Αποκλεισμοί δρόμων στη Βολιβία: Ηχητικό ντοκουμέντο «καίει» τον Μοράλες -Η κυβέρνηση τον κατηγορεί για «τρομοκρατία» - iefimerida.gr

Αποκλεισμοί δρόμων στη Βολιβία: Ηχητικό ντοκουμέντο «καίει» τον Μοράλες -Η κυβέρνηση τον κατηγορεί για «τρομοκρατία»

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες
Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες / Φωτογραφία αρχείου: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βολιβιανή κυβέρνηση κίνησε διαδικασία για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Τον κατηγορεί για «τρομοκρατία» και άλλα επτά ποινικά αδικήματα, μετά τη δημοσιοποίηση ηχητικής καταγραφής στην οποία ακούγεται να δίνει εντολή να αποκλειστούν δρόμοι γύρω από τη Λα Πας, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανάμεσα στα κυριότερα ποινικά αδικήματα είναι η τρομοκρατία, η δημόσια διέγερση στη διάπραξη εγκλημάτων και οι επιθέσεις εναντίον της δημόσιας ασφάλειας και των δημοσίων υπηρεσιών», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσαρ Σίλες στον Τύπο.

Από τη Δευτέρα, υποστηρικτές του πρώην προέδρου έχουν αποκλείσει τους κυριότερους δρόμους στην κεντρική Βολιβία, ιδίως στην επαρχία Κοτσαμπάμπα, πολιτικό προπύργιό του.

Απαιτούν την παραίτηση του απερχόμενου προέδρου Λουίς Άρσε, τον οποίο κατηγορούν πως ευθύνεται για τη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και πως χειραγωγεί τη δικαστική εξουσία και τις εκλογικές αρχές για να αποκλειστεί ο κ. Μοράλες από τις προεδρικές εκλογές της 17ης Αυγούστου.

Προχθές Τετάρτη, πρώην ηγέτης προσκείμενος στον κ. Μοράλες έστειλε στα μέσα ενημέρωσης ηχητική καταγραφή συνδιάλεξης στην οποία ακούγεται φωνή, που πιστεύεται πως ανήκει στον πρώην πρόεδρο, να καλεί να αποκλειστούν δυο από τους κυριότερους οδικούς άξονες που οδηγούν στη Λα Πας, την πρωτεύουσα της χώρας των Άνδεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την κυβέρνηση, οι αποκλεισμοί δρόμων έχουν σκοπό να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών και να υποχρεώσουν τις αρχές να αποδεχθούν την υποψηφιότητα του κ. Μοράλες, που εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος και κυβέρνησε από το 2006 ως το 2019, παρότι η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, καθώς έχει ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο θητειών.

«Δεν αποδεχόμαστε κανέναν εκβιασμό», τόνισε ο υπουργός Σίλες.

Η βολιβιανή νομοθεσία προβλέπει ποινές κάθειρξης μεταξύ 15 και 20 ετών σε περίπτωση καταδίκης για τρομοκρατία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βολιβία κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ