώ και χρόνια την συμπεριφορά της γης γύρω από το Τσέρνομπιλ μετά το ατύχημα. Οι επιστήμονες αυτοί λοιπόν καλλιέργησαν τη σίκαλη και έφτασε πλέον η ώρα να πάρουν το απόσταγμά της.

Σκοπός της βότκας είναι να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να βοηθηθούν οι κοινότητες των Ουκρανών που ζουν στη γύρω περιοχή και βιώνουν ακόμη τις συνέπειες της οικονομικής καταστροφής που ακολούθησε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

Aτομική... αλλά όχι ραδιενεργή η βότκα Τσέρνομπιλ

«Δεν είναι περισσότερο ραδιενεργή από οποιαδήποτε άλλη βότκα στην αγορά» λέει στο BBC, ο Σμιθ που εξηγεί πως οποιοδήποτε απόσταγμα, έχει την ιδιότητα να αποβάλλει τις «ακαθαρσίες στο υλικό που απορρίπτεται μετά την απόσταξη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πήραμε τη σίκαλη που ήταν ελαφρώς μολυσμένη και νερό από τους υδροφόρους ορίζοντες του Τσέρνομπιλ και το αποστάξαμε» λέει και συμπληρώνει πως οι έλεγχοι στο εργαστήρι ραδιοανάλυσης στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον δεν έδειξαν ούτε ίχνος ραδιενέργειας στη βότκα. «Δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα – όλα ήταν κάτω από το όριο ανιχνευσιμότητας» αναφέρει.

Εικόνα από την απαγορευμένη ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ σήμερα
Εικόνα από την απαγορευμένη ζώνη γύρω από το Τσέρνομπιλ σήμερα / Φωτογραφία: AP Photos

Η γη στο Τσέρνομπιλ μπορεί να προσφέρει

Συνάδελφος του Σμιθ που συμμετέχει στην εταιρεία «Οινοπνευματωδών Τσέρνομπιλ» που σύστησαν οι επιστήμονες, ο Ουκρανός δρ. Γκέναντι Λαπτέβ σημειώνει πως οι καλλιέργειες στην απαγορευμένη περιοχή αποδεικνύουν πως δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τελείως τη γη. «Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με εναλλακτικούς τρόπους και να παράγουμε κάτι που θα είναι εντελώς καθαρό από ραδιενέργεια» λέει.

Οι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή από τη δεκαετία του ‘90 παρατηρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Τσέρνομπιλ είναι ο οικονομικός μαρασμός και όχι η ραδιενέργεια. «Στα περισσότερα σημεία (εντός της απαγορευμένης ζώνης) η ραδιενέργεια είναι χαμηλή και όχι σε υψηλότερα επίπεδα από άλλα σημεία στον κόσμο με σχετικά υψηλά εκ του φυσικού, επίπεδα ραδιενέργειας» λέει ο Σμιθ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως προσθέτει ο Βρετανός «οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ δεν τρέφονται σωστά και δεν διαθέτουν σωστές υπηρεσίες υγείας, δουλειές ή επενδύσεις». Σκοπός της αυτοσχέδιας βότκας από το Τσέρνομπιλ είναι να συγκεντρωθούν χρήματα που θα επιστρέψουν στην τοπική κοινωνία. «Επειτα από 30 χρόνια στην περιοχή το πρόβλημα είναι η οικονομική ανάπτυξη, όχι η ραδιενέργεια» λέει ο επιστήμονας.

Το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ συγκινεί ακόμη

Εχοντας περάσει 33 χρόνια από το βράδυ που άλλαξε τα πάντα για τους κατοίκους γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ και το ενδιαφέρον του κοινού παραμένει ζωηρό γύρω από τις συνθήκες που οδήγησαν στον όλεθρο. Η σειρά του HBO που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες κέρδισε τις εντυπώσεις κριτικών και κοινού και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον γύρω από το ατύχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, μόλις την Πέμπτη αποκαλύφτηκε πως στο χείλος της κατάρρευσης είναι η τεράστια τσιμεντένια σαρκοφάγος που καλύπτει το επικίνδυνα ραδιενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ και πρέπει να κατεδαφιστεί, προειδοποιεί η ουκρανική εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα.

Η σαρκοφάγος κατασκευάστηκε βιαστικά μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986 σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την περαιτέρω διαρροή ραδιενέργειας, αλλά χρειάζεται να ληφθούν επειγόντως μέτρα, σύμφωνα με την SSE Chernobyl NPP.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ